Venkovní stínění jako účinná ochrana před horkem

Pamatujete na parné léto, před kterým jste utíkali ke koupališti a domů se vraceli až v podvečer? Přitom stačí okna efektivně zastínit. Víte, jak na to?

Mnozí z nás řeknou - vždyť máme vnitřní žaluzie - ty sice dokážou regulovat intenzitu světla v místnosti, ale tepelný komfort v interiéru budou korigovat jen minimálně. Proti přehřívání interiéru doporučujeme instalaci speciální venkovní stínicí techniky, která zabrání přímému dopadu slunečních paprsků na okenní tabuli. Z venkovního stínění vybíráme venkovní žaluzie a screenové rolety.

Venkovní žaluzie patří k nejefektivnějšímu venkovnímu stínění, které zabrání prosvitu až 80 % slunečních paprsků. Působí jako moderní architektonický prvek u rodinných domů, ale i při stavbách komerčních budov. Díky bohaté paletě barev můžeme kreativně utvářet vzhled fasády. Díky širokým lamelám, které se dají z interiéru nastavit v libovolném úhlu, je možné zamezit zvědavým pohledům zvenku, ale současně dovolují volný výhled zevnitř. 

Venkovní žaluzie mohou být ovládány ručně nebo za pomoci motorku. Pokud hledáte skutečně komfortní ovládání, doporučujeme doplňky a příslušenství, které uživateli nabídnou snadnou a okamžitou obsluhu z pohodlí svého domova. Například pokud intenzita slunečního svitu překročí nastavenou mezní hodnotu, venkovní žaluzie se spustí dolů. Když slunce přestane svítit, žaluzie se vytáhnou. Díky doplňkům dokáže venkovní žaluzie reagovat také na kritické povětrnostní podmínky a ochránit tak své funkce před nežádoucím poškozením. Žaluzie bude automaticky vytažena do bezpečné polohy, ve které zůstane zablokována po celou dobu, kdy nebezpečná situace trvá. 
 
Venkovní žaluzie mají vedle termoregulačního efektu také ochrannou funkci před nezvaným hmyzem, ale i zloději. Účinně rovněž snižují hladinu hluku. 
 

Další možností venkovního stínění jsou screenové rolety. Ty zajišťují průhlednost do exteriéru, ale zároveň zaručují efektivní optickou barieru proti světlu vnikajícímu do místnosti a pomáhají udržet stálou teplotu v místnostech. V porovnání s venkovními žaluziemi, jejichž lamely lze naklápět, roletu můžete pouze vytahovat a stahovat, v regulaci intenzity světla tak nemáte tolik možností.  
 
Proč jsou venkovní screenové rolety účinnější než klasické vnitřní žaluzie? Důvod je jednoduchý - screenové rolety zachytí sluneční paprsky ještě než dopadnou na okenní sklo. Díky tomu tak nedochází k ohřátí okna a k druhotnému sálání tepla do interiéru. Montáží vhodného typu screenové rolety lze zajistit velmi příjemné podmínky pro práci, optimální teplotu v místnosti a současně lze efektivně snížit náklady na provoz klimatizačního zařízení.
 

Látka, ze které je roleta vyrobena, je tkána ze skelných vláken, která jsou potažena PVC vrstvou. Díky použití této technologie je látka odolná proti působení povětrnostních vlivů, vlhkosti, extrémním teplotám, je velmi pevná a omyvatelná. Velkou předností těchto tkanin je možnost rychlého a snadného odstranění nečistot – stačí otřít vlhkou houbou. Výhodou je široká škála látek s různými strukturami.
Screenová roleta absorbuje cca 52% sluneční energie, 42% ji odrazí a pouze 6% propustí skrz roletu. Tato zbytková energie dopadne na okenní tabuli, od které se z větší části odrazí a pouze nepatrné množství pronikne do místnosti.
29.05.2017 | PR - redakce BYDLENÍ.CZ

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444