Účinky barev

Barvy jsou výrazem osobnosti a dokáží zlepšit  atmosféru prostoru, ve kterém se nachází. Tuto skutečnost nezná nikdo lépe, než aranžérka květin Ruby Barber. Její umělecká květinová aranžmá dodávají působivou uměleckou tečku mezinárodním prezentacím interiérových a módních designových výrobků. Umělkyně tvořící pod pseudonymem Mary Lennox vysvětluje, na čem při výběru barev záleží a jak barvy dokáží změnit atmosféru koupelny.

Čím více je využita expresivní síla barev, tím silněji budou květiny stejně jako bytové zařízení přitahovat pozornost. Volba vlastní oblíbené barvy navíc odráží osobnost paní či pána domu. „S našimi oblíbenými barvami jsou většinou spojeny smyslové zážitky, lidé, vůně a hudba. V tomto směru se každému líbí něco jiného, je to velmi osobní záležitost,“ říká Ruby Barber.

Každá barva má své speciální účinky


Aranžérka květin má ráda tlumené, harmonické tóny. „Ty mi pomáhají udržovat čistou hlavu,“ prozrazuje Ruby Barber. „Základní barvy nás naproti tomu velmi silně emocionálně ovlivňují. Červené tóny například působí vášnivě a nezkrotně, modré odstíny konejšivě a hloubavě, bílá barva naproti tomu neutralizuje a projasňuje. Mezi tím existuje samozřejmě bezpočet odstínů a možností kombinací,“ objasňuje 30letá umělkyně a dodává: „Podle toho, jaké je roční období, dávám v květinových aranžmá přednost jednotlivým barvám. Na jaře například volím jako základní barvu žlutou a její různé odstíny až po pastelové tóny: Žlutá je symbolem nového začátku, svěžesti a slunce,“ tak to vidí Ruby Barber.


Koupelna je dokonalým místem pro vyniknutí barev


Pokud bychom hledali místo, ve kterém dokáže barva nejlépe rozvinout své účinky, byla by to koupelna: „Květiny, kterými vnášíme do koupelny barvy, vyvolávají pětihvězdičkové pocity,“ říká Ruby Barber. Místo, kde člověk relaxuje a kde se zkrášluje, je tím mimořádně zhodnoceno.“ Pestrobarevné květy jsou doporučovány především pro jednoduché, spíše neutrální interiéry s hladkými plochami. Rozhodující pro to, zda květiny vytvoří speciální atmosféru nebo ne, je však nakonec vždy vzájemné souhra barev. „Pokud má například někdo v koupelně na poličkách vystavenou sbírku krásných lahviček na parfémy nebo tam stojí jiné věci, měl by volit spíše tlumené, neutrální barvy květin, které budou ladit s barvami koupelnového nábytku, stěn a podlahy. Pro takové interiéry se velmi dobře hodí neutrální, bílé kytice.“


Důležitá je dokonalá souhra barev


Zatímco neutralizující a projasňující bílá umí vyčistit hlavu, dokáže být právě u koupelnových objektů jakékoliv vybočení z klasické bílé obohacením. Ušlechtilé, matné tóny kolekce Coordinated Colours otevírají pozorovatelům cestu k integrující a expresivní síle barev. Vyjímečně dokáže koupelnu zkrášlit filigránní umyvadlová mísa Kaldewei Miena navržená Anke Salomon. Umístěna na umyvadlové desce může v koupelně  vytvářet barevný protiklad. Neboje možné ji dokonale barevně sladit s koupací vanou či sprchovou vaničkou a pozitivně tak ovlivňovat atmosféru koupelny.

13.08.2019 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444