Teplý úkryt

Vyberte si z řady hotových závěsů, které mohou vaše místnosti zkrášlit obratem ruky

Pokud máte v oblibě rychlé improvizace s překvapujícím účinkem, určitě vás potěší rozmanitá nabídka dveřních závěsů. Tyto závěsy mohou být z umělé hmoty, v křiklavých i decentních barvách, mohou se skládat z malých hedvábných růží nebo lýka. Náklady jsou poměrně nízké, jejich zavěšení je velmi jednoduché.

Nad topení se připevní odkládací plocha, kterou si můžete vyříznout nebo koupit hotovou (např.. "Lack" od firmy IKEA). Na upevnění této police použijte nejlépe speciální nastavitelnou konzolu, která se upíná mezi žebra topného tělesa (viz rubrika Servis). Závěs se pověsí za dvě očka na hřebíky zatlučené k zadní straně čelní hrany police. Hřebíky se přirozeně musí přitlouct před přimontováním police k topnému tělesu. Nakonec závěs zkraťte na potřebnou délku - přesahující část se jednoduše odstřihněte.

 

Záplava růží: Kvítky v červeném, růžovém a bílém provedení vám zcela jistě zpříjemní zimní období (In Perle). Pohled za kulisy: Police se přišroubuje k nosné konzole. Čelní hrana police zakrývá zavěšení závěsu. Závěs ve stylu 60. let: Obdélníky v jemných pastelových barvách vypadají skvěle před každým topným tělesem. Bílé puntíky z umělé hmoty jsou proudem teplého vzduchu z topného tělesa uváděny do pohybu a otáčí se (Dom).

bydlinek Dálková čidla zajišťují útulné teplo
Obložení topných těles sice vypadají velmi krásně, ale musí být zkonstruována tak, aby byla zaručena řádná cirkulace vzduchu. Za obložením je totiž ukrytý jak termostat, tak ovládání topení. S ohledem na ovládání je kryt "pouze" nepraktický, termostat by však mohl topení vypínat předčasně, protože se za obložením hromadí teplý vzduch. V místnosti by pak bylo chladno. Řešením tohoto problému může být termostat, který se umístí mimo obložení a bude tak mít nerušený kontakt s okolním vzduchem. Existují dvě možnosti: Vyměňte vrchní část ventilu termostatu s vestavěným tepelným čidlem za ventil s čidlem dálkovým (foto). Když budou obě zařízení pocházet od stejného výrobce, bude výměna čidla velmi snadná. Samotné dálkové čidlo přimontujte o kus dál na stěnu místnosti. Ovládání topného tělesa však bude nadále poněkud omezené. Lepším řešením je proto výměna vrchní části původního ventilu za dálkově ovládané řízení. Na stěně pak bude samostatně umístěno jak tepelné čidlo, tak řízení provozu, které dokáže ovládat až osm topných těles najednou podle stanoveného časového programu (Cornad).
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

 

DALŠÍ INFORMACE - KONZOLA PRO TOPNÉ TĚLESO
Topná tělesa ve starších budovách mívají různě silná žebrování. Běžné normované konzoly se proto často nedají použít. Pro tento účel se vyrábějí univerzální konzolové držáky, jejichž výška i šířka je stavitelná a dá se volně přizpůsobit rozměrům topného tělesa.

27.12.2005 | U. Baus, K. Siegele
  • Udělej si sám

    Časopis Udělej si sám těží ze zázemí největší evropské rodiny Do-it-yourself časopisů. Díky tomu je zdrojem aktuálních informací o nejnovějších trendech ve sféře hobby z oblastí bydlení, techniky a zahrady. Je zacílen na kutily, kteří hledají inspiraci a návody na řešení problémů a vylepšení interiéru i exteriéru.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444