Terasu z WPC vybírejte s rozmyslem, některá prkna nenabízejí to, co slibují

Dřevěný kompozit je oblíbeným materiálem pro stavbu zahradních teras. Důvodem je především jeho praktičnost.

Počáteční vyšší investice je v případě kvalitního WPC bohatě vyvážena dlouhou životností terasy bez větší změny vlastností prken a bez nutnosti opakovaných investic do jejich údržby. Nezanedbatelná je i poměrně rychlá instalace terasy a hlavně možnost vybírat z celé řady atraktivních povrchů a barevných odstínů, které dokáží dobře sladit terasu s jejím okolím.

Zákazníci si dnes mohou vybírat z velkého množství produktů od celé řady výrobců a dodavatelů. Stinnou stránkou nepřehledné nabídky je ale to, že zdaleka ne všechny výrobky na trhu disponují odpovídající kvalitou. Pro dlouhou životnost teras z WPC jsou naprosto klíčové složení materiálu a technologie výroby. Rozdíly v kvalitě teras z kompozitu, které si dnes u nás můžete pořídit, mohou být u různých výrobců, a především pak dovozců propastné.

Jak se tedy vyvarovat velkému rozčarování, které může následovat sotva pár let po zakoupení nové „super odolné“ dřevoplastové terasy? Při jejím výběru se zajímejte o to, jaké reference má firma, která vám prkna nabízí. Je to dovozce, který valí na trh kvanta dutých prken? Je možné, že až se vám tyhle skořápky z nekvalitního materiálu začnou drolit, nafukovat, praskat a ohýbat, firma už na trhu nebude nebo se bude jmenovat jinak a její zaměstnanci vám s reklamací nepomůžou.

Terasa od WPC - Woodplastic a.s., produktová řada Terafest 

Špičkový kompozit nemění své vlastnosti

Jedním z nejvýznamnějších producentů špičkového dřevěného kompozitu v Evropě je česká společnost WPC – WoodPlastic s vlastním výrobním závodem ve středočeských Bukovanech. Firma vlastní licenci na unikátní americkou laserově řízenou technologii výroby Strandex, která předpokládá využívání pouze těch nejkvalitnějších surovin. Jedná se o poměr zhruba 60 % čistého PEFC dřeva obohaceného o 40 % zdravotně nezávadného vysokohustotního polyethylenu. 

 
Extrudovaná prkna z Bukovan mají plný profil, což znamená, že jsou masivní, mají velkou nosnost a minimální teplotní roztažnost. Přestože jsou odolná proti poškození, v případě potřeby lze jejich povrch jemně zbrousit. Kompaktní materiál je totiž stejný jak na povrchu, tak uvnitř, včetně plné probarvenosti. Samotný kompozit a způsob jeho probarvení zajišťuje, že po krátké době vyzrátí se barva prkna v průběhu času už dále nemění a zůstává stále atraktivní.


Nekvalitní dutá kompozitní prkna se většinou do 5 let rozpadnou

Plná prkna od osvědčeného výrobce se nedrolí 

Předností prken plných profilů oproti těm dutým je i snazší a rychlejší montáž. Plnoprofilová prkna se díky větší tuhosti nemusí kotvit k podloží, a dokonce je ani není bezpodmínečně nutné spádovat, i když v tom případě je musíme častěji omývat, aby na nich nezůstávaly prachové skvrny z vyschlých louží. Oproti tomu v otvorech dutých prken může zůstávat voda, a pokud nebudou vyspádována, je pouze otázkou času, než popraskají.

Dutá prkna jsou náchylnější k poškození a také jejich montáž je náročnější, protože se musí kotvit k podloží. Na druhou stranu, ne všechna dutá prkna musí být špatná. Výhodou dobře vyrobených dutých prken z kvalitního materiálu může být jejich nízká váha, která se uplatní například při instalacích na balkónech. S dutými prkny se snáze manipuluje, a pokud jsou profesionálně nainstalována, mohou dobře posloužit, i když nad jejich životností bude vždy viset otazník.


Testování pevnosti terasového prkna v laboratoři WPC - Woodplastic

O jakosti WPC se můžete přesvědčit přímo u zdroje

Ať už se rozhodnete pro jakoukoli terasu z kvalitního WPC, klíčové pro její dlouhou životnost bez nutnosti větší údržby budou vlastnosti samotných prken a jejich správná instalace. Další důležitou věcí je mít možnost konzultovat své představy či případně i výhrady s někým, kdo vám bude ochoten naslouchat a je připraven poradit. Ideální je přesvědčit se o stavu nainstalované terasy dané značky u souseda či známého anebo jít přímo za těmi, kdo prkna vyrábějí, například do jejich terasového centra.

WPC – WoodPlastic disponuje rozsáhlou sítí proškolených a ochotných spolupracovníků, kteří jsou připraveni podat každému pomocnou ruku. Zájemcům jsou k dispozici buď online nebo ho osobně a zdarma navštíví kdekoli v České republice nebo na Slovensku. Poradí mu s výběrem prken, navrhnou terasu, vypracují bezplatnou kalkulaci a v případě zájmu terasu profesionálně nainstalují. Zákazník tak má v tomto případě jistotu, že spolu s kvalitními prkny si pořizuje i vždy dostupný servis.

Na průběh montáže terasy WoodPlastic® se můžete podívat na YouTube kanálu WPC -WOODPLASTIC a.s.

Další informace o produktech WoodPlastic®, inspirativní fotografie, praktická doporučení a mnohem více najdete na www.woodplastic.cz


Terasa od WPC - Woodplastic a.s., produktová řada Terafest
29.04.2021 | PR
  • WPC – Woodplastic a.s.

    WPC – Woodplastic a. s. je český výrobce originálních teras, plotů a obkladů řady Terafest® z kompozitu dřeva a polymeru. Společnost je vlastníkem licence na americkou laserovou technologii Strandex, kterou dále vylepšuje. Díky tomu disponuje nejpokrokovější technologií výroby kompozitních prken na světě.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444