Vybíráme kachlová kamna

Chaloupka, v ní krásná kachlová kamna a vůně čerstvě upečených tvarohových buchet. Takový obrázek známe z pohádky, kachlová kamna se však vrací i do moderních interiérů a pro své vlastnosti jsou stále žádanější.

Podle vnitřní konstrukce kachlová kamna rozdělujeme na tři základní typy. Jakými přednostmi se jednotlivé typy vyznačují a jak se od sebe kamna teplovzdušná, sálavá a kombinovaná liší?
 
Kamna teplovzdušná  
Kamna teplovzdušná  

Srovnání kamen teplovzdušných a sálavých

 

Jak pracují 

Teplovzdušná kachlová kamna pracují se základním fyzikálním principem konvekce - teplý vzduch je lehčí než studený a stoupá nahoru. Vzduchovými otvory umístěnými ve spodní části kamen se nasává studený vzduch, ten se uvnitř kamen ohřeje, stoupá nahoru a následně teplo odevzdává kachlům, skrz které se teplo dál uvolňuje do okolního prostoru. Ohřátý vzduch je do místnosti odveden také mřížkami nebo teplovzdušnými rozvody do dalších pater nebo místností.

Výhřevnost teplovzdušných kamen se zvyšuje teplovzdušným výměníkem, připojeným k topné vložce. Díky vysoké efektivnosti jsou tato kamna často využívána i k vytápění přilehlých místností. Stačí je pouze vybavit kamnovou vložkou s teplovodním výměníkem. Teplovzdušná kamna jsou výhodným a především energeticky úsporným řešením - podílí se na centrálním vytápění v místnostech a dokonce i ohřívají vodu.
Kamna teplovzdušnáKamna teplovzdušná
Sálavá kamna  
Kamna sálavá  
Sálavá kamna namísto konvekčního tepla vyzařují sálavé teplo-  kompletně přes kachle. Rozdíl v těchto principech vytápění poznáme během běžného provozu. Teplovzdušná kamna musejí být během celé doby jejich provozu pravidelně doplňována palivem, u sálavých kamen stačí přiložit pouze jednou za den cca. 15 kg dřeva (v závislosti na velikosti ohniště). 
 

Rychlé vs. dlouhotrvající teplo

Ohniště sálavých kamen je vyzděno ze šamotu, který je známý pro své schopnosti uchovávat teplo, a to až na dlouhé hodiny. Teplo ze šamotu přechází na kachle, které se tak postupně uvolňuje. Teplo sálavých kamen není tedy vydáváno přes teplovzdušné otvory, jak je tomu u teplovzdušných kamen, ale přes povrch kamen. Mluvíme tak o sálavém teplu. 

Velkou výhodou sálavých kamen je jejich schopnost uvolňovat teplo ještě několik hodin po vyhasnutí topeniště. Výhodou teplovzdušných zase rychlý nástup tepla.

Kamna kombinovaná  
Kamna kombinovaná  

Kachlová kamna kombinovaná - rychlé a dlouhotrvající teplo zároveň

Hledáme-li spojení předností obou kamen, představme si kamna kombinovaná.

Rychlost nástupu tepla je zde zaručena stejně jako u teplovzdušných kamen kamnovou vložkou, která ohřívá vzduch v prostoru mezi vložkou a kachlovým obložením, ten poté proudí skrz mřížky do obytného prostoru. O dlouhotrvající teplo je postaráno, podobně jako u kamen sálavých, keramickými topnými tahy. Keramické topné tahy jsou tedy „výměníkem tepla“ kombinovaných kamen. 

Máte dotazy k výběru kachlových kamen? Zeptejte se na adrese www.krby-fortell.cz.
 
  • Teplovzdušná kamna - 75% konvekční teplo a 25% sálavé teplo
  • Sálavá kamna - 100% sálavé teplo
  • Kombinovaná kamna - 50% konvekční teplo a 50% sálavé teplo
Kamna kombinovanáKamna kombinovaná
15.05.2017 | PR - redakce BYDLENÍ.CZ

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444