Termosky podrobeny zkouškám dTestu

Jak oblíbená zimní výbava obstála?

V chladných dnech se stává ideálním společníkem na cesty termoska s horkým nápojem, který zpříjemní cestu do práce, procházky městem i výlety do zimní přírody. Spotřebitelská organizace dTest se zaměřila na 18 termosek určených na cesty, aby zjistila, jak udrží teplotu, ale i sucho ve vašich taškách a batozích. Hned pět modelů v této zkoušce neobstálo a zdaleka nešlo o ty nejlevnější. Další testy odhalily rozdíly v odolnosti a náročnosti údržby moderních termosek.

Zachovat původní teplotu nápoje je tím nejdůležitějším, co lidé od termosky očekávají. Základ testu tak tvořila zkouška tepelné izolace, kterou odborníci z dTestu provedli jak s vodou horkou 95 °C, tak i s vodou studenou 5 °C. „V obou případech jsme po nalití tekutiny termosku zavřeli, nechali stát při pokojové teplotě a průběžně sledovali údaje na teploměru po dobu 24 hodin,“ přibližuje průběh zkoušky Hana Hoffmannová, šéfredaktorka dTestu. 

Horká i studená po celý den

Nejlepší izolační vlastnosti předvedla termoska značky Thermos, která dala oblíbenému vybavení název. V případě testu se jednalo o model Thermos Mountain FFB s objemem 1 l. Horkou vodu udržel po šesti hodinách na 86 °C a po celém dni na stále velmi teplých 65 °C. Studená voda se za 24 hodin ohřála jen na 7,9 °C. Nutno dodat, že ve zkoušce tepelné izolace dobře obstálo v případě horké vody hned 9 termosek, u vody studené 7 testovaný produktů. Jedinou nedostatečnou v něm získala Termoska McKinley 0,75 l, v níž byla horká voda po 24 hodinách spíše vlažná (44 °C) a studená se v ní ve srovnání s nejúspěšnějším modelem ohřála na hodnotu téměř dvojnásobnou.

Co s termoskou, která protéká?

Hned pět termosek však propadlo v další velmi důležité zkoušce. Ta prověřila, nakolik se můžete spolehnout, že vám oblíbený nápoj nevyteče do tašky. „Termosky jsme naplnili do tří čtvrtin vodou s přísadou mycího prostředku a poté jsme je obrátili dnem vzhůru a nechali stát alespoň deset minut,“ popisuje Hana Hoffmannová z dTestu. I když většina prošla zkouškou bez úniku jediné kapky, pět termosek selhalo. Kromě Thermos Mountain, zmiňované dříve v souvislosti se skvělými termo-izolačními vlastnostmi, šlo o termosky Tescoma Constant 1 l, Klean Kanteen Classic Insulated 0,946 l, Banquet Akcent A14197 1 l a rovněž už jmenovanou McKinley 0,75 l. U nich všech prosakovala tekutina skrz otvírací mechanismus nebo klikací uzávěr. 
 

Tvrdý dopad? Nevadí!

V případě termosek na cesty se může stát, že vám z prokřehlých rukou vypadnou. Chybět tak nemohla ani pádová zkouška z 80 cm na betonovou podlahu, a to hned třikrát. Na termoskách se sice pochopitelně objevily promáčkliny a škrábance, k poškození funkcí však ani v jednom případě nedošlo. „V této souvislosti je důležité upozornit, že všechny testované termosky mají vložku z nerezové oceli. Pokud by se stejným způsobem testovaly stolní termosky se skleněným vnitřkem, výsledky by byly odlišné,“ upřesňuje Hana Hoffmannová z dTestu.

Problém u testovaných termosek na cesty nepředstavovala ani výdrž zavíracího mechanismu. Odborníci z dTestu každou z nich 600x odjistili a zajistili, načež provedli test těsnosti uzávěru. I když si pět termosek odneslo nedostatečnou známku za opotřebení mechanismu, protékat začala jen jediná, a to Quechua 0,7 l. 

Zaměřeno na plnění i údržbu

Pokud jde o zkoušky souhrnně označené jako obsluha, pak je dobrou zprávou, že se ani u jedné termosky po nalití horkého nápoje nerozpálil povrch na nepříjemnou teplotu. Horší už bylo, že termosky byly buď moc široké na to, aby se daly udržet v jedné ruce, nebo klouzaly. Z tohoto pohledu bez výhrad zůstal jen celkově nejlépe hodnocený model Stanley Classic Legendary 1 l, který s pořizovací cenou 1 240 Kč patřil k nejdražším testovaným. Je-li pro vás důležitá údržba termosky, lze doporučit Primus C&H a Quechua, které díky širším otvorům snadno umyjete i v ruce. Obě přitom můžete dát i do myčky.

Nedostatečné známky pak odborníci z dTestu rozdávali za plnění termosek, odneslo si je hned pět modelů, a to vždy kvůli úzkému hrdlu. „To nejenže ztěžuje nalévání nápojů do termosky a zvyšuje riziko opaření, ale také se kvůli němu špatně odhaduje míra naplnění nádoby,“ vysvětluje Hana Hoffmannová.

Zajímavostí na závěr je, že ani v případě termosek není podmínkou kvality vysoká cena. Například termoska Ikea Volym, která s cenou 170 Kč patřila k nejlevnějším testovaným, se funkčně vyrovná těm nejlepším v testu. Výrazné rozdíly oproti nejlépe hodnocenému a podstatně dražšímu modelu se však ukázaly po zátěžové zkoušce, kdy na ní bylo znát opotřebení.

Více informací o testu termosek najdete na www.dtest.cz/termosky
23.01.2020

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444