Topení, teplá voda i chlazení - vše v jednom a s ohledem na životní prostředí

Ekologický, cenově dostupný a účinný systém vytápění - to je tepelné čerpadlo. Že jste o něm už slyšeli mnohé, ale stále v této problematice tápete? Zodpovíme vám ty nejčastější dotazy.

Jak přesně funguje tepelné čerpadlo a vyplatí se mi vůbec?

Tepelné čerpadlo odebírá teplo z okolního prostředí a přeměňuje ho na energii pro vytápění. K provozu využívá především obnovitelné zdroje, tj.energii ze země, vzduchu a vody. Z oblasti obnovitelných zdrojů pochází asi tři čtvrtiny energie, pouhá jedna čtvrtina je tvořena elektřinou. Konkrétně to znamená, že průměrné tepelné čerpadlo potřebuje přibližně jednu kilowatthodinu elektřiny, aby vyprodukovalo čtyři kilowatthodiny topné energie. Ve skutečnosti tedy platíte pouze za jednu kilowatthodinu a tři získáváte zdarma. Pokud navíc doplníte tepelné čerpadlo o fotovoltaický systém, který bude produkovat elektřinu pro provoz tepelného čerpadla, stanete se také nezávislí na dodavateli energií. Vyšší pořizovací náklady a náklady na instalaci, v případě tepelného čerpadla typu země – voda nebo voda – voda, jsou minimalizovány díky státním dotacím a rychlé návratnosti.



bydlinekZeptejte se odborníka
Zajímá vás problematika tepelných čerpadel a potřebujete se na něco zeptat? Napište do poradny a my Váš dotaz předáme odborníkům. Pište na poradna@bydleni.cz.


Jak tepelné čerpadlo vytápí?

Tepelné čerpadlo je multifunkční zařízení, které nejen že vytápí, ale také ohřívá vodu a v létě může váš dům nebo byt chladit.

Vytápění tepelným čerpadlem si můžete představit na příkladu chladničky. Akorát na opačném principu. Chladnička odvádí teplo z potravin ven, zatímco tepelné čerpadlo získává tepelnou energii z okolního prostředí, přeměňuje ji na energii k vytápění a přenáší ji dovnitř budovy. Čerpadlo zvýší teplotu pomocí stlačením chladiva. 

Jak tepelné čerpadlo ohřívá vodu?

Tepelné čerpadlo funguje dohromady jako multifunčkní zařízení v kombinaci se zásobníkem teplé vody. Značka Protherm vedle samostatných zásobníků nabízí kompletní řešení s integrovaným zásobníkem teplé vody. Systém GeniaAir split je vhodný do novostaveb nebo domů s plánovanou modernizací. Jeho systém je předem kompletně nakonfigurován, takže jeho instalace i provoz bude co nejjednodušší. Splňuje nejvyšší požadavky na rozměry, provedení, hluk a účinnost.

TIP: Více o systému GeniaAir split se dozvíte v článku: GeniaAir split: Ideální tepelné čerpadlo pro novostavby i rekonstrukce

Čerpadlo jako klimatizace

I když na dveře teprvá ťuká jaro, zanedlouho budeme čelit vysokým letním teplotám a uvažovat o klimatizaci. Tepelné čerpadlo se osvědčilo také jako efektivní způsob chlazení, a to buď pomocí systému podlahového vytápění, nebo fancoilové jednotky. Více zjistíte kliknutím ZDE

Pro bližší představu, jak tepelná čerpadla fungují, zhlédněte následující video:

 

  

Jaké jsou výhody používání systému vytápění tepelným čerpadlem?

  • Jednáte ekologicky

Tepelné čerpadlo je nejen účinným a udržitelným systémem vytápění, které energii získává z okolního prostředí, ale také ekologickou alternativou k používání fosilních paliv.

  • Jednáte ekonomicky

Rostoucí náklady na fosilní paliva neovlivňují provozní náklady, neboť tepelná čerpadla využívají své vlastní nezávislé zdroje přirozeně se vyskytující energie. Můžete snížit své účty za vytápění. Můžete také požádat o dotace, která vám ušetří ještě více peněz.

  • Jste nezávislý

Tepelné čerpadlo využívá své vlastní zdroje, k provozu potřebuje pouze jednu čtvrtinu elektrické energie. Pokud však navíc doplníte tepelné čerpadlo o fotovoltaický systém, který bude produkovat elektřinu pro provoz tepelného čerpadla, stanete se nezávislým na dodavateli energií.
 

Kolik mě to bude stát? 

Výhody a základní principy fungování tepelného čerpadla jsme shrnuli, nyní každého zajímá finanční stránka. Nejvyšší investicí je ta prvotní, pořizovací. Na pořízení tepelného čerpadla však můžete čerpat státní dotace. Dále musíte počítat s provozními náklady, jejichž výše je závislá na stáří a velikosti domu, počtu osob v domácnosti atd. Pro konkrétní kalkuci se vždy obraťte na montážní firmu
 

bydlinekSlovníček termínů: Co je to COP?
Při bližším zkoumání problematiky tepelných čerpadel jistě narazíte na zkratku COP.  Co přesně tato zkratka zmanená?
COP je zkratka pro topný faktor.
Poskytuje informace o energetické účinnosti tepelných čerpadel. Teoreticky vypočítaná hodnota COP, která také vypovídá o účinnosti, stanoví podíl energie dodávané ve formě elektřiny pro provoz čerpadla a energie dodaná do topného systému ve formě vytápění. Třída energetické účinnosti hraje velkou roli v případě čerpání dotací, neboť dotace můžete čerpat pouze na tepelná čerpadla s vysokým COP, což znamená s hodnotou COP vyšší než 4,5. Taková tepelná čerpadla dokáží vygenerovat 4,5krát více tepelné energie než dodané z elektrické energie.

14.03.2022 | Jana Koenigová
  • Protherm

    Značka Protherm funguje na českém trhu již 30 let. V jejím portfoliu najdete především výrobky pro vytápění a přípravu teplé vody, přes kondenzační kotle, elektrokotle nebo tepelná čerpadla, až po zásobníky teplé vody, průtokové ohřívače, solární systémy nebo regulační techniku.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444