Usnadníme vám rozhodování mezi vanou a sprchovým koutem

Foto: PIXABAY.COM

Foto: PIXABAY.COM

Miluji odpočinek ve vaně a dopřávám si ho každý večer. Horká lázeň s pěnou a příjemnou knížkou je pro mě tou nejlepší relaxací, během které se rozplynou mé každodenní starosti. V zimě jsem za možnost napustit si horkou vanu vděčná dvojnásobně, protože krásně zahřeje a vůně pěny rozproudí všechny moje smysly. Sprchový kout by proto pro mě nebyl ideální volbou, i když mu většina lidí v současné době dává přednost.

Jaké jsou důvody stále rostoucí obliby sprchového koutu?

  • Mnoho z nás myslí na úsporu výdajů a věříme, že sprchováním šetříme vodu.
  • Sprchování je rychlejší, a kromě nákladů tak ušetříme mnohdy i kupu času.
  • Sprchování může být pro nás pohodlnější.

Zeptali jsme se ve společnosti Roltechnik, kde je řešení otázky sprchového koutu nebo vany se zákazníky na denním pořádku. Zjistili jsme, že ve většině případů jsou zákazníci už při příchodu pevně rozhodnutí pro pořízení sprchového koutu namísto vany. Nechají si ale poradit od zkušených odborníků a společně proberou svá přání a potřeby do budoucna. Po důkladném zvážení všech aspektů je výsledkem koupelna přesně podle jejich představ, ať už je její součástí vana, nebo sprcha.

Foto: Roltechnik  
Foto: Roltechnik  
Pokud je vaše koupelna natolik prostorná, že se do ní vejde vana i sprcha, máte o rozhodování méně. Většina z nás ale tak prostornou koupelnu nevlastní. Proto přinášíme následující rady, které vám mohou vaše rozhodnutí usnadnit.

Sprchový kout oceníte především, pokud:

  • si rádi při mytí zpíváte. Tady můžete být i rockovou hvězdou. Je to jen vaše pódium,
  • chcete nebo potřebujete bezbariérový přístup,
  • nemáte v koupelně dostatek místa pro vanu,
  • potřebujete uvolnit mysl a proud vody na hlavu nic nenahradí,
  • toužíte po masáži a nikdo není zrovna na dosah,
  • vás každé ráno probouzí jenom studená sprcha.

Vana je vhodnější volbou pro ty, kdo:

  • milují dlouhé relaxace ve voňavé pěně třeba se svíčkami. S partnerem i o samotě,
  • mají malé děti, které cachtání ve vodě zbožňují,
  • si rádi čtou během svého odpočinku knížku nebo projíždí internet,
  • trpí v zimním období, protože milují horko. Vana to alespoň na chvíli spraví,
  • občas potřebují ručně přeprat jemné prádlo.
Foto: Pixabay.com

Existuje i kompromis

Mytí a celková péče o tělo v sobě zahrnují spoustu zvyklostí a rituálů. Při výběru vybavení do koupelny proto neopomínejte své pocity a zkuste si představit, jak se budete v nové vaně nebo sprchovém koutu každý den cítit. Je důležité myslet i na stáří, na zdravotní aspekty, na snadnou údržbu nebo velikost místnosti, ale příjemný pocit při každém mytí je to nejdůležitější. Proto máme v rukávu také vany se zástěnou, které slouží zároveň jako sprchový kout.

Jak je to s šetřením nákladů při sprchování?

Jako malí jsme z úst rodičů často slýchali, že se máme raději osprchovat, abychom šetřili s vodou. V dětství v nás tato myšlenka zakořenila natolik, že i v dospělosti se jí podvědomě řídíme a má vliv na zařizování naší vlastní koupelny. Zamysleli jste se ale někdy nad tím, jak dlouho se sprchujete, kolik kosmetických přípravků při tom spotřebujete a zda během mydlení vypínáte vodu? Ve finále jsou rozdíly v nákladech za sprchování a koupání zanedbatelné.
 
Jak vidíte, rozhodování o budoucnosti vaší koupelny v sobě zahrnuje dilema. A nejhorší na tom je, že ať už se rozhodnete pro vanu nebo sprchu, začíná další velké dilema. Hranatou nebo oválnou vanu? Sprchový kout rámový, nebo bez rámů? S vaničkou, nebo přímo na podlahu? A co povrchová úprava? Na trhu je skutečně nepřeberné možností.


Pokud si chcete prohlédnout další články ze světa koupelen, podívejte se na blog sprchujemese.cz.
05.02.2018 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.

  • Los Kachlos s.r.o.

    Los Kachlos je od roku 1996 významný český prodejce obkladů a dlažeb a výhradní dodavatel předních španělských i italských výrobců. Ve značkových showroomech v Praze, Brně, Zlíně, Uherském Hradišti a Bratislavě jsou k vidění obklady do koupelny , obklady do kuchyně , dlažby do interiéru i venkovní dlažby v nejrůznějších stylech a formátech a zejména té nejvyšší kvalitě.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444