Veletrh STŘECHY PRAHA velkolepě vstoupil do třetího desetiletí své existence

21. ročník veletrhu STŘECHY PRAHA, který proběhl v PVA EXPO PRAHA Letňany ve dnech 7.–9. 2. 2019, zaznamenal přes 25 000 návštěvníků, což je rekordní číslo v historii veletrhu. O třetinu meziročně vzrostla i celková obsazená výstavní plocha.

Slavnostní zahájení za účasti významných osobností

Slavnostní zahájení proběhlo ve čtvrtek 7.2.2019 a zúčastnili se jej vystavovatelé, novináři a významní hosté: ministr životního prostředí Richard Brabec, rektor Českého vysokého učení technického v Praze Vojtěch Petráček, náměstkyně ministryně pro místní rozvoj Marcela Pavlová, předseda představenstva ABF Pavel Sehnal, ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman, předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Karel Havlíček, cechmistr Cechu klempířů, pokrývačů a tesařů ČR Ivan Dvořák a další významní hosté.
 
Zleva - ředitelka veletrhu Střechy Praha Jitka Šefránková, Karel Havlíček, Richard Brabec a Pavel Sehnal při slavnostním přestřižení pásky | Společná prohlídka veletrhu

Veletrh byl skvělou prezentací oboru střech i souvisejících odvětví. Impozantní stánky většiny firem naznačovaly směřování charakteru akce k podobným veletrhům v Německu. Návštěvníci zde našli ucelenou přehlídku střešních krytin, střešních oken, dřevěných konstrukcí, izolací, nářadí a strojů, fasád, solárních systémů a zelených střech.

Společně proběhly veletrhy SOLAR PRAHA, ŘEMESLO PRAHA a projekt PURPO PRAHA. Dále se prezentovali vystavovatelé z oblasti dřevostaveb, nízkoenergetických a pasivních domů v rámci souběžných veletrhů FOR PASIV a FOR WOOD. Svá řešení představilo přes 300 společností na rekordní ploše 16 570 m2.

Z výsledků průzkumu mezi návštěvníky vyplynulo, že stavět nebo rekonstruovat střechu se v dohlednu chystá 83 % z nich.

Veletrhy Střechy Praha, Solar Praha, Řemeslo Praha a Purpo Praha v číslech
Počet zúčastněných firem: 167
Celková obsazená plocha: 8 000 m2
Celkem návštěvníků: 25 360
Počet zahraničních vystavovatelů: 12
Zastoupené země: 8 (Česká republika, Belgie, Itálie, Maďarsko, Německo, Rakousko, Slovensko, Slovinsko)
 

Konference a doprovodné přednášky


Konference Izolace 2019
Jubilejního 20. ročníku konference Izolace, jejímž nosným tématem byly Izolace v minulosti, současnosti a zejména budoucnosti, se zúčastnilo přes 180 posluchačů. V průběhu konference byly vyhlášeny výsledky 8. ročníku soutěže Memoriál Antonína Fajkoše o nejlepší studentskou práci na téma střechy. Speciální ocenění Řád zlatého hořáku převzali pánové Ing. Eduard Schilhart, CSc. a pan Richard Mlýnek. Pořadatelem konference je společnost A.W.A.L., odborným garantem pan Ing. Marek Novotný, Ph.D., který získal v rámci veletrhu prestižní ocenění Osobnost střechařského oboru.
 

Fórum Dřevěné konstrukce střech
5. ročník Fóra, které v rámci veletrhu uspořádala organizace ČKAIT, mělo podtitul Konstrukce vystavené povětrnostním vlivům. Obce staví díky dotačním programům dřevěné rozhledny, lávky i dětská hřiště. Některým nevhodně navrženým a neudržovaným konstrukcím hrozí degradace, která je životu nebezpečná. Součástí programů a rozpočtů obcí na výstavbu dřevěných konstrukcí proto musí být i pravidelná kontrola, údržba a opravy. Této problematice se věnovalo fórum Dřevěné konstrukce střech 2019. Přednášeli renomovaní odborníci, prof. RNDr. Jakub Hruška, Ing. Roman Fojtík, Ph.D., spoluautor publikace Dřevěné lávky a mosty a další.

Přednášky pro širokou veřejnost
Užitečné přednášky pro širokou veřejnost připravil na sobotu 9. 2. 2019 Cech klempířů, pokrývačů a tesařů ČR. Nejvíce navštívené byly opět přednášky řešící každodenní problémy majitelů domů, tedy údržba šikmých i plochých střech, nejčastější chyby ve střešním plášti a jak vybrat realizační firmu. Plně obsazeny byly též páteční i sobotní přednášky z oblasti využívání obnovitelných zdrojů energie.

SOLAR PRAHA – 15. ročník
Zájem o fotovoltaické elektrárny na střechy rodinných domů i veřejných budov neustále roste, rozvoji pomáhají dotační politika i úpravy legislativy. Existuje však řada otázek spojených s instalací tohoto zdroje energie. Odpovědi na tyto otázky získali zájemci na veletrhu SOLAR PRAHA, který oslavil své 15. jubileum. Program veletrhu byl zaměřen na nejčastější dotazy: jaké jsou perspektivy střešní fotovoltaiky v ČR, jaké jsou cenové a technické možnosti výstavby fotovoltaických střešních elektráren, jaká je doporučená kapacita, jaké jsou možnosti financování a jak využít aktuální dotační programy, jak skladovat energii z obnovitelných zdrojů a jaká jsou řešení pro energetickou soběstačnost. Mnoho dotazů bylo zodpovězeno v rámci pátečního bloku přednášek na aktuální témata – zda je čas na vlastní zdroj, když elektřina zdražuje, kdy instalovat FTV elektrárnu či tepelné čerpadlo, jaké jsou praktické zkušenosti při podání žádosti v programu Nová zelená úsporám.
 

ŘEMESLO PRAHA – 7. ročník
Největší české setkání řemeslníků proběhlo opět v rámci již 7. ročníku veletrhu pro řemeslo, vybavení a bezpečnost práce řemeslníků. Kromě realizačních firem a výrobců nářadí a strojů se zde prezentují i střední odborné školy a učiliště. Zvýrazněným tématem letošního ročníku bylo tesařské řemeslo, které je se střechami od nepaměti nerozlučně spjaté a bývá prezentováno málokdy. S tématem tesařiny byl propojen nový Festival dřeva a nářadí.
 

Nový projekt Festival dřeva a nářadí se zónou pro tesaře
Projekt včetně Zóny pro tesaře byl umístěn do haly 4, která voněla dřevem a překypovala aktivitou. V předváděcí aréně se střídaly špičky tesařského oboru se soutěžemi zručnosti pro návštěvníky. Stánky kolem Zóny patřily známým značkám nářadí a potřeb pro tesaře. Jmenujme z nich jen namátkou Mafell, kde byl k vidění mimo jiné kapovací pilový systém KSS 60 18 M bl, oceněný čestným uznáním v soutěži Zlatá taška, nebo Black & Decker, Dewalt, KMR, Fein, Festool, Stanley, Sema a Weto s návrhovým tesařským software, Tesario a mnohé další. Vzácné muzejní exponáty byly k vidění na stáncích Národního technického muzea – Centra stavitelského dědictví v Plasech, v Pokrývačském muzeu a také v Tegulariu pana Mlýnka.
 

Cech klempířů, pokrývačů a tesařů ČR
Cech KPT ČR, jako jeden z nejvýznamnějších odborných partnerů veletrhů Střechy Praha a Řemeslo Praha, zajistil velkou část odborných doprovodných programů na veletrhu, včetně přímé účasti odborných škol a učilišť na veletrhu, množství praktických ukázek řemesel a zajímavých přednášek. Byl garantem nových soutěží zručnosti pro návštěvníky o hodnotné ceny a také zajistil prezentaci mladých učňů tesařů, kteří během tří dnů vytvořili dřevěný zahradní domek určený pro mateřskou školku.

Řemeslná rada s premiérem
Podpoře řemeslného podnikání se dlouhodobě věnuje Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (dále AMSP ČR). Ta uspořádala na veletrhu zasedání Řemeslné rady AMSP ČR, kterého se zúčastnil předseda vlády ČR Andrej Babiš. Tématy jednání byly Implementace praktické výuky do rozvrhů ZŠ, Aktuální stav projektu zavádění duálního vzdělávání, Aktuální stav zavádění mistrovské zkoušky a Legislativní změny s dopadem na profese. Poté si pan premiér našel čas i na procházku veletrhem. Jeho kroky mířily do haly 4, kde ho zajímala zejména prezentace učňů v rámci Festivalu dřeva a nářadí se Zónou pro tesaře. Ve svém nabitém programu si našel čas na rozhovor s tesařskými učni z Akademie řemesel Praha a Střední školy řemeslné z Jaroměře a též s cechmistrem Cechu KPT ČR panem Ivanem Dvořákem. V debatě zazněla prosba, aby pan premiér z pozice svého postu předsedy vlády zajistil nápravu nedobrého stavu učňovského školství. Odezvou byl slib této nápravy, což nakonec bylo i výstupem jednání Řemeslné rady.
 
 
Digitální řemeslný inkubátor
Další novinkou, kterou v rámci projektu Rok digitálního podnikání 2019 připravila AMSP ČR, byla společná expozice „Digitální řemeslný inkubátor“, kde se prezentovala například společnost Digiskills s mobilní kanceláří včetně aplikací pro řemeslníky, Akademie řemesel s mnoha řešeními pomocí virtuální reality, využitím kamer a dronů pro zjišťování technických informací v nedostupných prostorách.

Střední průmyslová škola kamenická a sochařská prezentovala například 3D tisk díla jako pomůcky pro ruční dotvoření díla sochařem, včetně představení vstupního modelu a výsledného výrobku.

Poradenství zdarma
Na veletrhu bylo k dispozici bezplatné poradenské centrum pro všechny oblasti výstavby zajišťované Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků ve spolupráci se Stavební fakultou ČVUT v Praze. Užitečné rady poskytovali odborníci v Centru pro úspory energií a obnovitelné zdroje energie, na stánku České fotovoltaické asociace i na stánku Cechu klempířů, pokrývačů a tesařů ČR. Další poradenská centra byla k dispozici v rámci souběžných veletrhů For Pasiv a For Wood.

Zajímavosti na veletrhu
Návštěvníci mohli na veletrhu vyzkoušet také různé aktivity, pobavit se, ochutnat kulinářské speciality i soutěžit o pěkné ceny.

Osobnost střechařského oboru
Ocenění Osobnost střechařského oboru, které pořadatel veletrhu Střechy Praha uděluje od roku 2014, získal Ing. Marek Novotný, Ph.D., který by se ve zkratce dal nazvat mecenášem oboru střech a izolací. K jeho aktivitám patří například výuka mladých techniků v rámci Fakulty architektury ČVUT Praha, pořádání uznávané odborné konference Izolace, bohatá publikační činnost, do které zapojuje i své mladé kolegy, předávání zkušeností v rámci nejrůznějších konferencí a seminářů, participace na činnosti Cechu KPT ČR, působení v České hydroizolační společnosti, výrazná pozice v pražském výboru ČKAIT a samozřejmě odborná činnost a zpracovávání posudků v jeho expertní kanceláři A.W.A.L.
 
 

Soutěže a ocenění


ZLATÁ TAŠKA 2019
Soutěž ZLATÁ TAŠKA o nejlepší exponáty veletrhu probíhala již po osmnácté. Odborná porota pod vedením Ing. Petra Kučery, CSc., technického ředitele Centra stavebního inženýrství, udělila letošní prestižní ocenění Zlatá taška firmě TONDACH Česká republika za posuvnou tašku Salsa 13. Podle hodnocení odborné poroty je taška inovací klasického modelu tzv. holandské pánve, tradiční tašky středoevropského typu. Porota ocenila i posuvné provedení, díky kterému je Salsa 13 vhodná i pro rekonstrukce stávajících střech. Konstrukce tašky umožňuje její použití i pro nízké sklony.

Čestná uznání si odnesly ještě další dva exponáty, a to kapovací pilový systém KSS 60 18 M bl od firmy MAFELL, u kterého porota ocenila optimální řezný výkon 60 mm. Druhou oceněnou byla řídící jednotka vnitřního prostředí Velux Active od firmy VELUX Česká republika, za centralizované ovládání střešních oken, rolet a žaluzií pomocí smart aplikace.

POUR FÉLICITER 2019
Ve 4. ročníku soutěže o nejpoutavější PF 2019 zvítězila společnost KJG. Druhé místo obsadila firma BETONPRES a jako třetí se opět umístila společnost KJG.

Střechařský inzerát 2018
Konec prvního veletržního dne zpestřilo vyhlášení výsledků 8.ročníku soutěže o nejlepší počin v reklamě v oboru střech Střechařský inzerát 2018. Vítězem se stala firma Metal Trade Comax. Na druhém místě se umístila společnost SATJAM a na třetím místě skončila firma KJG.

Hlavní cenou bylo uveřejnění obou děl ve vstupní hale areálu PVA EXPO PRAHA Letňany ve velkém formátu po celou dobu veletrhu. Všechna díla byla též otištěna ve veletržních novinách Střechy Dnes. 

Nejpoutavější expozice 2018
Soutěž o nejpoutavější expozici předchozího 20. ročníku veletrhu Střechy Praha 2018 vyhrála společnost PREFA Aluminiumprodukte.
 
Více informací na www.strechy-praha.cz.
26.02.2019 | PR
  • Střechy Praha - veletrh pro stavbu a renovaci střech

    Největší středoevropský veletrh pro stavbu a renovace střech STŘECHY PRAHA probíhá souběžně s veletrhem úspor energií a obnovitelných zdrojů energie SOLAR PRAHA a veletrhem ŘEMESLO PRAHA. Místem konání je PVA EXPO PRAHA Letňany.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444