Dveře a nové trendy

Dveře, zárubně a dveřní kování jako součásti interiéru podléhají trendům i subjektivnímu vnímání stejně jako ostatní vybavení bytu a domů. Vedle designového provedení jsou zároveň kladeny vysoké nároky na jejich funkční vlastnosti.

Nejžádanějším designem současnosti jsou rozhodně dveře v jednoduchém provedení, za to však s výrazným detailem či prvkem významně oživující vzhled. Jsou to hlavně plné dveře, u nichž převažuje jejich praktičnost a jednoduchost. Především z pohledu architekta jsou plné dveře zajímavější tím, že „neruší“ žádné zasklívací lišty. Požadavek na jednoduchost a střídmost však vládne i v případě prosklených modelů. U takovýchto modelů zbývá vybrat efektní kliku, která ještě plochu dveří umocní i oživí. Nejčastějším výběrem jsou kliky rozetové, v matném povrchu, nejlépe v nerezu. Specialitou firmy Dveře Praha jsou dveře, které nemají otvor pro klíč. Používají se tam, kde zamykání není nutné (obývací pokoj, dětský pokoj, spíž, kuchyně apod.), zde montujeme skutečně pouze kliku bez spodní krytky, přičemž výsledek opět velmi vhodně zvyšuje zajímavost celého dveřního kompletu.


Zdá se, že u bytového designu bude stále více platit tradiční "v jednoduchosti je krása". Stále větší důraz bude kladen na přirozenost materiálu a povrchu, větší "uhlazenou surovost" dřevních materiálů, rozhodně to bude také praktická stránka dveří. Program LIFESTYLE firmy Dveře Praha proto nepředstavuje extravagantní modely, které vyrazí dech, a jejich užití v interiéru by bylo nulové, nabízí vkusné a moderní designy provedené v té nejvyšší  kvalitě zpracování.

V současné době se zvyšují nároky na zvukovou odolnost dveří, ohnivzdornost, v případě skleněných dveří i světelnost a rovněž i průchozí výšku. Novinkou, s kterou letos na jaře přišly na trh jako první právě Dveře Praha, jsou dveře s vyšší průchozí výškou a dveře s plným nadsvětlíkem, které dávají nové možnosti architektům.
Dveře s plným nadsvětlíkem vypadají jako 260 cm vysoké, otevírá se však plocha 197–210 cm. Jsou vyráběny v mnoha modelových řadách, přesto, že se jedná o novinku, se výroba neomezuje na několik základních provedení vzhledu či materiálu.

Dveře se zvýšeným průchozím profilem ocení rovněž osoby vyššího vzrůstu a architekti a stavitelé s vyšší výškou stropů. Oproti standardnímu provedení dveří je tato novinka o celých 12,5 cm vyšší, cenové navýšení je přitom u firmy Dveře Praha pouhých 10%.

Žhavou novinkou odrážející jeden z nejnovějších trendů v oblasti dveří jsou dveře s vodorovným dýhováním dveřního křídla. Bytovému designu dávají zcela nový pohled a dokážou velmi vhodně doplnit či ozvláštnit místnost. U těchto modelů je opět kladen důraz na jednoduchost, křídlo je proto nabízeno bez profilace hrany.
Dveře jsou přírůstkem do programu LIFESTYLE, modelové řady Modul, Dveře Praha. Nové modely je možné objednávat již nyní, prosklené varianty se v současné době připravují. Vodorovné dýhování je zatím možné dodat v nejžádanějších přírodní dýhách JAVOR a BUK. Dveře lze pořídit u firmy Dveře Praha v obou standardních výškách Classe I (1985mm) a Classe II (2110 mm).


Nejžádanějšími dřevinami stále zůstávají dřeviny světlejších odstínů, zejména JAVOR a BUK. Snad díky jednoduché kresbě dřeva jsou vděčným materiálem pro výběr ostatních dřevěných prvků a doplňků v bydlení. Pokud jde o tmavé odstíny (ořech, mahagon ap.), určitě se v hojné míře také používají, ale stále ještě patří spíše spíše k okrajovým záležitostem.

 

Trendy v oblasti kování a klik se zaměřují především na funkční a designové vlastnosti, které oživí celé dveře i prostor. Konečný výběr provedení a designu tak hodně závisí na vnímání zákazníka a názoru architekta. "Samozřejmě jsou méně a více vhodné materiály, můžeme konkrétně říci, že v současné době méně perspektivní výrobky z trhu vymizely, proto nedoporučuji kupovat kování u "prodejních řetězců". Vždy hledejte specialistu, který vám s výběrem pomůže," radí Pavel Hajný, majitel Dveře Praha.


Firma Dveře Praha s.r.o. je na trhu třetím rokem a za toto krátké období si získala bezpočet spokojených zákazníků, kteří oceňují zejména komplexní zákaznickou strategii, která zahrnuje individuální přístup a vyhovění opravdu specifickým požadavkům. Každý se tak může o šíři nabízeného sortimentu jedno-, dvoukřídlých a posuvných dveří přesvědčit osobně přímo ve vzorkové místnosti společnosti (K Botiči 1453/6, Praha 10), kde na vás čeká 50 druhů dveří v mnoha variantách a 150 různých kování.

04.10.2006 | tz - Dveře Praha

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444