Víte z čeho stavět?

Kdysi byl výběr stavebních materiálů zcela ovlivněn možnostmi, které skýtala krajina kolem stavebního místa. I zázrak s první, patrně náhodou při požáru vypálenou cihlou se udál tam, kde byla k mání vhodná hlína. Dnes představují stavební hmoty a prvky z nich vytvořené povýtce velmi odbornou technickou problematiku. O použití vhodného materiálu je nemožné správně rozhodovat bez patřičné kvalifikace. Možností, z čeho vybudovat zdivo a čím jej zastřešit, je přitom závratně mnoho.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
CIDEM HRANICE, DIVIZE CETRIS, Pavilon A2, stánek 009
Cihlářská společnost CIDEM patří dnes mezi významné výrobce kvalitních stavebních materiálů v České republice. Pod chráněnou značkou Citherm® vyrábí moderní cihlový systém a deskový materiál. Je největším evropským producentem cementotřískových desek , které nesou ochrannou značkou Cetris®.
Desky CETRIS®. obsahují 25 procent portlandského cementu. I bez úprav je tento materiál vhodný do vnějšího prostředí, pak se ale může jeho vzhled měnit zejména vlivem vysokého vlhka. A právě těmto nevítaným změnám zamezuje výrobek, který má na veletrhu IBF svou premiéru - exteriérová lazurovaná CETRIS LASUR®.
Složení výrobku zůstává stejné, změna spočívá v povrchové úpravě. Ta je tvořena vodouředitelným akrylátovým lazurovacím lakem DENAPOL, jehož výrobcem je DENAS COLOR, a.s. Bílovec. Tato nátěrová hmota vytvoří ochrannou vrstvu, která zabrání pronikání plynů do jádra desky, zvyšuje odolnost proti povětrnostním vlivům, snižuje nasákavost desky. Má přitom vysokou paropropustnost, je netoxický a ekologicky šetrný. Vytváří navíc pozoruhodný barevný efekt.
G.O.M. Liptál
I když jeho historie sahá až do Holandska roku 1934, bývá dřevoštěpkový beton Durisol označován za stavební materiál nové generace. Dnešní výrobce Durisolu má hlavní sídlo v Achau u Vídně a od roku 1991 společný podnik v Bratislavě. Dodavatelem pro českou republiku je společnost G.O.M Liptál, která představuje tento dnes už mnohde ve světě ověřený materiál na IBF. Durisol, který se vyrábí ze dřevní štěpky, cementu, vody a mineralizačních přísad, má všechny vlastnosti, které může vyžadovat kvalitní, ekologické, zdravé a příjemné bydlení.
Tvárnice z Durisolu lze použít při stavbě rodinných i bytových domů, účelových hal, díky velkoplošné hmotnosti představuje i účinnou ochranu před hlukem. Stavební materiál tohoto systému má i dobré tepelně izolační vlastnosti, lze jej také snadno dělit a dosáhnout různých půdorysových zakřivení. Důvodů, proč stavět právě z Durisolu se najde mnoho, jedním z nich je i poměrná nenáročnost na vlastní stavební práce, které nevyžadují vysokou odbornost. A jak se z Durisolu vlastně staví? Tvárnice se skládají na sucho a prolévají betonem, který tvoří nosnou část zdiva.
22.04.2004 | redakce Bydlení.cz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)

  • LB Cemix, s.r.o.

    Společnost LB Cemix patří mezi přední výrobce stavebních hmot a je dodavatelem špičkových zateplovacích systémů Cemix THERM s evropskou kvalitou. Široký sortiment fasádních materiálů nabízí nepřeberné množství různých variant realizace fasády. Značka Cemix je známá nejen v České republice, ale i v rámci středoevropského trhu.

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444