Užívat si nového domova nebo řešit katastrofické scénáře? Kvalitu bydlení ovlivní i skryté rozvody

Srovnání pravého úhlu u trubek

Srovnání pravého úhlu u trubek

Vnitřní systémy pro rozvody vody, plynu, topení a elektřiny tvoří zhruba pět procent nákladů na stavbu domu. Tento cévní systém budovy přitom často rozhoduje o tom, zda si příští léta bude investor stavbu užívat nebo trávit dny či týdny ve společnosti řemeslníků se zednickým nářadím v ruce.

„Většinou se stavebník zabývá výběrem materiálu pro konstrukci domu, střechy, oken, způsobu vytápění či typem podlah a obkladů. Málokdo však řeší, z čeho budou provedeny vnitřní rozvody, což je životně důležitý systém pro bezporuchový provoz domu,“ říká známý český architekt Zdeněk Fránek.

Prasklé potrubí zabudované ve zdivu po pár letech od kolaudace přitom není až tak neobvyklá záležitost. Na vině jsou téměř vždy spojovací kolínka, která se používají při změně směru vedení trubky. „Na šedesáti metrech jich můžeme napočítat i přes dvacet. Když si uvědomíme, že každé kolínko má dva spoje, dostaneme počet míst s rizikem ztráty těsnosti. Ta mohou kvůli unikající vodě napáchat velké škody na konstrukci a vybavení i nového domu,“ upřesňuje Petr Pokorný, odborník na potrubní systémy. 
 

Bez kolínek to nejde!?

U současně používaných materiálů, což je více typů hladkých plastových či měděných trubek, nelze vytvořit ostrý ohyb (viz obrázek), protože by došlo k promáčknutí a poškození stěny trubky. Při jejich použití pro rozvody vody, plynu a topení v domě jsou proto kolínka nezbytná. Jak tedy zajistit, abychom měli po nákladné investici klidné spaní? Pokud trváte na rozvodech v plastu nebo v mědi, rozhodně nešetřete na kvalifikovaném instalatérovi. Pouze na něm záleží, jak precizně bude práce provedena. Nejbezpečnější způsob ale je zcela se rizikovým spojům vyhnout. Jen tak budete mít stoprocentní jistotu, že vám pod vysněnými obklady v koupelně či pod nově položenou podlahou nebude časem prosakovat voda. Tento způsob rozvodů umožňuje na trhu relativně nový materiál – nerezový vlnovec, který lze jednoduše ohnout v ruce do požadovaného úhlu. S dostupností potrubních systémů z nerezového vlnovce flexira v českých hobby marketech a specializovaných obchodech pro topenáře se i tato inovativní technologie rychle prosazuje mezi českými stavebníky a instalatéry.

  
Obr. 1. Nákres ohybu trubek: zleva jednoduchý ohyb nerezového vlnovce, měděná trubka s dvěma pájenými spoji, ukázka možností ohybu plastové trubky
Obr. 2. Detail pájeného kolínka u měděné trubky zabudované v podlaze
 

Kouzlo ohnuté trubky

Snadný ohyb trubky rukou do libovolného úhlu, který se nám, běžným smrtelníkům, může zdát jako bezvýznamná maličkost, je přitom pro bezpečnost rozvodů v domě, a potažmo i naši peněženku, dosti zásadní. „Trubku z nerezového vlnovce flexira můžete bez jediného spoje táhnout až do délky šedesáti metrů, což je klíčové v místech, kde by netěsný spoj způsobil obrovské škody, například v podlaze,“ doplňuje Petr Pokorný. Díky jednoduchému způsobu instalace a absence spojovacích kolínek může s materiálem bezpečně pracovat i méně zdatný řemeslník.

U nás inovace, ve světě samozřejmost

Podle českého architekta Zdeňka Fránka se trubky z nerezového vlnovce používají při stavbách domů ve světě zcela běžně a pro své vlastnosti se bez nich neobejdou v seismicky aktivních oblastech, třeba v technologicky vyspělém Japonsku. Zvlnění trubky nejenže vyrovnává dilatační tlak v potrubí (má přirozenou roztažnost), dokáže si poradit i s výkyvy budovy. Pevnost a složení materiálu – jde o chirurgickou ocel – zase zaručuje vysokou odolnost proti deformaci a protržení potrubí.

Trubky a hadice z nerezového vlnovce jsou také nepostradatelné u průmyslových technologií vyžadujících absolutní bezpečnost, například v letectví, kosmickém průmyslu či ve strojírenství. U nás je můžeme pravidelně vídat například u přípojů plynu nebo u bezpečnostních vodovodních hadiček flexira k připojení umyvadel, toalety, pračky či myčky.

  
Obr. 3. Potrubí z nerezového vlnovce flexira jde jednoduše ohnout 
Obr. 4. Rozvody vody, topení a plynu lze táhnout po domě bez pájeného či svařovaného spoje
 

Ježíšek nechodí jen o Vánocích

Trubky z nerezového vlnovce flexira jsou pro stavebníky jako vánoční stromeček, který skýtá mnohá překvapení. Další z nich je jejich životnost. Jelikož jsou vyrobené z chirurgické oceli, budou investorovi sloužit minimálně třikrát déle, než je garantovaná použitelnost jiných materiálů. Pokud tedy nejste fanda totálních rekonstrukcí a spokojíte se za svého života „jen“ s obměnou interiéru či povrchových krytin a obkladů, mohou se pro vás při stavbě či rekonstrukci nemovitosti stát nerezové potrubní systémy novým koníčkem.

Chirurgická ocel (stejná, jako ve zdravotnictví), společně se speciálním zvlněním trubky, má také důležitý zdravotní aspekt – neusazují se v nich sedimenty a inkrusty. „U starších domů, v nichž byly použity pro rozvody vody tehdy dostupné materiály, jsou za léta používání v trubkách patrné usazeniny, které jsou živnou půdou pro bakterie. Volbou materiálu pro vnitřní rozvody si spotřebitel tudíž sám ovlivňuje kvalitu pitné vody, která mu poteče dlouhá léta z kohoutku,“ upřesňuje Petr Pokorný.  
 
Obr. 5. Srovnání dva roky používané a nové trubky, zleva: měď, plast, nerezový vlnovec. Díky speciálnímu zvlnění a technologii výroby se v nerezovém vlnovci flexira neusazují zdraví škodlivé sedimenty 
Obr. 6. Ukázka vodního kamene v starší trubce vedoucí pitnou vodu. Usazený vodní kámen je optimální živnou půdou pro bakterie a další nežádoucí mikroorganismy
 

Myslete i na topenáře

Nerezové potrubní systémy neskýtají výhody jen pro stavebníky, ale i pro topenáře. Pájení či svařování spojovacích kolínek nepatří mezi nejpříjemnější činnosti v jejich profesi. Pájecí pasty s obsahem chemikálií jim poškozují ruce, zároveň jde o nejrizikovější část odváděné práce z pohledu případné reklamace kvůli prasklému spoji. Trubkami z nerezového vlnovce dopřejete i jim klidné spaní. Každý ohyb je zbaví nutnosti vytvářet dva spoje, a tudíž i starostí s jejich těsností. Po odvedené práci vám tak může řemeslník s klidným svědomím garantovat, že se s ním uvidíte nejdříve při stavbě či rekonstrukci dalšího bydlení. Jelikož mohou pro rozvody všech médií použít jeden typ trubky, odpadne jim také vození skladu materiálu v autě. To, že jim jde práce s nerezovým vlnovcem flexira čtyřikrát rychleji od ruky, má i výhodu pro stavebníky. Souhrnná cena za práci včetně použití různých druhů materiálů (i nerezového vlnovce) se nebude výrazně lišit, záleží na kalkulaci jednotlivých firem.

  
Obr. 7. Nerezovým vlnovcem flexira lze bez rizikových spojů vést vodu, teplo a plyn v délce 60 metrů. Ukázka trubky v izolaci
Obr. 8. Práce s nerezovým vlnovcem je 4x rychlejší než u pájených či svařovaných trubek, výsledná cena za práci a materiál tak bude obdobná, ať sáhnete po trubkách z plastu, mědi či nerezového vlnovce 
07.09.2017 | redakce

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • Schiedel s.r.o. - komínové systémy

    Výrobce a prodejce komínů pro novou i stávající výstavbu - keramické, nerezové, vícevrstvé a kombinované. Komíny pro nízkoenergetický dům, komínové systémy pro speciální použití. Komínové vložky pro vložkování a obnovu stávajících komínů. Systém pro řízené větrání.

  • HON - okna, dveře

    Eurookna a vchodové dveře děláme už více než 93 let. S našimi okny budete přírodě nablízku. Tradici výroby nejen dřevěných oken a dveří, ale i jiných truhlářských výrobků založil v roce 1924 náš děda. Dnes vyrábíme dřevěná a dřevohliníková okna, vchodové dveře , posuvky a balkónové dveře, repliky historických oken na památkově chráněné stavby a další otvorové výplně na všechny druhy staveb, od moderních domů až po kostely.

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • STIEBEL ELTRON spol. s r.o.

    STIEBEL ELTRON patří k technologickým lídrům v oblasti ohřevu vody, vytápění a technologií využívajících obnovitelných zdrojů. Široké portfolio produktů tvoří zásobníkové a průtokové ohřívače vody, akumulační kamna, přímotopné konvektory, osoušeče rukou, tepelná čerpadla, ventilační jednotky a solární zařízení.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444