Hrnec s francouzskou kvalitou a elegancí
Jídlo, které má šťávu!
- Teplo je rozváděno rovnoměrně, jídlo v nádobí Staub zůstává déle teplé.
- Unikátní plochá poklice s hroty na vnitřní straně umožňuje neustálé proudění vlhkosti. Voda z hrotů odkapává rovnoměrně po celém hrnci, a tak vzniká systém automatického podlévání pokrmu vlastní šťávou. Pro vaření tak stačí použít jen minimum vody a vaše jídlo si uchová potřebnou šťavnost a křehkost.
Litinový hrnec Staub Cocotte se představuje
Hrnec Staub Cocotte vás nadchne nejen svými vlastnostmi pro dokonalé vaření, ale díky unikátnímu designu v něm budete chtít i rovnou servírovat.
Věčný hrnec, který se v rodinách předává z generace na generaci
Vaříme v litinovém hrnci: Italské risotto s krevetami
- Volte kvalitní suroviny a dodržujte přesný postup.
- Trik nejlepšího risotta je v získání co nejvíce škrobu z rýže. Čím více ho získáte, tím méně potřebujete másla nebo olivového oleje a parmazánu k dosažení krémové konsistence.
- Na risotto používejte výhradně speciální druhy rýže - Arborio, Vialone Nano nebo rýže Carnaroli, která je známá tím, že se nepřevaří a udělá risotto nejkrémovější.
- Risotto připravujte v dostatečně velkém a širokém hrnci. Pokud budete rýži utlačovat v malém hrnci, nepustí tolik škrobu a vaše risotto nebude tak lahodné.
Na přípravu krevet: čerstvé neloupané krevety 2 šalotky 1 cibule několik větviček petržele 1 šálek bílého vína Na přípravu risotta: 1 šálek rýže, doporučujeme použít rýži Arborio svazek jarní cibulky svazek pažitky 2 bio citrony 1/3 šálku bílého vína 1/3 šálku strouhaného parmezánu 1/4 šálku smetany na šlehání 2 litry vývaru (zeleninového nebo kuřecího) 2 polévkové lžíce másla |
Příprava Nejprve si opečte krevety. Jejich příprava je velmi snadná a rychlá. Jednoduše dejte na litinovou grilovací pánev trochu olivového oleje, orestujte najemno nakrájenou cibulku a šalotku, vložte krevety, přidejte bylinky a zalijte bílým vínem. Nechte na pánvi asi 10 minut, než se vyvaří alkohol a krevety změknou. Potom odstavte. Při výběru bílého vína vhodného na risotto se poohlédněte spíše po sušší variantě. Nemá cenu kupovat to nejlevnější, ale ani to nejdražší víno. Mělo by vám za studena chutnat. Krevety nechte stát a připravte si citronovou kůru. Pamatujte na to, že první chuť, kterou slupka z citronu pustí, je lehce hořká. Proto sloupejte bio citrony a dejte slupky do horké vody povařit alespoň na 3-5 minut. Vodu vylejte a kůru potom nakrájejte na tenké plátky. |
Teď je vhodný čas na přípravu risotta. Začněte tím, že si ve větším hrnci, doporučujeme použít litinový hrnec Staub zvaný Cocotte, rozehřejte olivový olej. Přidejte najemno nakrájenou jarní cibulku a orestujte.
Po cibulce je třeba ještě orestovat rýži. Vložte ji do hrnce, trochu osolte a restujte tak, aby nasákla chuť z cibulky a olej. Potom přilijte víno a vývar. Pokud máte vývar již solený, dejte si pozor na přidávání další soli. Pokud je nesolený, ještě osolte. Chvíli nechte hřát a jakmile začne rýže pouštět škrob a šťáva lehce probublává už stále míchejte. Toto potrvá asi 15-20 minut. Potom přilijte smetanu a nechte zase lehce probublat. Stále míchejte.
Pokud by se vám stalo, že se rýže nebo škrob začne přichytávat ke dnu, snižte výkon sporáku nebo na chvíli zcela odstavte. V tuto chvíli přidejte parmezán, citronovou kůru a lžíci másla, snižte zcela žár nebo odstavte a promíchejte. Položte na rýži krevety, přikryjte poklici a nechte chutě ještě chvíli propojit. Servírujte s čerstvou pažitkou a trochou parmezánu.