V hlavní roli ušlechtilé dřevo: Kongresové centrum a Obslužná budova z dílny Atelieru Habina soutěží o titul Dřevěná stavba roku

Nedávno dokončený areál Hotelu Spa Resort Lednice navazuje na celkový upgrade poskytovaných služeb. Vzniklo nové kongresové centrum a části sportovišť byla doplněna obslužná budova. Vše bylo vsazeno do nového krásného parku.

Hotelový areál se nachází na jihovýchodním kraji lázeňského města Lednice v přímé vazbě na nedávno dokončenou lázeňskou kolonádu. Celá lokalita je součástí světového kulturního dědictví UNESCO. Krásná, téměř parková krajina, s romantickou historickou architekturou i pohledové a krajinné kompoziční osy spolu vytvářejí kouzelný celek, jehož atmosféra musí být pečlivě chráněna.

Kongresové centrum provozně navazuje na stávající hotel a prostřednictvím své pergoly podél celého severního okraje nového parku ho propojuje s lázeňskou kolonádou. Lapidární, ze tří stran prosklený prostor ležatého dlouhého hranolu, po vzoru zámecké saly terreny orientovaný do parku, je uvnitř doplněn pouze eliptickou obslužnou buňkou, vloženou mezi kongresový sál s foyerem a kavárnu.


Nosná struktura je v symbióze s prostorovým konceptem. Prostor hlavní lodi je široký 9,6 m a je v příčném směru překonáván dřevěnými vazníky v modulu 4 m. Vedlejší loď – venkovní pergola podél prosklené fasády směrem k parku navazuje ve stejném rytmu.


Konstrukce tři podélných os asistuje prostorové transformaci stavby svou rostoucí subtilitou, takže od obvodové stěny přes řadu kruhových betonových sloupů až ke svislým dřevěným koncům vazníků se stavba kontinuálně propojí s parkem. Vše pod pultovou střechou doplňuje měkce tvarovaný, z parku skrz prosklenou fasádu viditelný, dřevěný akustický podhled, se severní obvodovou stěnou spojený spárou dlouhého bazilikálního okna.



Stavba Kongresového centra v Lednici právě soutěží o titul Dřevěné stavby roku v kategorii Dřevěné konstrukce – realizace, hlasovat pro stavbu a případně v rámci soutěže vyhrát pobyt ve srubu, můžete zde.

Elegancí a řešením nezůstává pozadu ani Obslužná budova nových sportovišť, tedy tří beachvolejbalových hřišť a areálu pro adventure minigolf.


Přestože se jedná o relativně jednoduchou stavbu, její koncepce prošla vývojem. To také dokládají slova jednoho z autorů Martina Habiny: „Náš názor se od prvotních expresivnějších skic postupně ustálil na klidnější a více archetypální dřevostavbě, která lépe navazuje na zdejší historickou parkovou krajinu.

Autoři rovněž ustoupili od původního návrhu, který počítal se dvěma samostatnými budovami, a dali přednost jednomu pavilonu s ochozem orientovaným do obou obsluhovaných stran areálu. Jemný odkaz na prvotní záměr by tu přece jen byl. Pavilon je totiž tvořen dvěma oddělenými hmotami, šatnami pro sportovce s bufetem a skladem. Ty své místo nalezly pod baldachýnem jakoby plovoucí modřínové střechy a získaly obložení z kvalitního kanadského cedru. Od plochého krovu jsou pak vizuálně odděleny souvislými štěrbinami pásových oken.


Nádech exkluzivity a tak trochu výraz šperku, zasazeného do parku dodává novému objektu působivé zaoblení dřevěných nároží. Cedrový obklad tesaři postupně ohnuli pomocí řady zářezů na rubové straně každé palubky přímo na nosný rošt.

I tato stavba právě soutěží o titul Dřevěná stavba roku v kategorii Dřevěné konstrukce - realizace a podpořit ji a zapojit se tak do soutěže o pobyt ve srubu můžete zde.


Realizace: Ateliér Habina
22.02.2018 | redakce

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444