Co to je kompostování?
Kompostování napodobuje biologické pochody, které probíhají v půdě. Říká se jim humifikace a jde o rozložení mrtvé organické hmoty rostlinného a živočišného původu na humus neboli prsť, nejúrodnější a přirozeně prohnojenou zeminu.Humifikační pochody však potřebují čas, a ten kompostér značně zkracuje. V rámci svých čtyř stěn totiž připraví maximálně vhodné podmínky, čímž značně uspíší celý proces. Je konstruován tak, aby mikroorganismy a bezobratlí živočichové, kteří jsou součástí humifikace, mohli co nejsnáze a nejúčinněji pracovat. Díky tomu vznikne kvalitní prsť podstatně dřív než přirozeným rozkladem.
Co patří a nepatří do kompostéru?
Připomeňte si pravidla kompostování v článku: Co odkrojíš při vaření, skvěle slouží pro hnojení.
Jak správně kompostovat
Vychází se ze dvou skupin odpadu: měkký a vlhký zelený odpad (tráva, zbytky zeleniny a ovoce) je bohatý na dusík, suchý a tvrdý hnědý odpad(větve, papír) zase na uhlík. Na spodek kompostu založíte vzdušnou vrstvu hnědého odpadu asi do výše 15 cm. Ten umožní provzdušnění a odtékání přebytečné vody. Na ni přijde tenčí vrstva zelená, vysoká asi 5-7 cm. Jestliže chcete proces kompostování urychlit, zpracujte větve v drtiči nebo štěpkovači.Jaký kompostér vybrat
V zahrádkářských koloniích můžeme vídat podomácku vyrobené kompostéry, které svému účelu dobře slouží. Proces kompostování však můžete urychlit a usnadnit ve speciálních kompostovacích boxech či kompostérech.Při správném postupu získáte v kompostéru čerstvý kompost už za 2 měsíce. A jestliže si počkáte až rok, bude výsledkem vyzrálá prsť, vonící po lesní půdě.