Vůně, chutě a barvy španělské kuchyně

Španělská kuchyně voní mořem a sluncem - ryby, mořské plody, olivový olej a vyzrálá zelenina lákavých barev a plná chutí jsou její nedílnou součástí. Pyrenejský poloostrov, na kterém Španělsko leží, je ale velký a jeho krajina různorodá. Stejně různorodé jsou pak i pokrmy a jejich varianty, které se v různých oblastech podávají.

Španělské pobřeží je zčásti omýváno Atlantským oceánem, zčásti Středozemním mořem. Najdeme tu velké horské masivy, ale také úrodná údolí. Někoho možná překvapí, že se tu nepěstuje jen vinná réva, zelenina a olivy, ale už po staletí (zejména na východním pobřeží) také rýže. A přestože ještě větším evropským producentem rýže je Itálie, jejíž kuchyni si ale zároveň nedovedeme představit bez těstovin, ve Španělsku se těstoviny konzumují minimálně a je to právě rýže, která se nejčastěji podává jako příloha k masům a zelenině a tvoří také základ nejznámějšího španělského pokrmu - paelly.
 
 
Ke stálicím španělské kuchyně patří i brambory; španělští dobyvatelé je sem přivezli z horských oblastí Jižní Ameriky. Pro námořníky se bramborové hlízy rychle staly základní potravinou. Daly se skladovat a díky obsahu vitaminu C chránily před kurdějemi. Ze Střední a Jižní Ameriky si Španělé přivezli také sladké brambory - batáty.  Řada španělských pokrmů tvoří základ mexické kuchyně, ale v lecčems se liší. A známá a oblíbená mexická tortilla nemá prakticky nic společného s tortillou španělskou. Dáte-li si tortillu ve Španělsku, nebude to plněná placka z mouky a vody jako její zaoceánská jmenovkyně, nýbrž omeleta z brambor a vajec.

Kromě ryb (oblíbená je například platýzovitá ryba známá jako mořský jazyk) a plodů moře má ve Španělsku svou tradici odedávna i konzumace masa - oblíbené je drůbeží i vepřové, z něhož se také vyrábí výborné chorizo - sušený salám nebo klobása bohatě ochucená česnekem a paprikou. Ke zdejším lahůdkám patří rovněž na vzduchu sušená šunka.

Olivový olej, čerstvá zelenina plná chutí, česnek a cibule jsou ve Španělské kuchyni asi nejčastějšími ingrediencemi a jsou také základem, z něhož lze vykouzlit lahodnou studenou polévku gazpacho. Ta má svůj původ v Andaluzii, z vnitrozemské kastilské oblasti zase pochází vařená zeleninová menestra, polévka, do které se přidává hovězí nebo kuřecí maso a která rovněž patří k oblíbeným národním pokrmům.
 
 
Zapomenout bychom neměli ani na luštěniny - Španělé konzumují hrách i fazole, vynikající je španělská hnědá čočka Pardina. S použitím luštěnin ve zdejší kuchyni souvisí i obliba koření a bylinek. Některé z nich nejen dochutí, ale působí proti nadýmání. Sušený rozmarýn a oregano, římský kmín, sladká paprika (oblíbená je i její uzená varianta), cayenský pepř, černý pepř a jemný žluťoučký šafrán - to jsou nejčastější kořenicí přísady. Pokud znovu porovnáme mexickou a španělskou kuchyni, pak musíme připomenout, že španělské pokrmy nejsou zdaleka tak ostré jako ty mexické, chilli papričky se tu v takovéí míře neujaly.

Paella, o které jsme se už zmínili, je známá jako španělská specialita, k tradičním pokrmům celkem nepřekvapivě  patří i v Mexiku a stala se také oblíbenou součástí mezinárodní kuchyně.  Způsobů přípravy existuje velké množství. Recepty na přípravu tradičních pokrmů se v mnoha detailech liší v každém regionu a u řady jídel i v každé rodině všude na světě a nejinak je tomu i v případě španělské paelly.

Pokud si chcete pochutnat na paelle, nemusíte tedy nutně milovat mušle a další plody moře, se kterými se tradičně připravovala a připravuje v přímořských oblastech. Jedná se o oblíbenou variantu pocházející z Valencie, s níž si paellu většinou spojujeme. Paella má ale svoji tradici i na vnitrozemském venkově, kde se připravovala i s různými druhy masa, se šunkou nebo jen s fazolemi a sezonní zeleninou. Vytvořit vhodnou variaci právě dostupných přísad a pokrm správně okořenit je podstatou přípravy tohoto jídla a odborníci na gastronomii proto o paelle mluví jako o uměleckém díle.

My jsme se k její přípravě rozhodli vyzkoušet bílé krůtí maso, které dobře ladí s chuťově výrazným chorizem i se všemi použitými druhy zeleniny. Pokud nevlastníte speciální pánev, od které paella odvozuje svůj název, použijte větší obyčejnou pánev nebo kastrol či rendlík s širokým dnem a nižším okrajem.
 

Paella s krůtím masem a chorizem

Ingredience:

300 g kulatozrnné rýže
150 g španělské klobásy chorizo
300 g krůtích prsou
1 cibule
3 stroužky česneku_
1 červená paprika
1 zelená paprika
1 žlutá paprika
100 g zeleného hrášku (může být i mražený)

3 - 4 vyzrálá masitá rajčata
1 vrchovatá lžička koření na paellu (drcený šafrán, mletý černý pepř, mletá paprika)
cca 800 ml drůbežího vývaru
sůl
1 citron na ozdobu
olivový olej
Postup:

Nejprve na trošce oleje orestujeme chorizo nakrájené na kolečka a papriky nakrájené na kostičky a vše pak vyjmeme z pánve a dáme na chvíli stranou.

Přilejeme druhou lžíci oleje a orestujeme na něm nadrobno nakrájenou cibuli, ke které přidáme česnek nakrájený na plátky a kostky krůtího masa. K tomu přidáme propláchnutou a dobře okapanou rýži, přimícháme oloupaná nakrájená rajčata a směs zalijeme teplým vývarem, okořeníme, co nejrychleji přivedeme k varu a asi 10 minut vaříme.

Přidáme orestované chorizo s paprikami a hrášek a bez míchání vše vaříme pod pokličkou přibližně dalších 10 minut, až se tekutina vydusí. Opatrně odebereme sousto naochutnání: rýže by neměla být příliš měkká, ale pokud se vám v této fázi nezdá úplně hotová, nechte pokrm pod pokličkou dalších 5 minut stát.
24.06.2022 | sm

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444