Vítězné projekty Grand Prix Architektů - Národní ceny za architekturu 2021

Již od roku 1993 Obec architektů a.s. pořádá pravidelně soutěž Grand Prix Architektů.  Mezinárodní pětičlenná porota letos posuzovala více než 200 přihlášených prací. Připomeňme si ty, které vybrala jako nejlepší.

V letošním XXVIII. ročníku Grand Prix Architektů – Národní ceny za architekturu 2021 zvítězil projekt autorů Ladislava Kuby, Tomáše Pilaře a Martina Klimeckého / Ateliér: Kuba & Pilař architekti s.r.o. – Přestavba menzy koleje 17. listopadu Fakulty Humanitních studiích Univerzity Karlovy. Autoři obdrželi z rukou rektora ČVUT v Praze Vojtěcha Petráčka Velkou modrou kostku z dílny Bohumila Eliáše.
 
 
Každoročně je součástí slavnostního večera, který se letos konal v Betlémské kapli, vyhlášena i Cena za celoživotní dílo, kterou uděluje Rada Obce architektů. Tato cena byla udělena Ing. arch. Viktoru Rudišovi.

„V letošním roce byl velký rozdíl v práci poroty a to především v tom, že porota si nevybrala ze svého středu předsedu. Rozhodování bylo tedy jednomyslné, všechny vítězné projekty získaly plný počet to je 5 hlasů. Již v prvním kole, kdy porota rozhodovala o výběru finalistů, mělo mnoho projektů 4 nebo 5 hlasů. Proto musel být shortlist finalistů rozšířen z 50 na 55. Je vynikající, že hlavní cena je hrazena z veřejných financí. V loňském roce tomu bylo stejně, kdy vyhrála Městská hala Modřice,“ uvedl k udílení cen Oleg Haman, předseda Obce architektů.

Vítězové v jednotlivých kategoriích:

Kategorie Novostavba
Přístavba kanceláře ve Vysokém Mýtě
Autor: Martin Prokš, Marek Přikryl
Ateliér: Prokš Přikryl architekti
Cena - Malá modrá kostka
 
 
Kategorie Renovace  
Radnice pro Prahu 7
Autor: Ing. arch. Vojtěch Sosna, Ing. arch. Jakub Straka, Ing. arch. Jáchym Svoboda
Ateliér: Atelier bod architekti s.r.o.
Cena - Malá modrá kostka
 

Kategorie Rekonstrukce
Zpracování projektové dokumentace na rekonstrukci Libušína
Ateliér: Masák & Partner s.r.o.
Cena - Malá modrá kostka
 
 

Kategorie Rodinný dům

Dům na Kozině
Autor: Barbora Weinzettlová, Jiří Weinzettl
Ateliér: atelier 111 architekti
Cena: Malá modrá kostka
 

Kategorie Krajinářská architektura
Obnova krajiny kočárových koní
Cena byla vyhlášena bez uvedení autorů. Cena/Malá zelená kostka bude předána po vyjasnění, kdo všechno jsou autoři. 
 

Kategorie Malá architektura
Věčná loviště
Autor: Petr Hájek, Martin Stoss, Cornelia Klien
Ateliér: Petr Hájek ARCHITEKTI, s.r.o.
Cena: Malá modrá kostka
 
 
Czech Green Building Council/ Česká rada pro šetrné budovy/ jako odborný partner vybral skupinu vhodných projektů, ze kterých porota následně vybrala nejlepší šetrnou stavbu.
 
Kategorie Šetrná stavba
Altán městské knihovny ve Vamberku
Autor: Martin Kožnar – spolupráce Miroslav Bachura, Jonáš Kolařík, Ondřej Hart
Cena: Malá stříbrná kostka
 
 
Vzhledem k tomu, že se sešlo mnoho projektů vyhodnocených jako velmi dobré a šetrné k životnímu prostředí, rozhodli se poorotci předat v této kategorii dvě čestná uznání. Získali je autoři Jestico + Whiles za rezidenční projekt Sakura a autoři Lukáš Blažek, Eva Blažková, Vojtěch Jemelka, Lucie Vyhlídalová – Ječmen Studio - za projekt Telegraph

V letošním roce nebyly uděleny ceny v kategorii Interiér a Urbanismus.

Dále se porota rozhodla udělit 3 čestná uznání, a to Ateliéru CHYBIK + KRISTOF za Ústřední autobusové nádraží Zvonařka, autorům Milanu Jirovcovi, Matyáši Sedlákovi, Miroslavu Holubcovi, Tomáši Fejklovi a ateliéru m4 architekti s.r.o. za projekt bytových domů Panna a Baba a autorovi Kamilu Měrkovi a ateliéru ti2 architekti za Kapličku Čtyř svatých.
 
Jako ceny jsou každoročně předávány skleněné kostky, jejichž autorem je Bohumil Eliáš starší, český sklářský výtvarník, sochař, malíř a grafik. Na tradici svého otce navázal jeho syn Bohumil Eliáš mladší, český sochař, malíř a sklář, který dnes vyrábí tyto výjimečné ceny.
TZ - Obec Architektů
30.12.2021

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444