Soutěž: Úklid pro klid a bez nervů v kýblu

Nejšťastnější je, když od návštěvy dostane čisticí prostředky. Milovnice minimalismu a odpůrkyně lapačů prachu Kateřina Brožová bourá český Instagram se svým profilem, v němž učí Čechy uklízet. Sama je totiž vyléčená bordelářka, kterou úklid nebavil, a proto hledala způsoby, jak si ho usnadnit.

Všechny rady a tipy teď shrnuje v knize Úklid pro klid. Dělí se o ty nejjednodušší, ale zároveň nejúčinnější tipy, díky nimž přestala ve své domácnosti otročit.

Nepořádek a chaos ji plně dostihl na mateřské dovolené. „Říkala jsem si, že to přece není možné, abych uklízela a nešlo to vidět,“ vzpomíná Kateřina. Začala se zajímat o úklidové techniky, přičemž podmínkou pro ni byla rychlost, jednoduchost, ale hlavně šetrnost a ekologie. Podle nejúspěšnější české „cleanfluencerky“ není potřeba přistupovat k agresivním čisticím prostředkům za velké peníze. Cesta k účinnosti vede i přes ohleduplnost k přírodě, zjistila. „Miluji jednoduché produkty, které fungují skvěle. Na úklid často stačí základní suroviny, šetrné k přírodě i k celé Vaší rodině,“ říká.

bydlinek Soutěž o 3 knihy: Úklid pro klid od Kateřiny Brožové
Zapojte se do soutěže. Otázku najdete na konci článku. Soutěž trvá do 30. dubna 2024. 


Podstatou, jak udržet domov čistý, podle autorky není několikahodinové řádění, po kterém člověk padne za vlast. Důležité je postupovat po malých krůčkách. Každý den třeba vytřídit jeden šuplík, nikoliv hned celou skříň. V tom mohou pomoci tzv. „to do“ seznamy, jež pomohou udržet přehled a motivaci. Klíčem k úspěchu je však také konzistentnost, tedy neházet flintu do žita po čtrnácti dnech.

„Není nic horšího než se ráno probudit do nepořádku,“ říká Brožová. „Pořádek ve věcech rovná se pořádek v hlavě,“ dodává. Úklid se pro ni postupem času už stal tak trochu meditací. Když je rozčilená, během uklízení se zklidní, přemýšlí, jak na daný problém vyzrát, přitom řešení se většinou objeví samo. 

Přestaňte se vymlouvat na děti

Nejúspěšnější česká „cleanfluencerka“ rozlišuje nepořádek na dva typy. Ten povrchový ji až tak netrápí, zvláště s těmi nejmenšími. Rozházené kostky po koberci jsou zkrátka součástí toho, že v domácnosti žijí děti, vysvětluje. Horší je podle ní ten chronický „binec“. Třeba zažraná špína v koupelně nebo šatník, ze kterého se při otevření valí oblečení. „Přiznejme si, že na tento typ nepořádku děti až tak velký vliv nemají a dá se udržovat i s nimi,“ zaznívá z úklidového tábora. 
Svou rodinu naučila několik drobných rituálů, které ve velkém dělají mnoho. Například si každé ráno ustlat postel a nezanechávat po sobě zmatek po spánku. Po vyčištění zubů po sobě uklidit umyvadlo, případně rychle přetřít zrcadlo od pasty nebo po sprše přejet sklo od sprchového koutu stěrkou na okna.

V knize Úklid pro klid se Kateřina dělí o všechny minimalistické tipy, které jí pomohly udržet domov útulný a čistý bez toho, aniž trávila dvacet čtyři hodin s hadrem v ruce. Jak si tedy vytvořit funkční a efektivní systém? Jak si snadno a levně vyrobit čisticí a prací prostředky? Bible pro všechny milovníky pořádku nabízí konkrétní rady, jak třeba odstranit nečistoty v bubnu pračky, jak se zbavit octomilek nebo co si počít s fleky od borůvek. „Úklid může být zábavný a snadný. Opravdu není nutné uklízet od rána do večera,“ vzkazuje. Nepostradatelný manuál pro ty, kteří si chtějí udržet pořádek v mysli i doma, vydává nakladatelství Grada.

bydlinek Soutěž o 3 knihy: Úklid pro klid od Kateřiny Brožové
Zapojte se do soutěže, stačí si přečíst článek, zodpovědět otázku a mít štěstí při losování. Soutěž trvala do 30. dubna 2024. Nápovědu najdete přímo v článku. Gratulujeme výhercům: Š.Babošová, L.Pavlíčková, I.Kuzmaničová

17.04.2024 | redakce

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • STĚHOVÁNÍ Praha, spol. s r.o.

    Už více než 10 let provádíme profesionální stěhování bytů a rodinných domů, firem i státních institucí po celé České republice. Díky kvalitě a komplexnosti našich stěhovacích služeb patříme v ČR k předním hráčům v oboru. V roce 2008 jsme získali prestižní certifikát kvality ISO.

  • Less Mess storage

    Pronájem skladovacích prostor pro soukromé osoby i firmy. Krátkodobý či dlouhodobý pronájem zabezpečených kójí v různých velikostech mohou občané využít při stěhování a k úschově věcí, pro které doma nemají místo (kola, lyže, sezónní věci). Firmy sklady využívají jako archiv a ke skladování obchodního zboží.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444