Vegetační klid pokojovým rostlinám skončil, můžeme je přesazovat

Na počasí bez chladných výkyvů si pravděpodobně ještě chvíli počkáme, ale vegetační klid pro mnohé pokojové rostliny končívá v polovině února. A květinám i nám, kdo je pěstujeme, nastala nejpříhodnější doba jak k množení balkonovek – třeba muškátů – tak k vysévání například petúnií či k přesazování hrnkových rostlin.

Nejlepší čas pro tuto činnost je počátek růstového období, i když přesazovat můžeme až do konce července nebo ještě později, a to takové druhy, jako je třeba abutilon (podslunečník), fuchsie či dnes už poměrně vzácná pokojová lipka (sparmanie). Jsou to rostliny, které po jarním přesazení v kořenech rychle dorůstají, a proto na konci léta potřebují větší nádoby s kvalitní zeminou. Kdybychom jim toto nedopřáli, nemusely by zimní období přežít. Je to tak, že rychle rostoucí rostliny vyžadují přesazení i několikrát za sezonu. Obdobím intenzivního zahradničení mezi čtyřmi stěnami je však doba od konce února do konce května.
 
Vhodná zemina

Jelikož pokojové rostliny stráví v květináči mnohdy dlouhé roky, je důležité, abychom je pěstovali ve výživném substrátu, tj. v takovém, který je bohatý na živiny a humus, je kyprý a provzdušněný. V nárocích na zeminu jsou však mezi pokojovými rostlinami ohromné rozdíly. Proto také je použití správné zeminy předpokladem pěstebního úspěchu. Pro většinu z nich je ideální směs, jež obsahuje tři hlavní druhy půdy, které rozlišujeme: písčitou půdu, jílovitou a hlinitou.

Zeminu si můžeme namíchat sami, na trhu jsou však k dostání substráty vytvořené podle nejnovějších poznatků o růstu a zdraví rostlin.

Pro charakteristiku půdy je důležitým znakem zrnitost, tedy velikost půdních částic. Písčitá půda drží málo vodu, rychle vysychá a váže málo živin. Naopak jílovitá půda je charakteristická velkou vododržností, malou propustností, proto má sklon k zamokření, a dobrou zásobou živin. Někde mezi těmito dvěma půdními typy je půda hlinitá, která je poměrně dobře propustná. Hlína tedy tvoří základ, písek půdu zlehčuje a činí ji propustnou a jíl zadržuje vodu.
 
 
Mechanické vlastnosti zeminy však samy o sobě pěstitelský úspěch nezaručují. Měli bychom znát i reakci zeminy, tedy její kyselost či zásaditost. Vyjadřuje se znakem pH (potential of hydrogen), přičemž hodnota pH menší než 7 znamená kyselou reakci, pH 7 neutrální a vyšší než pH 7 je reakce zásaditá. Většina pokojových rostlin vyžaduje neutrální půdní reakci, tedy pH 7, které vypovídá o vyváženém poměru mezi kyselinami a zásadami. Půdní reakci si můžeme ověřit za pomoci lakmusového papírku z výluhu zeminy.
 
Každá půda musí také obsahovat dostatečné množství základních živin, kterými jsou draslík, dusík a fosfor. Jestliže je nemá, nahrazujeme je hnojením. Draslík udržuje rostliny zdravé a podporuje jejich kvetení, dusík je nutný pro jejich růst a fosfor podporuje růst kořenů.

Pokojové květiny pěstované v květináčích či jiných nádobách čerpají živiny především ze základních zahradnických zemin. Významná však pro ně jsou také plná průmyslová hnojiva, jejichž předností je vyrovnaný poměr všech potřebných složek rozpustných ve vodě.

Jak přesazovat

Nádoby, do kterých květiny přesazujeme, by neměly být příliš velké, vlastně měly by být jen nepatrně větší. Jestli nejsou nové, je vhodné dobře je umýt, abychom tak zabránili případnému přenesení bakteriální infekce nebo cizopasníků. Na jejich dno dáme vždy nejdříve drenážní vrstvu.

Po přesazení rostliny potřebují citlivou, tedy opatrnou zálivku a teplejší prostředí. S přihnojováním začínáme nejdříve až po šesti týdnech. To je doba, na jakou je obvykle pěstební substrát obohacen potřebnými živinami.
 
Rostliny, které přesazování nesnášejí dobře nebo potřebují stísněný prostor pro kořeny, nepřesazujeme, ale počátkem sezony nahradíme na povrchu starou zeminu  zeminou čerstvou, obohacenou vyváženým hnojivem.

S přesazováním květin je spojené i jejich množení, zejména těch, které se množí dělením trsu. U většiny pokojových rostlin však stačí odstřihnout vrcholové výhonky a použít je jako řízky. U některých dokonce k vegetativnímu množení postačí odebrat jeden jediný lístek, který můžeme hned zapíchnout do pěstebního substrátu (např. různé tlustice – rod Crassula), nebo podobně jako řízky zakoření i ve sklenici s vodou (např. voskovka – Hoya carnosa).
 
09.04.2021 | Jitka Skorkovská

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Stavona, spol. s r.o.

    Stavona, společnost s ručením omezeným, vznikla roku 1991. Od počátku působí v oboru výroby oken, dveří, výloh, zimních zahrad, posuvných stěn a rolet, včetně příslušenství (parapety, sítě proti hmyzu, žaluzie apod.).

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444