Vyberte si s námi perfektní šatní skříň

Vybrat šatní skříň vypadá jako banalita. Když se do toho ale dáte, zjistíte, že se jednotlivé skříně liší v tolika věcech, že najednou nebudete vědět, jakou jste vlastně chtěli. Už nerozhoduje jen velikost a materiál, aspektů je mnohem více.

V první řadě si promyslete, kam skříň přijde a kolik místa na ni máte. Poctivým přeměřením nic nezkazíte. Dalším aspektem je, jak moc věcí v ní budete skladovat. Od toho by se měla odvíjet její celková velikost. Pokud nemáte dost místa v místnosti, volte vyšší skříň, ve které snadno uskladníte sezónní oblečení v horní části. Do té se dostanete například za pomoci stoličky.
 

Závěsná tyč, police či šuplíky?

Šatní skříně se z pohledu vnitřního vybavení dělí na tři typy. První typ má zabudovanou šatní tyč, na kterou snadno zavěsíte vše, od triček a kalhot až po kabáty. Druhý typ má má zabudované police, jejichž výška je většinou nastavitelná podle potřeb. Oblečení do takové skříně musíte skládat. Nejčastější je kombinovaná šatní skříň, která nabízí jak šatní tyč, tak i police. Mačkavé věci pověsíte na ramínka, nemačkavé oblečení můžete úsporně poskládat do polic. Na drobné věci, od spodního prádla přes pásky a jiné doplňky jsou vhodné výsuvné šuplíky s organizérem. Vychytané šatní skříně nabízí i další příjemné pomocníky, jako jsou výsuvné držáky na kravaty či kalhoty. Dokonce jsou dostupné i skříně s výsuvným košem na špinavé prádlo.

Jaké zvolit otevírání?

  • Klasické otevírání, někdy nazývané jako francouzské dveře, patří mezi naprostou klasiku. Otevírání bývá zpravidla tiché a bez problémů otevřete obě křídla zároveň. Díky tomu máte přehled, co a kde máte. Vhodnější jsou do větších místností, kde ani otevřené dveře nebrání průchodu.
  • Posuvné otevírání je praktické zejména v menších pokojích, kde by klasické otevírání zabíralo místo. Dveře se posouvají po kolejnicích, je proto praktické vybírat takové skříně, které mají pojezd opravdu tichý. Nevýhodou takového otevírání je, že vidíte jen polovinu šatníku. Navíc vám posuvný systém ubere přibližně 10 centimetrů z vnitřních prostor skříně.
  • Klasické otevírání můžete vylepšit o otevírání stiskem. Díky tomu, že jdou dvířka otevírat i bez úchytek, působí takový nábytek velmi elegantně.


Lesklá, nebo matná?

Povrchová úprava skříně je otázkou vašeho vkusu. Lesklý povrch působí luxusně, na druhou stranu může působit i chladně. Lesklé šatní skříně jsou ale překvapivě snadné na údržbu. Sice je na lesklém povrchu vidět skoro každá nečistota, ale díky tomu, že je hladký, nemá se kam „zažrat" a stačí ji jen otřít. Matný povrch je nadčasový a působí vřeleji. Na matných površích nevynikne každý otisk prstu, a i když se nějaká nečistota objeví, vlhký hadřík vás zachrání.

Se zrcadlem, nebo bez?

Zrcadlo je při oblékání bezesporu praktický pomocník. Když zvolíte zrcadlo z vnější strany skříně, zvětšíte navíc opticky i celou místnost. Na druhou stranu není úplně vhodné mít takto řešenou skříň v ložnici, mohlo by působit rušivě při spánku. Do ložnice je vhodné mít zrcadlo z vnitřní strany dvířek. 

Praktické rady na závěr

Šatní skříň už dávno není jen obyčejný kus nábytku. Správně zvolená skříň výrazně usnadní nejen skladování oblečení a bot, ale také i jejich hledání. Ráno nejste ještě připravení čelit plně rozsvícenému pokoji? Šatní skříně s osvětlením nabízí možnost přehledného hledání toho, co zrovna potřebujete. A také nevzbudíte ty, kteří mohou spát o něco déle. K tomu dopomůžou i tlumiče dovírání dveří. 
 
Pokud už máte představu, jaké parametry by měla vaše skříň splňovat, nemusíte zkoumat jednu po druhé. Při výběru pomohou sekce šatních skříní na webu jako je Biano.cz, kde snadno navolíte dané parametry, a pak už jen můžete srovnávat relevantní skříně od spousty výrobců.

19.03.2018 | redakce

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444