Vlastníma rukama k proměně bydlení: Panelákový byt ožil díky sádrokartonu

Staré byty mají sice kouzlo, ale často potřebují výraznou proměnu interiéru. Jeden takový si v Králově Dvoře pořídil i Vladimír Vacek s přítelkyní Eliškou. V rámci přestavby změnili původní dispozice a postavili nové příčky ze sádrokartonu. Díky účasti v rekonstrukční výzvě společností Rigips a Isover navíc dostali část materiálu úplně zdarma.

Po koupi panelákového bytu ze 70. let čekal na Vladimíra s Eliškou náročný úkol. Plán přestavby měli pečlivě vypracovaný už před přihláškou do rekonstrukční výzvy. Na seznamu nedostatků bylo staromódní umakartové jádro a nepraktická dispozice bytu. „Problém byl i se špatnou akustikou a chybějící izolací. Dospěli jsme tedy k názoru, že bude nejlepší strhnout všechny vnitřní příčky a vystavět je znovu,” říká pár.

 
Při montáži nových příček padla volba na sádrokarton. Má totiž podobné vlastnosti jako klasické zdivo. Je ale násobně lehčí, a tak se stavění obešlo bez odborného posudku, který by jinak zkoumal zatížení konstrukce domu novým zdivem. S celým procesem se Vladimír a Eliška dokázali vypořádat svépomocí, odborníky přizvali jen na obklady, elektriku a instalace.

O výzvě, kterou vyhlásily divize předního výrobce stavebních materiálů Saint-Gobain, se Vladimír dozvěděl při pátrání po informacích o instalaci sádrokartonu. Odhodlal se svůj projekt do soutěže přihlásit a ve finále získal 3. místo v hlasování veřejnosti. Jako součást výhry si odnesl stavební materiál v hodnotě 35 000 Kč, 100% slevu na libovolný kurz ve Škole suché výstavby v Horních Počaplech a pomoc projektového týmu Rigips během celé stavební procedury.

 

Ze dvou pokojů rovnou čtyři

Plán rekonstrukce byl jasný – dva stávající průchozí pokoje měly ustoupit novému obývacímu prostoru s kuchyní a třem neprůchozím pokojům. Vladimír s Eliškou se do stavby nových místností pustili s pomocí Modrých akustických desek, které obdrželi v rámci výhry. Novou kuchyňskou linku pak nesou vysokopevnostní desky Habito® H, do kterých lze bezpečně ukotvit i těžké předměty. „Zároveň jsme zvětšili koupelnu, toaletu a předsíň, kam se nyní vejde i velký botník,” líčí Vladimír. Pro výplň dutin v příčkách zvolil soutěžící pár minerální izolaci Isover Piano, což výrazně zdokonalilo akustiku celého interiéru.

Elektroinstalace se šikovně skryla za sádrokartonovými podhledy. Ty v bytě slouží nejen z praktického hlediska, ale vynikají také esteticky v koupelně, kuchyni a na chodbě. Navíc elegantně maskují drobné praskliny, které mohou vzniknout ve spojích panelů na betonových stropech. Diskrétní zakrytí se povedlo také u vedení kuchyňské digestoře, kde sehrál klíčovou roli sádrokartonový záklop. Tenké SDK desky přinesly Vladimírovi s Eliškou ještě další výhodu – ušetřily jim spoustu cenného místa, které by v opačném případě zabíraly stěny z klasického zdiva.

 

Celou rekonstrukci dokončili za pár měsíců

Vladimír a Eliška si svůj vlastní byt pořídili na začátku roku 2021. „Rekonstruovat jsme reálně začali v polovině dubna 2021 a do bytu jsme se nastěhovali na začátku září 2022. Samotná stavba příček začala v listopadu 2021 a tmelení bylo dokončeno někdy na přelomu února a března,” říká Vladimír. Pro tmelení sádrokartonu zvolili tmel Rifino Top, který mohli nanést celoplošně bez nutnosti následného broušení. Takové řešení bylo mnohem efektivnější než detailní tmelení spár do ztracena. Použitý tmel – další součást výhry – navíc prokazuje odolnost vůči praskání i během topných sezón.

Konečnou podobu interiéru dotvořil pár prostřednictvím jednoduchých tmavých prvků. Při volbě černých klik, lamp a šedivých dveří čerpali Vladimír s Eliškou inspiraci ze skandinávského industriálního designu. Za rekonstrukcí tak udělali tečku a společně se do bytu nastěhovali.

28.12.2023 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444