Vybíráme odšťavňovač

Čerstvé vymačkané šťávy z ovoce, zeleniny a bylinek povzbudí organismus a navíc výborně chutnají. Pokud jste i vy propadli jejich dobré chuti a chcete si je vyrábět sami doma, seznamte se s druhy odšťavňovačů.

Na trhu existuje několik typů odšťavňovačů, které se liší způsobem práce, náročností na údržbu, výslednou šťávou a v neposlední řadě cenou a kvalitou. Koupit si odšťavňovač není triviální záležitost, proto je dobré se ještě před samotnou koupí zastavit nad otázkami, které leccos napoví a s výběrem pomůžou.
Odstředivý odšťavňovač Catler  
Catler JE 4010  

Podle čeho ještě odšťavňovače vybírat a na co si dát pozor si můžete přečíst v článku: „Jarní detox: Odšťavňujeme”.


Seznamte se s typy odšťavňovačů a jejich nejvýznamnějšími vlastnostmi


1. Odstředivé odšťavňovače  

Odstředivé odšťavňovače za pomocí rychle se otáčejících nožů rozsekají surovinu a odstředivou sílou ji přitlačí na síto, kde otvory vytéká šťáva. Odstředivé odšťavňovače můžou nabídnout nejrychlejší zpracování. Výsledná šťáva bude spíše vodová s množstvím pěny, její nevýhodou je rychlá oxidace. Je dobré při výběru sledovat velikost plnícího otvoru. Kvalitní přístroje koupíte od 5 000 Kč.

+ nejrychlejší odšťavňování
+ vhodné pro kořenovou zeleninu a jablka
+ mají velký plnící otvor i pro celé jablko
+ nižší cena 

- pracnější čištění
- menší výtěžnost z citrusů a dalších měkkých plodů
- vodová šťáva s pěnou
- hlučný provoz (vysoký počet otáček)
 
 
 Sana Juicer EUJ-707 by Omega  

2. Šnekové odšťavňovače

Šnekové odšťavňovače patří mezi nízkootáčkové, mají menší plnící otvor, a proto doba zpracování trvá o něco déle. Tím ale výčet nevýhod v podstatě končí. Tyto přístroje jsou totiž velmi univerzální. Zvládnou odšťavňovat ovoce, kořenovou i listovou zeleninu a bylinky.

Dobrou výtěžnost vykazují nejen na kořenové zelenině, ale i na měkkých druzích ovoce, se kterými si odstředivky neporadí tak dobře. Navíc získáte krémovou šťávu bez pěny, často s kousky dužniny. Ceny kvalitních šnekových odšťavňovačů začínají na 8.000 Kč.
+ nejsnadněji se čistí
+ krémová šťáva bez pěny
+ vhodné pro každodenní odšťavňování
+ další možnosti využití např. výroba sorbetu, koktejlů, burákového másla, dětské přesnídávky    nebo lisování oleje s pomocí přídatného nástavce
+ tichý chod (nízký počet otáček)

 - menší plnící otvor
 - vyšší cena 
 
 
 Angel Juicer 7500  

3. Dvouhřídelové odšťavňovače

Ve dvouhřídelovém odšťavňovači si se surovinou poradí dvojice proti sobě se otáčejících šneků. Je ideální především pro ty, kteří se zhlédli ve zdravém životním stylu a plánují připravovat zelené šťávy. 

Dvouhřídelové odšťavňovače jsou nejvhodnější volbou na bylinky a listovou zeleninu a zaručují vysokou výtěžnost. V omezené míře zvládnou i ostatní suroviny, ale odšťavňování je zdlouhavější a v případě kořenové zeleniny náročnější, protože je potřeba více tlačit na pěchovací zátku. Měkké ovoce může během odšťavňování zanášet sítko. V tom případě je potřeba odšťavňování přerušit a sítko vyčistit. Ceny kvalitních přístrojů se pohybují od 11 000 Kč

+ především na bylinky a listovou zeleninu
+ čistá krémová šťáva bez pěny
+ tichý chod (nízký počet otáček)

 - odšťavňování je zdlouhavější a v případě kořenové zeleniny náročnější
 - menší plnící otvor
 - vyšší cena
 
 Koju Juicer   

4. Ruční odšťavňovače

Pokud s myšlenkou odšťavňování teprve koketujete a ceny vám přijdou příliš vysoké, můžete si vyzkoušet svou „odšťavňovací morálku” na ručním přístroji. Pokud vás nadchne, v budoucnu můžete investovat do dražšího. Nevýhodou je náročnější příprava šťávy. Ruční odšťavňovač je vhodný především na listovou zeleninu, bylinky, citrusy nebo jablka. Není vhodný na kořenovou zeleninu a měkké plody. Ceny ručních lisů začínají na 1 500 Kč.

+ krémová šťáva bez pěny
+ tichý provoz
+ vhodné na cestování nebo pro první zkušenost s odšťavňováním

 - pracnější odšťavňování z důvodu nutnosti točení klikou
 - jen pro odšťavňování menšího množství plodů 
Pokud si stále nevíte rady s výběrem odšťavňovače, obraťte se na EUJUICERS.CZ, specialistu na odšťavňování. Využijte buď e-mailový kontakt cz@eujuicers.com nebo zavolejte na zelenou linku
800 110 990 a žádejte doporučení přístroje vhodného právě pro vás a vaši domácnost. Můžete si také objednat katalog – průvodce výběrem odšťavňovače zdarma a zorientovat se v nabídce odšťavňovačů sami. EUJUICERS.CZ garantuje vaši spokojenost – pokud zjistíte, že jste si vybrali špatně, máte možnost vyzkoušený přístroj do 14 dnů po nákupu vrátit nebo vyměnit.
 


Další informace k tématu "odšťavňování" získáte v článku:
Jarní detox: Odšťavňujeme
12.03.2015 | Jana Koenigová

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444