Vřes vydrží i přes zimu

Koncem léta a začátkem podzimu vykvétá na kyselých půdách vřesoviště, ale také v květináčích, kbelících či truhlících drobnými zvonkovitými květy vřes obecný (Calluna vulgaris). Často bývá zaměňován s vřesovcem (Erica gracilis), který nesnáší teplotu pod 10 stupňů Celsia, zatímco vřes při dostatečné zimní ochraně, kdy jej opatříme podobně jako růže, vydrží léta. Zejména rostliny pěstované v nádobách je zapotřebí chránit před mrazem.

U vřesu obecného bylo pro pěstování v zahradě vyšlechtěno mnoho odrůd, a to s různou barvou květu – od bílé přes růžovou až po červenou. Aby rostlina úspěšně rostla, musíme pro ni zvolit slunné stanoviště a propustnou, živinami chudou kyselou půdu. Zemina v nádobách by měla obsahovat dostatek písku a rašeliny. Ve vhodné kyselé půdě, kterou můžeme občas vylepšit přidáním rašeliny, lesní hrabanky či písku, sotva kdy vřes onemocní. Kromě včasného jarního seříznutí, které zaručí kompaktní růst a množství květů, rostlina jinou péči nevyžaduje.

O množení divoce rostoucího vřesu se nemusíte starat. U šlechtěných odrůd můžeme použít dva způsoby množení. Je to hřížení a množení pomocí řízků. Při hřížení ohneme dlouhý výhonek rostliny, kterou máme v květináči, a položíme jej na povrch zeminy, kterou jsme naplnili další květináč. V místě, kde se výhonek dotýká zeminy, jej lehce nařízneme a k zemině upevníme třeba tak, že jej zatížíme kamenem. Časem se v místě zářezu vytvoří kořínky a nový, mladý výhonek, který od mateřské rostliny odřízneme.

Pro množení pomocí řízků je vhodný měsíc srpen, kdy ze zcela vyzrálých výhonků nařežeme vrcholové řízky asi 10 cm dlouhé. Ošetříme je stimulátorem, který podpoří tvorbu kořenů, a zasadíme je do směsi rašeliny a písku. Kyselá písčitá půda je to, co vřes ke svému životu potřebuje. Rostliny pěstované v nádobách zaléváme a jednou za dva až tři týdny přihnojujeme.

bydlinek Nezapomeňte na zálivku
Na záhoně i v truhlíku můžeme úspěšně pěstovat také vřesovec pleťový (Erica herbacea), který nevyžaduje tak kyselou půdu jako vřes. Kvete v zimě, jestliže ho však umístíme do teplého pokoje, dlouho se z něj těšit nebudeme. Uschnout může i v truhlíku, když jej zapomeneme zalít. Bydlínek proto připomíná, že i v zimě vypařuje vřesovec svými listy vodu, a proto jej zaléváme měkkou vodou, kdykoli nemrzne.

20.11.2009 | Jitka Skorkovská

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • Stavona, spol. s r.o.

    Stavona, společnost s ručením omezeným, vznikla roku 1991. Od počátku působí v oboru výroby oken, dveří, výloh, zimních zahrad, posuvných stěn a rolet, včetně příslušenství (parapety, sítě proti hmyzu, žaluzie apod.).


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444