Taťkovy brambory
Za recept děkujeme Pavle Drdlové.
Za recept děkujeme Pavle Drdlové.
Ingredience brambory slanina klobása červená paprika grilovací koření (lepší míchané doma-paprika, česnek, pepř, chilli-ale možno i koupené-ale pozor na obsah soli, aby nebo přesoleno) sůl česnek olej |
Příprava Brambory nakrájíme na libovolné přibližně stejně velké kousky a v osolené vodě uvaříme do polo-měkka. Slaninu, klobásku, kapii nakrájíme na kousky -smícháme s kořením a trochou oleje. Brambory scedíme a dáme do pekáče. Smícháme s připravenou směsí a na střední teplotu dáme do trouby, dokud nebudou brambory měkké. Pak pokrájíme česnek na opravdu tenké plátky, přimícháme, vypneme troubu a necháme dojít (aby se česnek rozvoněl, ale nezhořkl) a pak už jen dobré chutnání. Recept je velmi variabilní, lze do něj přidat například pórek nebo třeba i mleté maso, záleží na chuti každého. |
Bramborizza
Za recept děkujeme Lence Vydrové.
Za recept děkujeme Lence Vydrové.
Ingredience 4 středně velké brambory 1 menší cibule 1 rajče 1 menší paprika 1 kyselá okurka 1 vejce sůl strouhaný sýr provensálské koření |
Příprava Brambory nastrouhame nahrubo a vymačkáme přebytečnou vodu. Dáme smažit hrubší vrstvu brambor na pánev - posolíme. Převrátíme na 2. stranu - opět posolíme, poklademe salámem, rajčaty, paprikou, kys. okurkou, cibulí na kolečka a zalijeme rozmíchaným vejcem, přikryjeme poklicí a necháme smažit. Až začne vonět a brambory budou zespodu upečené, zasypeme strouh. sýrem, dochutíme provensal. kořením, ješte na chvíli přikryjeme a necháme 1 min. zapéct sýr. Podáváme s kečupem a tatar.omáčkou nebo jen tak. Do pokrmu lze přidat i dalši suroviny podle toho, co máte zrovna doma, např. kolečka salámu atd. Je to dobrota! Něco mezi bramborákem a pizzou. |
Křehký zelný salát s mrkví
Za recept děkujeme Daně Lattischové.
Za recept děkujeme Daně Lattischové.
Ingredience na 2 - 3 porce 1/4 malé hlávky bílého zelí 3 mrkve ocet balsamico nebo jablečný sůl pepř |
Příprava Zeleninu očistíme a omyjeme. Zelí nakrouháme na jemno, mrkev nastrouháme na hrubo. Vše smícháme přidáme sůl, pepř a zakapeme octem. Poté vše promícháme. |
Pomazánka z mrkve
Za recept děkujeme Haně Koblížkové.
Za recept děkujeme Haně Koblížkové.
Ingredience na 2 - 3 porce 3 mrkve kyselé okurky 20 dkg českého salámu lžíce hořčice 10 dkg majolka pečivo |
Příprava Střední mrkve nastrouhat na struhadle, přidat 2 větší kyselé okurky,20 dg salámu českého, oboje nastrouhané na větších kapkách, dále lžíci hořčice, majolka asi 10 dg podle chuti. Podávat s pečivem, na vece. |