Verbena neboli sporýš je skromná letnička

Přemýšlíte o tom, jakými květinami letos osázíte truhlíky za okny? Výběr balkonových rostlin je rozsáhlý, rok od roku se dokonce rozšiřuje o nové druhy a kultivary. Nabídka letniček již zdaleka není omezena na tradiční květiny, jako jsou fuchsie, pelargonie, petúnie aj.

K oblíbeným květinám vhodným k vysazení do truhlíků nebo květináčů – nejlépe samozavlažovacích – , ale také na záhon patří již několik let sporýš (Verbena). Je to poměrně robustní rostlina, přitom je krásná a skromná, nemá žádné zvláštní požadavky na půdu ani na stanoviště. Také škůdci ji napadnou jen zřídkakdy.

Květy verben nevoní, barvu mohou mít bílou, růžovou, červenou, fialovou či modrou, stonky jsou tuhé, rostlina, která může vyrůst až do výšky 40 cm, má kompaktní růst. Tyto květiny jsou mnohostranně využitelné: v truhlících na okenních římsách, na balkoně nebo terase jako převislé rostliny, ve skupinových výsadbách či v zahradách třeba na okrajích záhonů. Tam je vhodné vysadit sporýše až ve druhé polovině května, kdy nehrozí přízemní mrazíky. Květy se objevují od června až do zámrazu. Verbena dává přednost teplému a slunnému stanovišti, ale snáší dobře i zastínění. Spokojí se s chudou zeminou, která jí vyhovuje, nevyžaduje pravidelnou zálivku, na přehnojení reaguje zastavením růstu.


Většinou vnímáme sporýš jako letničku, květinu na jedno použití. Proto kupujeme již předpěstované rostliny, i když si je můžeme ze semen vypěstovat sami. Možné je i jejich vegetativní rozmnožování pomocí vrcholových řízků, které odebíráme v září nebo v říjnu. V květináčích se směsí rašeliny a písku, na světlém místě dobře přezimují a zakoření.
04.05.2021 | Jitka Skorkovská

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Stavona, spol. s r.o.

    Stavona, společnost s ručením omezeným, vznikla roku 1991. Od počátku působí v oboru výroby oken, dveří, výloh, zimních zahrad, posuvných stěn a rolet, včetně příslušenství (parapety, sítě proti hmyzu, žaluzie apod.).

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444