V 16 letech si začal stavět vlastní dům

Není nic neobvyklého postavit si dům vlastníma rukama, pokud zrovna nejste student a není vám teprve šestnáct let. Radek Pospíšil v tomto věku začal stavět svůj první tiny house. Nyní v něm žije a se stavbou mobilních domů rozhodně nepřestal.

„Měli jsme sousedy, kteří vlastnili starou chatu a já jsem ji chtěl vždycky zrekonstruovat. Pak jsem zase chtěl opravit jednu starou kůlnu. Neustále jsem rodiče otravoval, vždycky to však na něčem zkrachovalo," začíná své vyprávění Radek Pospíšil, student v maturitním ročníku, kterého touha bydlet ve vlastním provází už od dětství. 

„V létě 2019 jsem začal. Můj plán byl ukázat, že i naše generace umí pracovat rukama. Připadá mi, že si to moc lidí nemyslí. Chtěl bych vám přiblížit, jak se žije v tak malém domku. Tento domeček si může pořídit skoro každý, kdo přemýšlí o vlastním bydlení se zahradou. Jelikož je to bydlení cenově dostupné a celkem jednoduché na stavění. Chci vám dodat nějakou inspiraci a naději, že to dokáže každý, kdo bude chtít," líčí začátky Radek na svém instagramovém účtu _muj_domecek_.  

První brigády a YouTube jako zdroj zkušeností

Zkušenosti začal Radek sbírat na prvních brigádách, kdy uklízel na stavbách a díval se dělníkům pod ruce. Jak Radek podotýká, rozhodně žádné znalosti nečerpal ze školy. Velmi důležitým zdrojem inspirace mu byl také YouTube. „Podle YouTube může dnes člověk postavit celý barák. Věděl jsem, co budu dělat další den. Takže jsem projel YouTube, pak jsem se poradil s tátou... Samozřejmě tam bylo milion chyb a musel jsem to kolikrát opravit. Věc, která odborníkovi zabere 2 dny, já dělal třeba 2 týdny," přiznává Radek a dodává, že bez podpory rodiny by se do ničeho podobného ani nepouštěl: „Věděl jsem, že nám rodiče šetří do začátku, až se jednou budeme chtít osamostatnit. Akorát mi bylo jasné, že za půl milionu si nic nenajdu a do podnájmu se mi nechtělo. Na Instagramu jsem se dozvěděl o tiny housech a nadchlo mě to. Naštěstí to nadchlo i tátu, a tak mě rodiče začali podporovat." S otcem, který staví dřevostavby, často jednotlivé kroky konzultoval a sbíral od něj cenné rady.



Bydlení s veškerým komfortem. Žádné provizorní víkendové chataření

Svůj vlastní tiny house - minidomek na kolečkách -  začal stavět na pozemku rodičů. Inspiraci našel v zahraničí, kde je trend tiny housů natolik rozšířený, že nejde vymyslet nic moc nového. „Věděl jsem, co chci stavět. Že to bude velké zhruba 8*3 m. Interiér jsem si však vymyslel a vyladil podle sebe. Chtěl jsem, aby tam bylo veškeré vybavení pro komfortní bydlení. Myčka, pračka, sušička. To v jiných tiny housech moc nebývá zvykem." 

Tiny house jako fenomén

 
Ptáte se, proč stavět dům na extrémně malé ploše? Tiny house je možné v mnoha zemích postavit bez zdlouhavých úředních procesů a povolení. Také samotná výstavba bývá obvykle rychlá a při troše zručnosti je možné si dům postavit svépomocí. Velmi často jsou tyto domy mobilní, a tak je kdykoliv můžete přemístit do požadované lokality. Předpokladem pro komfortní bydlení jsou chytrá úložná řešení v několika výškových úrovních.


 

Ze dvou měsíců tři roky

Dnes v této minidřevostavbě Radek už jeden rok plnohodnotně bydlí, i když s úsměvem poznamenává, že vyprat si chodí stále k rodičům. Na samém počátku si myslel, že stavbu zvládne za několik měsíců, nakonec se stavba protáhla na 3 roky. Práce na domečku dala Radkovi především schopnost zorganizovat si čas. Ve chvíli, kdy jeho vrstevníci tráví volný čas různými způsoby, Radek každé odpoledne po škole a všechny víkendy věnuje stavbě svého domu.



Nyní Radek studuje v posledním, maturitním ročníku, staví druhý minidomeček a do toho spravuje svůj velmi sledovaný účet na Instagramu. Stříhá videa, domlouvá spolupráce se sponzory. Času opravdu nemá nazbyt, ale jak sám dodává: „Mě to baví, já se nedokážu nudit." Do budoucna by chtěl Radek na domě instalovat solární panely a retenční nádrž na zachytávání dešťové vody. Ani druhým tiny housem jeho stavitelská kariéra nekončí. Své zkušenosti by rád uplatnil v profesním životě a malé domky na kolečkách chce stavět lidem na zakázku.
09.10.2023 | Jana Koenigová

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444