Vánoční osvětlení? 4 věci, na které dejte pozor

Chcete si pořídit vánoční osvětlení, nebo ho už máte a chystáte se zdobit jak interiér, tak třeba balkon, okna či celý dům? Pak si přečtěte, na které 4 věci byste si měli dát největší pozor.

1. Kvalitnější = bezpečnější

Vánoční osvětlení v dnešní době už seženete opravdu kdekoli, a to v různých cenových kategoriích a zároveň jim odpovídající kvalitě. Pokud chcete mít jistotu, že kupované svítidlo splňuje všechny technické bezpečnostní požadavky, pak věnujte pozornost tomu, co se píše na jeho obalu.

Hledejte třeba znak CE, tedy ConformityDeclaration. Tu má jen ten výrobek, který splňuje všechny požadavky plynoucí z nařízení vlády a zároveň povinné technické normy Evropské unie. Zda daný výrobek prošel kontrolou jedné ze zkušeben a byla mu udělena licence o elektronické bezpečnosti, zjistíte dle loga uvedeného na obalu. Nejčastěji se na svítidlech objevují loga TÜV, VDE nebo ESČ.
 

2. Osvětlení exteriéru? Pozor na IP

Pokud osvětlujete interiér, nemusíte se zabývat výkyvy počasí. Jestliže ale chcete zdobit exteriér, musíte počítat s tím, že světla budou vystavena úplně jiným podmínkám. Musí tak splňovat jiné technické normy.

V případě, že se zajímáte o světelné řetězy nebo třeba záclony pro venkovní použití, vždy si přečtěte, jakým stupněm ochrany proti stříkající vodě disponuje konkrétní výrobek. Platí, že čím vyšší číslo IP, tím větší ochrana krytí. Ta by pro svítidla určená do exteriéru měla dosáhnout alespoň IP 43.
 

3. Pravidelná kontrola snižuje riziko

I přes všechna již zmíněná opatření je potřeba dbát na správné skladování a pravidelnou kontrolu stavu svítidel. Jestliže třeba necháte v zapnutých světelných řetězech prasklé žárovky, riskujete, že se budou dále přehřívat a to může vést až ke vzplanutí.

Jestliže budete rozbité žárovky vyměňovat, nezapomeňte vždy vypojit celý řetěz ze zásuvky. Žárovky rovněž nikdy nevyměňujte venku kvůli vlhku. Ušetříte si spoustu starostí s případnou korozí. 
 

4. Kýčovitost se nevyplácí

Možná se rozhodnete vyzdobit okna, balkon nebo celý dům. Směle do toho, jen vždy pamatujte, že kolem vás žijí další lidé. Ti ne vždy ocení příliš barevné osvětlení nebo smršť blikajících světýlek. Vyhýbejte se kýčům a světelnému smogu, nejen vaši sousedi vám budou vděční.

Přečtěte si další rady a tipy od odborníků na kvalitní svítidla.
14.12.2016 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444