Úspory, tepelný komfort a zdravější vzduch. Díky zónové regulaci topení

Ve světě moderního bydlení hrají stále důležitější roli technologie, které dokáží nabídnout komfort, úspory a zdraví. Dobrým příkladem takové technologie je zónová regulace topení, která se stává stále populárnější volbou těch majitelů domů či bytů, kteří touží po efektivním využití energie, optimálním tepelném komfortu a zlepšení kvality vzduchu. Chcete vědět, jaké důvody vedly k instalaci zónové regulace Wavin Sentio oslovené zákazníky? Čtěte dál!

Majitel rodinného domu Martin: Výrazné úspory energie a tepelný komfort

Spočítal jsem, že náklady na topení a chlazení činí zhruba polovinu celkových nákladů, které vynakládáme na naši domácnost. Obýváme průměrný rodinný domek o celkové užitné ploše 230 m2. V přízemí se nachází garáž, technické zázemí domu, vstupní hala, obývací pokoj propojený s kuchyní, sociální zařízení, pracovna a pokojík pro hosty. V podkroví pak 2 dětské pokoje, ložnice a sociální zařízení. Každou část domu využíváme v jiné hodiny a některé pokoje dokonce jen příležitostně. Proto mě napadlo instalovat zónovou regulaci a vytápět či v létě chladit jednotlivé místnosti individuálně, každou dle jiného časového harmonogramu, a zkusit tím náklady dostat malinko pod kontrolu.

Zónová regulace Wavin Sentio

Instaloval jsem zónovou regulaci Wavin Sentio, jejíž velká výhoda je, že existuje v drátové i bezdrátové variantě a lze ji tudíž instalovat i do již hotového interiéru bez nutnosti sekání a velkých stavebních úprav. Navíc dle dodavatele nejlépe funguje v kombinaci s podlahovým topením, které v domě využíváme. To totiž zajistí rozložení teploty v místnosti výrazně lépe než při topení radiátory. Navíc má topná plocha má ve srovnání s radiátory nižší teplotu, a proto na nahřátí média není potřeba tolik energie.

S výsledkem jsme velmi spokojení. Podařilo se nám snížit náklady o 40 % a investice se tedy vrátila již během prvních dvou topných sezón. S tepelným komfortem je spokojená celá rodina.


Majitelka novostavby rodinného domu Iveta: Snadné ovládání a možnost využití s tepelným čerpadlem

Při přípravě projektu pro náš dům nás projektant upozornil na možnost instalace zónové regulace, která umí udržet na uzdě náklady za vytápění a chlazení domu a zároveň zajistí i ideální tepelný komfort. Nápad se nám líbil už kvůli tomu, že diskutované řešení Wavin Sentio nabízelo rychlou návratnost investice, ale taky možnost fungovat i s moderními zdroji energie, jako jsou sluneční kolektory či tepelná čerpadla, pro které jsme se rozhodli. Protože jsem jednoduše řečeno technický antitalent, zaujala mne i jednoduchost ovládání. Systém vám nastaví technik a vy ho pak již jen opravdu snadno ovládáte pomocí aplikace přes počítač. Řídit lze i na dálku s pomocí mobilního telefonu. Stačí si jen stáhnout potřebou aplikaci, která je k dispozici zdarma v češtině i celé řadě dalších jazyků jak pro Android, tak pro iOS.

Zónová regulace Wavin Sentio

Systém pak dle nastavení dokáže sám reagovat na aktuální situaci a regulovat teplotu v každé místnosti samostatně. Například pokud chcete mít v pracovně v 7 hodin ráno příjemných 23 stupňů, systém sám začne s teplotou pracovat a připravovat se na ni ještě před sedmu hodinou. Kolem 4. hodiny odpolední už může pracovna pomalu vychládat, natápět se ale začíná zase dětský či obývací pokoj. Když jedete na dovolenou, jednoduše – klidně na dálku – cílové teploty v jednotlivých místnostech změníte. Je to vlastně zábava.

Systém jsme instalovali drátový, vidět jsou jen malá čidla, která nijak neruší interiér. Využíváme ho chvíli, takže zatím nedokážeme určit, kolik jsme s jeho pomocí ušetřili. I kdyby nic, za ten tepelný komfort to stojí! Mimochodem, rodiče se poté, co si systém „ochytali“ u nás, rozhodli jej instalovat v bezdrátové variantě i u sebe v bytě. Jde ho totiž propojit s širokou škálou zdrojů, jako například s kondenzačními plynovými kotli, tepelnými čerpadly či elektrickými kotli a spotřebu lze s jeho pomocí regulovat i v případě dálkového vytápění objektu teplárenskými společnostmi, což je právě jejich případ.


Majitel penzionu Zdeněk: Úspory a zdravý vzduch

Provozujeme malý penzion na jižní Moravě a rostoucí náklady na energie, respektive na topení nám dělaly stále větší vrásky. Po menším průzkumu trhu jsme se rozhodli pro instalaci zónové regulace Wavin Sentio, která slibovala (a skutečně přinesla) úspory v řádu desítek procent, a hlavně možnost regulovat topení v jednotlivých místnostech penzionu dle obsazenosti. Obsazené pokoje tedy můžeme komfortně vytápět, neobsazené jen temperovat a klidně i na dálku přes mobilní telefon cílovou teplotu zvýšit ve chvíli, kdy na daný den přistane rezervace pobytu. Systém dokáže pracovat s až 24 termostaty nebo senzory a ovládat až 16 termoelektrických pohonů pro až osm různých zón, zvládne tedy s přehledem pokrýt celý náš objekt. Velkou výhodou systému Wavin Sentio je od verze 14 i možnost účinně řídit ventilaci, což pomáhá zejména ve společných prostorách, kde vždy pobývá větší množství lidí a hrozí vyšší koncentrace oxidu uhličitého (CO2). Ten sice není přímo nebezpečný pro lidské zdraví, ve vysokých koncentracích může ale způsobovat nepříjemnosti, jako jsou bolesti hlavy, únava nebo podrážděnost, což na dovolené nikdo zažívat nechce.

Zónová regulace Wavin Sentio
 
24.04.2024 | PR
  • Wavin Czechia, s.r.o.

    Společnost Wavin je přední světový výrobce a dodavatel plastových potrubních systémů pro rozvody vody, topení a plynu. Specializuje se i na systémy pro hospodaření s dešťovou vodou a realizaci či sanaci inženýrských sítí. V České republice působí od roku 1990.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444