Užijte si vaření, pečení a servírování s krásným litinovým nádobím značky Staub

Litinové nádobí patří k tomu nejkvalitnějšímu, které si můžete pro své kulinářské umění dopřát. Nejenže vyniká vysokou životností, ale také svými výbornými vlastnostmi pro vaření. Není divu, že hrnce ze smaltové litiny se předávají z generace na generaci jako rodinný poklad.

Hrnec s francouzskou kvalitou a elegancí

Kde jinde by mohl vzniknout dokonalý hrnec než v zemi gurmánů? Za nádobí ze smaltové litiny vděčíme rodinné firmě Staub z Alsaska na severu Francie, která se výrobě a inovaci věnuje už od roku 1974.
 

Jídlo, které má šťávu!

I když se snažíte vařit přesně podle receptu uznávaného kuchaře, nedaří se vám docílit skvělého výsledku? Možná vašemu jídlu chybí šťáva! V hrncích Staub jsou zaručené podmínky pro vytvoření lahodného pokrmu:
  • Teplo je rozváděno rovnoměrně, jídlo v nádobí Staub zůstává déle teplé. 
  • Unikátní plochá poklice s hroty na vnitřní straně umožňuje neustálé proudění vlhkosti. Voda z hrotů odkapává rovnoměrně po celém hrnci, a tak vzniká systém automatického podlévání pokrmu vlastní šťávou. Pro vaření tak stačí použít jen minimum vody a vaše jídlo si uchová potřebnou šťavnost a křehkost.
 
Kdy se pro litinové hrnce rozhodnout? Vždy, když vyžadujete excelentní pokrm. Hrnce Staub jsou vhodné pro pomalé pečení, vaření i dušení. Jejich nespornou výhodou je univerzálnost použití - můžete v nich vařit na všech druzích varných desek i indukci. Litinové nádobí lze umývat i v myčce nádobí, ale jeho životnost se velmi zvýší, pokud jej budete mýt v ruce. Každé nádobí, které je vyrobeno z kvalitních materiálů, se myje snadno. Proto jeho povrch stačí občas opláchnout jen horkou vodou.

 

Litinový hrnec Staub Cocotte se představuje

Hrnec Staub Cocotte za vás udělá veškerou službu. Můžete v něm vařit, dusit, péct a díky jeho schopnosti udržet teplotu jídla klidně pohostíte i opozdilé strávníky. 
 
TIP: Stejně jako teplo dokáže hrnec Cocotte udržet i chlad. Nechte jej chvilku v chladničce a následně použijte pro podávání dezertu, zmrzliny nebo také studené polévky gazpacho, která opravdu zůstane studená i v parných letních dnech.

Hrnec Staub Cocotte vás nadchne nejen svými vlastnostmi pro dokonalé vaření, ale díky unikátnímu designu v něm budete chtít i rovnou servírovat

 

Věčný hrnec, který se v rodinách předává z generace na generaci

Podívali jste se někdy do kredence vaší babičky? Vsadíme se, že u mnohých najdete právě litinové nádobí. A babičky by ho za nic nevyměnily! Toto nádobí skutečně vydrží po generace, ba co víc - jeho vlastnosti se s používáním zlepšují. Je vysoce odolné vůči teplotním šokům, odření i poškrábání. Značka Staub garantuje na hrnce používané v domácnosti dlouhodobou záruku.
 
Litinové nádobí Staub, mimořádně odolné, přirozeně nepřilnavé a šetrné ke zpracovávaným surovinám s vynikajícím vedením i udržováním tepla můžete zakoupit u společnosti Potten & Pannen - Staněk.

 

Vaříme v litinovém hrnci: Italské risotto s krevetami

Chcete ochutnat skutečné italské risotto? Dodržujte několik zásadních rad:

  1. Volte kvalitní suroviny a dodržujte přesný postup. 
  2. Trik nejlepšího risotta je v získání co nejvíce škrobu z rýže. Čím více ho získáte, tím méně potřebujete másla nebo olivového oleje a parmazánu k dosažení krémové konsistence. 
  3. Na risotto používejte výhradně speciální druhy rýže -  Arborio, Vialone Nano nebo rýže Carnaroli, která je známá tím, že se nepřevaří a udělá risotto nejkrémovější.
  4. Risotto připravujte v dostatečně velkém a širokém hrnci. Pokud budete rýži utlačovat v malém hrnci, nepustí tolik škrobu a vaše risotto nebude tak lahodné.
Na přípravu krevet:
čerstvé neloupané krevety
2 šalotky
1 cibule
několik větviček petržele
1 šálek bílého vína

Na přípravu risotta:
1 šálek rýže, doporučujeme použít rýži Arborio
svazek jarní cibulky
svazek pažitky
2 bio citrony
1/3 šálku bílého vína
1/3 šálku strouhaného parmezánu
1/4 šálku smetany na šlehání
2 litry vývaru (zeleninového nebo kuřecího)
2 polévkové lžíce másla
Příprava
Nejprve si opečte krevety. Jejich příprava je velmi snadná a rychlá. Jednoduše dejte na litinovou grilovací pánev trochu olivového oleje, orestujte najemno nakrájenou cibulku a šalotku, vložte krevety, přidejte bylinky a zalijte bílým vínem. Nechte na pánvi asi 10 minut, než se vyvaří alkohol a krevety změknou. Potom odstavte. Při výběru bílého vína vhodného na risotto se poohlédněte spíše po sušší variantě. Nemá cenu kupovat to nejlevnější, ale ani to nejdražší víno. Mělo by vám za studena chutnat.

Krevety nechte stát a připravte si citronovou kůru. Pamatujte na to, že první chuť, kterou slupka z citronu pustí, je lehce hořká. Proto sloupejte bio citrony a dejte slupky do horké vody povařit alespoň na 3-5 minut. Vodu vylejte a kůru potom nakrájejte na tenké plátky.


Teď je vhodný čas na přípravu risotta. Začněte tím, že si ve větším hrnci, doporučujeme použít litinový hrnec Staub zvaný Cocotte, rozehřejte olivový olej. Přidejte najemno nakrájenou jarní cibulku a orestujte.

Po cibulce je třeba ještě orestovat rýži. Vložte ji do hrnce, trochu osolte a restujte tak, aby nasákla chuť z cibulky a olej. Potom přilijte víno a vývar. Pokud máte vývar již solený, dejte si pozor na přidávání další soli. Pokud je nesolený, ještě osolte. Chvíli nechte hřát a jakmile začne rýže pouštět škrob a šťáva lehce probublává už stále míchejte. Toto potrvá asi 15-20 minut. Potom přilijte smetanu a nechte zase lehce probublat. Stále míchejte.

Pokud by se vám stalo, že se rýže nebo škrob začne přichytávat ke dnu, snižte výkon sporáku nebo na chvíli zcela odstavte. V tuto chvíli přidejte parmezán, citronovou kůru a lžíci másla, snižte zcela žár nebo odstavte a promíchejte. Položte na rýži krevety, přikryjte poklici a nechte chutě ještě chvíli propojit. Servírujte s čerstvou pažitkou a trochou parmezánu.

 

12.12.2017 | PR - redakce BYDLENÍ.CZ

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444