Vybavujeme pokoj pro školáka. Dětský rostoucí nábytek je hitem

Září 2020 konečně přineslo do mnoha rodin řád. Děti se po několika měsících nucených prázdnin vrací do školy. Nezapomněli jste připravit dětský pokoj na školní režim? Kde bude vaše dítě psát domácí úkoly, kde si bude číst, malovat a učit se? Vhodným řešením může být rostoucí nábytek, který se jednoduše vyplatí!

Investice do vybavení dětského pokoje je nemalá. Chceme, aby dítě spalo na kvalitní posteli, potřebujeme velké úložné prostory na oblečení i hračky a samozřejmě hledáme dobrý psací stůl s ergonomickou židlí. Trendem je rostoucí nábytek, pro jehož koupi se rozhodujeme z důvodů jednak ekonomických, jednak ergonomických.
 

Koupí opravdu kvalitního nábytku ušetříte

Na dětský pokoj jsou kladeny nemalé nároky. Často velmi malý prostor musí fungovat jako herna, studovna i jako odpočinková místnost. Realizace však mnohdy vázne na financích, a tak je dobré každou koupi dvakrát zvážit. Abychom nemuseli za pár let pořizovat nové vybavení, vyplatí se investovat do kvalitního rostoucího nábytku, který dokáže s jeho uživatelem držet krok od prvňáka až do dospělosti. Díky snadnému nastavení se v každém věku perfektně přizpůsobí fyzickým parametrům dítěte a je tak předpokladem pro zdravé sezení. A právě na ergonomii nábytku by rodiče měli klást velké nároky.


Díky spolupráci nábytkářů, designérů, ergonomů, zdravotníků a dalších odborníků vzniká ergonomický nábytek, který poskytuje uživateli maximální komfort, podporuje zdravý vývoj a předchází vzniku obtíží pohybového aparátu. Aby židle nebo stůl splňovaly ergonomické požadavky, musí dítěti vyhovovat. Proto u rostoucí židle nastavujeme výšku opěráku, sedáku a hloubku sezení, u stolu pak výšku a sklon pracovní desky. Rostoucí nábytek tak zohledňuje nejen tělesné propozice dítěte, ale také aktuální druh činnosti.

Dítě během dne vystřídá několik aktivit. Jednou píše domácí úkoly, podruhé si čte knihu, pak zase maluje nebo rýsuje. Každá činnost vyžaduje jiný sklon pracovní desky. Pokud necháme dítě pracovat u klasického stolu s vodorovnou pracovní plochou, můžeme mu způsobit bolest zad, hlavy nebo očí. Každá činnost si totiž žádá určitý sklon desky, jedině tak bude dítě sedět v uvolněné pozici. Pro malování je ideální pozice 0 - 5°, pro psaní asi 10° a pro čtení asi 20°.

 

Chtějte nadčasový design, který se v budoucnu neomrzí

I když je internet plný barevného nábytku, který se dětem samozřejmě velmi líbí, bytoví designéři varují před zbrklou koupí. Doporučují upřednostnit minimalistický design před výraznými vzory a barvami. Volte nadčasový nábytek, který se hned neomrzí, nebo na to běžte chytře a využijte možnost variabilní úpravy vzhledu. Rostoucí stoly německého výrobce moll jsou vybaveny vyměnitelnými barevnými foliemi pro nohy a plastovými kryty pro JO-JO mechanismus. Stůl se tedy přizpůsobí nejen věku dítěte, ale i jeho vkusu nebo ladění interiéru dětského pokoje. 
 

„Detaily“, díky kterým si rostoucí nábytek zamilujete

Detail, to je to, co dělá stůl stolem. Moll, německý výrobce rostoucího nábytku, představil u svých rostoucích stolů několik takových detailů, díky kterým si jejich nábytek zkrátka zamilujete. Integrovaná bezdrátová nabíječka QI-Charger snadno nabije chytrý mobil nebo tablet bez nutnosti kabelu. Stačí položit zařízení na místo označené samolepkou a to se začne ihned nabíjet.  Dále oceníte velkou zásuvku umístěnou po celé šíři stolu, praktický výklopný kanálek na tužky pod pracovní deskou, průhledné magnetické pravítko zabraňující sjíždění předmětů v případě naklopení pracovní plochy, stojánek na knihy, háček na tašku a další přístavby rozšiřující úložný a pracovní prostor.
 

Jak zjistit, že je dětský nábytek opravdu bezpečný? Chtějte vidět certifikace

Bezpečnost by měla být u dětského nábytku samozřejmostí, bohužel se mnohdy setkáváme s nevyhovujícími materiály či nekvalitním zpracováním. Výrobci rostoucího nábytku nabízejí za různou cenu různou kvalitu, a proto se vyplatí zjistit si původ, získané certifikace, vyptat se na zkušenosti a ověřit si recenze. Je dobré sledovat kvalitu materiálů a samotné zpracování, funkčnost technologií, komfort ovládání, ale také záruku bezpečnosti a nezávadnosti.

Společnost moll nechává své výrobky pravidelně kontrolovat a testovat předními nezávislými ústavy. Může se prokázat certifikáty zaručujícími zákonné požadavky na bezpečnost, ekologii, certifikáty garantujícími absolutní nezávadnost použitých materiálů a samozřejmě i doporučením německých odborníků z oblasti prevence a léčby onemocnění zad. Rostoucí nábytek moll získal prestižní ocenění na poli designu – Red Dot Award  a German Design Award.
07.09.2020 | Jana Koenigová

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444