Vybíráme bezpečnostní dveře: Zaměřte se na jejich původ

Být vykraden nechce zažít nikdo z nás. A přitom za nezvanou návštěvu v podobě zloděje si často můžeme sami. Stav dveří neodpovídá bezpečnostním normám, kupujeme si nekvalitní dveře a to nemluvě o tom, že občas dokonce zapomeneme zamčít. Zeptali jsme se specialisty na bezpečnostní dveře, na co si dát pozor při výběru.

Ověřte si původ a výrobce dveří

Možná máte radost, že jste si výhodně koupili bezpečnostní dveře. Ale jsou opravdu kvalitní? Bohužel, na českém trhu je k dostání mnoho dveří, které nejsou vyrobeny u nás, ale sériově v Číně nebo Polsku. Na to možná odvětíte, že dveře přece mají certifikát! Ano, nicméně často takové certifikáty nejsou platné pro naši republiku. Tyto rádoby certifikáty navíc rozhodně neodpovídají požadavkům na kvalitu a vlastnosti těch dveří. 
 
„Každý měsíc instalujeme bezpečnostní dveře Next místo řady vykradených nekvalitních dveří, které se jako bezpečnostní dveře bohužel jen tvářily. Nejčastěji se jedná o lehké plechové dveře dovezené z Polska nebo Číny. Ve své zemi původu se prodávají za zlomek ceny, za kterou jsou nabízeny na českém trhu. A o reálné bezpečnosti se většinou mluvit nedá. Certifikáty jsou často neplatné, falešné či propadlé. Oblíbeným trikem je, že dostanete certifikát k jinému typu dveří,” přibližuje situaci specialista ze společnosti NEXT.

 

Jak při nákupu neprohloupit a získat opravdu bezpečnostní dveře?

Bezpečnostní dveře, které spolehlivě ochrání vás i váš majetek, musí být opatřeny certifikátem z českých zkušeben dle evropských norem. Také jejich výroba musí být kontrolována certifikačním úřadem. Jen tak máte jistotu, že máte doma dveře takové, jaké deklaruje certifikát. Nezapomínejte, že také certifikáty pro vložky a kování musí být ve stejné bezpečnostní třídě. 
 

Není certifikát jako certifikát

Pokud jste si koupili dveře s certifikátem, neznamená to, že automaticky máte bezpečnostní dveře. Certifikáty se totiž vystavují na jednotlivé vlastnosti dveří.

Certifikáty mohou být bezpečnostní, protipožární, protihlukové nebo třeba termoizolační… Dveře tedy vybírejte s důrazem na to, kam je budete instalovat. Ze zákona je pro byty povinný protipožární certifikát. Majitele rodinného domu bude zase zajímat termoizolační certifikát. Máte hlučné sousedy? Nechcete být rušeni hlukem ze společné chodby? Pak samozřejmě vyžadujte protihlukový certifikát. 
 
TIP: Dveře s neplatným certifikátem nejen že pro zloděje nepředstavují žádnou překážkou, ale navíc v případě vloupání vám může pojišťovna odmítnout plnění. Ověřte si existenci certifikátů na adrese: http://www.trezortest.cz/zarazeni/bezpecnostni-trida-3/
 
Ještě stále nevěříte rozdílu mezi certifikovanými dveřmi a dveřmi bez nejasného původu? Společnost NEXT provedla několik zátěžových testů, které vám oči jistě otevřou. Jak dveře obstojí před typickým vybavením zloděje? Níže se můžete podívat na video: 

 

Dvě rady na závěr

Cena není měřítkem kvalitních dveří. Ani ty předražené totiž nezaručují, že budou opravdu bezpečnostní. Rovněž nekvalitní montáž může zcela znehodnotit bezpečnost produktu.
30.05.2019 | redakce Bydlení.cz

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444