Vybíráte typ přídavného vytápění? Zvolte přímotopy, infrazářiče a ušetřete

Vlahé letní večery jsou pryč a vy se s přicházejících podzimem rádi balíte do deky, obzvlášť večer. Topná sezona ještě nezačala, takže pokud si nepřitopíte v kamnech či krbu, možná byste měli zvážit pořízení přídavného topidla. V článku si představíme elektrické přímotopy a topení, které poskytuje sálavé teplo. Přímotopy se využívají hlavně jako dodatkové topidlo pro rychlé zatopení, ale obecně platí, že nejsou ekonomickým zdrojem vytápění celého domu.

Elektrický přímotop do zásuvky

Pokud si tedy chcete koupit elektrické topení do zásuvky, pak je dobrou volbou přenosný přímotop. Pořizovací náklady nejlevnějších přístrojů se pohybují v řádu stokorun a můžete je přemisťovat podle potřeby, manipulace je velmi jednoduchá. Můžete zvolit i přístroj s montáží na stěnu, kde vám v podstatě nebude nijak překážet. Kvalitnější modely jsou vybaveny množstvím funkcí: časovač, termostat, ventilátor, programátor, více teplotních programů. Některé typy klasických přímotopů do zásuvky jsou vybaveny i funkcí studeného vzduchu, takže ho můžete v létě použít jako náhradu ventilátoru.

Mezi výhody patří okamžitý ohřev ihned po zapnutí, ekonomická pořizovací cena, mobilita, skladnost. Naopak mezi mínusy klasického přímotopu řadíme fakt, že víří prach, protože pracuje na principu vrtule rozhánějící teplý vzduch po místnosti. Proto nejsou příliš vhodné do domácností, kde bydlí osoby s respiračními problémy. Přímotopy také nejsou úplně tiché a při dlouhodobém použití by jejich hučení mohlo být nepříjemné.

Pokud byste chtěli přímotop používat více než jen na občasné přitopení, věnujte při výběru elektrického přímotopu pozornost spotřebě el. energie (příkon). Pro vaši představu: většina přenosných přímotopů má více výkonnostních stupňů, podle nich se i liší příkon (např. 800/1200/2000 W při výkonu 60 m3).



V případě, že chcete přímotop používat častěji, požádejte distributora elektřiny o přidělení speciální dvoutarifové sazby elektřiny D35d a D45d, čímž výrazně snížíte náklady na vytápění. 

Zdraví prospěšné sálavé teplo

Dobrou zprávou je, že na trhu lze pořídit i elektrické přímotopy s nižší spotřebou. Jedná se o přístroje, které fungují na principu sálavého tepla, tedy sálavé přímotopy. Konkrétně se jedná o přenosné infrazářiče a karbonové zářiče, které ohřívají osoby a předměty v okolí, což představuje velmi efektivní zdroj vytápění. Na rozdíl od jiných topidel mají nižší příkon a hřejí téměř okamžitě. 

Hodí se také do domácností s astmatiky, alergiky a osobami s respiračními problémy, protože nevíří prach, a naopak pomohou nastartovat ozdravné procesy v těle (zlepšuje látkovou výměnu, pomáhá při nejrůznějších zdravotních problémech, uvolňuje svalové napětí apod.). Infrazářiče jsou vhodné i do koupelny, kde je jejich použití velmi příjemné. Nevýhodou může být vyšší pořizovací cena v porovnání s ostatními topidly, která se ovšem vrátí na ušetřených penězích za el. energii.


Dalším řešením elektrického přímotopu s nižší spotřebou jsou keramická topidla, která využívají skvělé vlastnosti keramických článků, které mají opravdu efektivní ohřev, ale oproti jiným druhům topidel může být úspora energie až 30 %. Co se týká příkonu, jsou velmi úsporné (cca 1000-2000 W). Keramická topidla mají extra tichý chod, nevíří prach a vynikají kompaktním i rozměry. 

Jaké tedy zvolit vytápění domu?

Nejčastější variantou je podlahové vytápění v domě doplněné nějakým přídavným tepelným zdrojem (např. infrazářič do koupelny, přímotop když je vám večer u televize chladněji).
27.09.2019 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444