Více denního světla pod plochou střechou

Dům s plochou střechou se stává přirozenou součástí architektury rodinných domů. Díky rozvoji moderních technologií, které dokážou zabezpečit termoizolační vlastnosti ploché střechy, nevznikají majiteli žádné problémy se zatékáním nebo únikem tepla. Navíc se tak získá prostor k odpočinku na čerstvém vzduchu. Jedinou otázkou je, jak zajistit přísun světla do místnosti pod plochou střechou.

Denní světlo nenahradíte

Žít v místnosti plné světla a mít možnost kdykoliv vyvětrat je k nezaplacení. Dispozice ploché střechy neumožňují instalaci klasických svislých fasádních oken, a proto společnost FAKRO vyvinula speciálně konstruovaná okna do plochých střech. Tuto novinku firma představila v roce 2013.

Okna, která splňují energetické požadavky

Okno do šikmé střechy musí splňovat mnohem vyšší nároky na zajištění tepelné izolace i bezpečnosti. Parametry okna dokonce odpovídají i podmínkám pro nízkoenergetické a pasivní stavebnictví. Rám oken je vyroben z vícekomorových PVC profilů, jeho vnitřní povrch je bílý (RAL 9010). Použité PVC je odolné vůči působení kyselin a charakterizuje se malou nasákavostí vlhkosti. 

Okna do plochých střech
byla vyvinuta ve dvou variantách, a to s kupolí, nebo bez kupole. Okno s kupolí si zákazník může vybrat ve verzi čirého nebo matného skla. Zasklení splňuje bezpečnostní podmínky - v případě rozbití zůstávají střepy na fólii. Moderní vzhled okna bez kupole nijak neovlivňuje jeho technické vlastnosti. Okno je standardně vybaveno energeticky úsporným zasklením DU6 (vnější tvrzené s tloušťkou 6 mm, vnitřní laminované a bezpečnostní P2). Součinitel celého okna U=0,88 W/m2K dle EN 12567-2. Objednat lze také s pasivním zasklením DU8, součinitel DU8 je U=0,76 W/m2K dle EN 12567-2. 
 
Okna do ploché střechy je možno vybírat z široké nabídky rozměrů, a to vedle standardních v jakémkoliv rozměru v rozsahu 60x60 – 120x220 cm.

Jak tato okna otevírat 

Zajištění denního světla je pro mnohé stejně důležité jako možnost větrání. Jak ale na okna ve stropě dosáhnout? Jaké jsou způsoby ovládání? Aby okno vyhovovalo všem, bylo vyvinuto ve třech verzích. Neotevíratelná verze je určena těm, kteří vyžadují pouze zajištění přísunu denního světla. Větrat umožňuje okno s manuálním ovládáním, a to pomocí teleskopické tyče ZSD. Pro ještě pohodlnější manipulaci je určeno okno s elektrickým ovládáním v bezdrátovém systému Z-Wave. Okno v této verzi dokonce disponuje dešťovým čidlem, které při prvním náznaku přeháňky automaticky zavře okenní křídlo.

Ještě něco navíc

Aby vaše okno plnilo praktickou i estetickou funkci zároveň, bylo vybaveno vnitřními a vnějšími doplňky. Interiér si tak můžete zútulnit stínicí roletou a před ostrým sluníčkem ochránit vnější markýzou. Novinkou pro rok 2013 jsou markýzy AMZ Solar, které mohou být řízeny v jednom ze tří režimů (automatický, poloautomatický a dálkový pomocí dálkového ovladače).
20.01.2014 | PR - redakce BYDLENÍ.CZ
  • FAKRO CZECH s.r.o.

    FAKRO je společností založenou v roce 1991. Je velmi dynamickou a velice rychle se rozvíjející firmou v odvětví střešních oken na světě. Během několika let se z malé rodinné firmy stala mezinárodní korporací, která je dnes významným výrobcem střešních oken a půdních schodů. Skupina FAKRO zahrnuje 12 výrobních společností a 14 distribučních společností umístěných v Evropě, Asii a Americe. Střešní okna FAKRO se vyváží do 47 zemí světa.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444