Tyto pelargonie mají bezvýznamný květ, zato však jedinečnou vůni

K příjemným a vděčným rostlinám, jež rovněž od jara do podzimu mohou zdobit okna a balkony, patří  vonné pelargonie. Jak již ze samého přívlastku vyplývá, jsou to intenzivně vonící rostliny, které pěkně vypadají a jsou nenáročné na pěstování.

V oblastech kolem Středomoří se nacházejí lány s těmito muškáty, protože vonné silice, které jsou obsaženy v jejich listech, hojně využívá například kosmetický průmysl. Pocházejí z jižní Afriky jako všechny pelargonie a patří do čeledi kakostovitých. V našich domácnostech je nejrozšířenější velice dekorativní Pelargonium graveolens a Pelargonium odoratissimum.
 
Vonící Pelargonium graveolens je rostlina robustnější než rovněž pěkně vonící Pelargonium odoratissimum. Má keřovitý vzrůst a v příznivých podmínkách může dorůst až do výšky 1 m. Starším rostlinám stonky dřevnatí. Zelené ochmýřené listy svou vůní někomu připomínají pomeranč, někomu mohou připomínat růži. Každopádně je to vůně příjemná, vždyť pro ni většinou rostlinu pěstujeme.  Květ této pelargonie se objevuje obvykle uprostřed léta, avšak jen na rostlině, která přezimovala v chladnějším prostředí. Je narůžovělý, malý a bezvýznamný. Po dvou třech letech ztrácí pelargonie na kráse, proto je vhodné rostlinu obnovit. Množí se snadno vrcholovými řízky, které zakoření přímo v hlíně.

V Evropě se tato rostlina objevila před více než dvěma sty lety a záhy se její pěstování rozšířilo. Daří se jí na slunci i v polostínu. Pelargonium graveolens a jeho kultivary pěstují například ve Francii na plantážích, protože se jedná o nejdůležitější druhy pro produkci geraniového oleje, který se přidává nejen do kosmetických přípravků a mýdel, ale také do farmaceutických výrobků.

Pelargonium odoratissimum voní silně po citronech a rovněž patří k užitkovým rostlinám díky aromatické silici geraniol, obsažené v listech. Intenzivní vůně odrazuje bodavý hmyz.
 
I tato pelargonie má bezvýznamný květ bílé nebo narůžovělé barvy, jenž se objevuje uprostřed léta. Vyžaduje světlé vzdušné stanoviště bez prudkého slunce, nejvhodnější je na východní nebo západní straně. Jakmile začnou starší rostliny ztrácet na kráse, je vhodné vypěstovat si z řízků nové. Zimu rostlina přečká v chladné, ale světlé místnosti. V tomto období ji také úsporně zaléváme. Na jaře pelargonii sestřihneme až na nějakých 10 cm, přesadíme, přemístíme do teplé místnosti a začneme zalévat, ne však hned také přihnojovat. Vhodné je tekuté hnojivo, které se uplatní jednou týdně až po nějakých šesti týdnech od přesazení.

13.07.2012 | Jitka Skorkovská

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Stavona, spol. s r.o.

    Stavona, společnost s ručením omezeným, vznikla roku 1991. Od počátku působí v oboru výroby oken, dveří, výloh, zimních zahrad, posuvných stěn a rolet, včetně příslušenství (parapety, sítě proti hmyzu, žaluzie apod.).

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444