Účinná brzda proti střemhlavému pádu

Na první pohled to není problém, ale každý, kdo si své obrázky a fotky nevěší na stěnu, ví, o čem je řeč. Obrázkům na polici dříve či později hrozí pád. Nebezpečí je tak akutní, že i při největší opatrnosti k tomu dojde - nejpozději při otírání prachu. Účinnou pomoc nabízejí naše tipy ...

Vykolíkování

Aby se vaše oblíbené obrázky neodporoučely k zemi, opatřete dřevěné police kolíky (o délce zhruba 60 mm) nařezanými z hliníkové kulatiny o průměru 6 až 8 mm. Na obou koncích jim mírně zkoste hrany brusným papírem. Budou se tak bude lépe strkat do vyvrtaných otvorů a nikdo se o ně neporaní. Polohu otvorů si vyznačte na krepovou lepicí pásku nalepenou na polici. Značka tak bude lépe vidět a dřevo i povrchová vrstva budou chráněny proti vyštípnutí vrtákem. Po vyvrtání pásku ihned odstraňte, aby nezanechala stopy po lepidle.

Guma to jistí

Řeč není o plánovaném rodičovství, ale o tom, jak zabránit pádu vašich oblíbených obrázků ze skleněné police. Ta, jak známo, není právě nejvhodnější k vrtání ani lepení. Přitom právě na ní obrázkům nejčastěji "ujedou nohy". Gumové lanko o průměru zhruba 10 mm (k dostání ve stavebninách) tomu dokáže účinně zabránit. Délku vyměřte tak, aby lanko obepínalo polici s mírným napětím. Jeho konce pak spojte pomocí hliníkové trubičky o délce 30 až 40 mm vteřinovým lepidlem (nanášejte na oba konce) - je vhodné k lepení kovů i plastů.

Rychlé řešení

Z jednoduchého hliníkového úhlu, který je běžně k dostání ve stavebninách nebo železářství, lze zhotovit účinnou a zároveň elegantní zábranu proti zřícení obrázků z police. Hliníkové profily do "L" jsou k dostání s nejrůznějšími poměry stran za cenu zhruba od 50 Kč za metr. Profil by měl být na obou koncích o něco kratší než police - výsledný dojem tak bude krásně harmonický. Aby se police zbytečně neumazala tužkou, vyznačte si polohu profilu krepovou lepicí páskou. K lepení je nejvhodnější elastické lepidlo. Housenku nanášejte ve vlnovce - přitlačením profilu se lepidlo stejnoměrně rozloží po celé ploše. 

Specialita

S hotovým řešením přichází firma IKEA za zhruba 200 korun v podobě hliníkového nástěnného regálu "Klang" o délce 79 cm a hloubce 10 cm s vystouplou přední hranou. Obrázky i knihy jsou na něm v bezpečí. Pomocí přiložených šroubů a hmoždinek připevníme regál ke stěně (vyrovnáme pomocí vodováhy). K regálu patří také kování ke spojení několika polic - díky nim lze vytvořit libovolně velkou "obrazárnu". 

 

Převzato z časopisu Udělej si sám 10/2008.

21.11.2008
  • Udělej si sám

    Časopis Udělej si sám těží ze zázemí největší evropské rodiny Do-it-yourself časopisů. Díky tomu je zdrojem aktuálních informací o nejnovějších trendech ve sféře hobby z oblastí bydlení, techniky a zahrady. Je zacílen na kutily, kteří hledají inspiraci a návody na řešení problémů a vylepšení interiéru i exteriéru.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444