Tradiční chata s novou střechou

Češi jsou národem chatařů a chalupářů. A to už od meziválečného období, kdy se stavbami letních chat začala buržoazní vrstva. Mnohé chaty proto už hodně pamatují, možná i ta vaše. A volá po výměně střechy. Zajímá vás, jaká krytina je nejvhodnější a na jakou firmu se obrátit? Majitel chaty v Krušných horách vsadil na plechovou krytinu. Nenarušuje původní ráz stavby a navíc je dlouhověká.

Pravé české chataření vychází z trampingu a doložitelným letopočtem je v této souvislosti rok 1919, kdy byla založena první trampská osada Ztracenka u Štěchovické přehrady. Pravý rozmach chataření nastal po roce 1945, kdy v důsledku pozemkové reformy byla část půdy i venkovského bytového fondu vyčleněna pro účely rekreace. Přibližně z tohoto období pochází i chata v Krušných horách, kterou zachycují fotky. 

Jako krytina byl tehdy na střeše použit klasický ‚eternit‘, tak jako u mnohých chat z té doby. Po více než půl století spolehlivého fungování však byl vypálený, zkřehlý a žádal si výměnu. Majitel chaty měl při rozhodování výhodu. Pracuje jako vedoucí jedné z prodejen společnosti PRVNÍ CHODSKÁ - specialista na střechy, takže přehled o nabídce krytin měl z první ruky. Ze široké škály si vybral plechovou krytinu Satjam RAPID v barvě antracit.

Lehká a pěkná krytina s dlouhou životností

„Potřeboval jsem především krytinu lehkou, která by nezatížila starý krov více než původní krytina. Dalším požadavkem byl samozřejmě vzhled, protože jsme chtěli zachovat původní ráz chaty. Střecha je korunou domu a její design rozhoduje o tom, jak bude celá stavba působit na své okolí. Hladký ‚falcovaný‘ plech v tmavé barvě moje představy o neporušeném charakteru chaty zcela splňoval. Třetím významným důvodem pro volbu krytiny Satjam RAPID byla dlouhověkost. Eternit nám na střeše vydržel více než 50 let a u nové krytiny také očekávám dlouhou životnost. Vždyť jen garance na funkčnost je u tohoto typu krytiny s ohledem na typ použitého materiálu až 60 let,“ vysvětluje své rozhodnutí majitel.
Krytina Satjam RAPID s ocelovým jádrem je nabízena ve dvou šířkách, a to 310 mm nebo 510 mm. V tomto případě je použit širší pás, aby střešní plochy nebyly rozbité hustým rastrem spojovacích šárů. Tlumení zvuku dopadajících dešťových kapek pak zajišťuje protihluková úprava SoundControl, která je u krytiny Satjam RAPID 510 volitelným standardem. Na rubové straně krytiny je nalepena tlumivá vložka, která přispívá ke zlepšení akustických parametrů při dešti a větru, a tak zlepšuje pohodu v podkrovních místnostech. „Výměnu krytiny jsme zvládli loni o prázdninách a teď už si ji rok užíváme. A naše hodnocení? Spokojenost," uzavírá rozhovor investor.


Spokojeni můžete být i vy, pokud jste při letošní dovolené na chatě zjistili, že i vaše střecha potřebuje opravit. Stačí navštívit některou z poboček PRVNÍ CHODSKÉ, které nabízejí celý sortiment krytin SATJAM. Sáhnout můžete třeba po vzhledově stejné krytině, jako byla použita na chatě v Krušných horách, ovšem ve vylepšené variantě - Satjam RAPID DeLuxe. Zdánlivě stejná krytina má navíc několik úprav, které především eliminují riziko zvlnění hladké krytiny vlivem teplotní roztažnosti. U krytiny RAPID DeLuxe jsou navíc k dispozici čtyři profilace použitého plechu, aby bylo možno splnit každou představu o originálním vzhledu nové střechy. Na některé z 20 poboček PRVNÍ CHODSKÉ, specialistů na střechy, si můžete nechat zpracovat cenovou nabídku zdarma a nebo s nimi prodiskutovat detaily takového řešení střechy.
07.09.2022 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444