Tepelné čerpadlo: komplexní technologii vybírejte důsledně

Tepelná čerpadla jsou úspornou alternativou vytápění a zajištění teplé vody, jsou variantou při renovaci domů a jako náhrada zastaralých technologií. Při výběru se oreintujte podle klíčových parametrů, které konkrétní produkt a technologií charakterizují. Získáte přesnější pohled na efektivnost řešení.

ovládací panel tč Panasonic Aquarea Generace H

Účinnost a výkon


Při výběru se samozřejmě budete zajímat o výkon a účinnost. Výkon určuje, zda vůbec čerpadlo dokáže objekt vytopit. Zatímco u novostaveb je tato ztrátovost ze zákona uvedena na průkazu energetické náročnosti budovy nebo energetickém štítku, u starší budovy je nutné tepelnou ztrátu budovy vypočítat na základě údajů rodinného domu, půdorysná plocha vytápěných místností, použité stavební materiály, použitá izolace střechy, typ oken, požadovaná teplota v místnosti, atd.

Pro výpočet výkonu je třeba projekt


Návrh a výpočet výkonu tepelného čerpadla, které vám pokryje tepelnou ztrátu budovy při zadané venkovní teplotě přenechte certifikované firmě, nebo instalační firmě. Orientačně ji lze odvodit i ze spotřeby/ceny energií za zimní období stávajícího tepelného zdroje, avšak tento postup nemusí být přesný z důvodu, že stávající již dosluhující kotel pracuje s minimální účinností a spotřeba energie bude tudíž velmi vysoká.

Faktory vyjadřující efektivitu


Jedním z parametrů, kdy se musíte dívat po tom, jak je hodnota určena, je efektivita. U tepelných čerpadel ji vyjadřuje hodnota topného faktoru (COP) a energetická efektivnost (EER) v režimu chlazení. COP určuje, kolik energie se do systému musí dodat, aby při daných teplotách vyrobil určité množství tepla. Například COP 4 znamená, že při příkonu 1 kW, vyrobí tepelné čerpadlo 4 kW tepla. Stejný princip platí i pro EER. Přesnější hodnotou o účinnosti čerpadla je ukazatel SCOP a SEER. Zatímco COP a EER můžeme označit za „špičkové“ ukazatele, v případě SCOP a SEER se jedná o průměrné hodnoty za celou sezónu, po kterou je čerpadlo využíváno. Vždy se ovšem dívejte, za jakých teplot byly tyto hodnoty měřeny. Hodnota 3 při teplotě 0 °C není to samé, co při teplotě – 10 °C. Účinnost čerpadel totiž s klesající venkovní teplotou samozřejmě klesá.

Pomocný zdroj tepla - parametr bod bivalence


Bod bivalence, který hraje při výpočtech parametrů COP a SCOP zásadní roli. Bod bivalence je teplota, při které tepelné čerpadlo potřebuje pomocný – tedy bivalentní - zdroj tepla, kterým může být například elektrická spirála, jež je jeho součástí. Proč je bod bivalence tak důležitý? Když totiž výrobce uvede u čerpadla bod bivalence 0 °C, tento údaj ovlivní výpočty sezonní účinnosti a výsledné klíčové parametry, jako je například výkon tepelného čerpadla při mínusových teplotách. A vy nabudete dojmu, že nákup takového čerpadla bude pro vaši domácnost a rodinnou peněženku doslova terno. Ovšem to bude platit jen do prvních mrazů. Jen co se totiž ručička teploměru posune pod 0 °C, takové tepelné čerpadlo přestane účinně fungovat a bude potřebovat pro svůj provoz zmiňovaný bivalentní zdroj. Překoná totiž svůj bod bivalence, při němž postačuje výkon kompresoru pro pokrytí tepelné ztráty budovy, a přepne na záložní zdroj vytápění. A vám začnou opět naskakovat drahé účty za energii.

Atraktivní nabídku prověřte udávanými parametry

  • bod bivalence má vliv na výši sezonní účinnost a může tedy přispívat k tomu, že se čerpadlo při nákupu může jevit atraktivnější, než ve skutečnosti je
  • bod bivalence značí bod teploty, při které tepelné čerpadlo přestává účinně fungovat a aktivuje záložní zdroj
  • kvalitní tepelná čerpadla by měla mít bod bivalence minimálně v rozmezí -7 °C až -10 °C
  • tepelné čerpadlo musí garantovat požadovanou výstupní teplotu vody i za mínusových teplot, například 
-20 °C

Tepelná čerpadla jsou ve srovnání s tradičními způsoby vytápění mladou, rychle se rozvíjející technologií. Abyste dosáhli skutečné návratnosti, úspory a přínosu je třeba zásadní parametry ověřovat v celém procesu rozhodování, volby projekční firmy a realizace. Důležité je sledovat hodnoty udávané v projektu a zejména porovnat parametry zvolené technologie.
28.02.2019 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Grundfos s.r.o.

    Grundfos patří mezi největší výrobce čerpací techniky na světě. Ročně vyrobí přes 16 mil čerpadel. Největší podíl na výrobě mají oběhová čerpadla pro vytápění domácností a komerčních budov.

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • AC Heating

    Tepelná čerpadla AC Heating české výroby, jsou určena pro vytápění rodinných domů, bytových domů i komerčních komplexů. Tepelná čerpadla jsou vybavena plynulým řízením výkonu (invertorem) a řízeným vstřikováním chladiva. Jsou vhodná pro radiátory, podlahové vytápění, stěnové topení, stropní chlazení. Řídicí systém xCC umožňuje v základním vybavení možnost připojit k internetu. Jedná se o zařízení v nejúspornější energetické třídě A +++.

  • STIEBEL ELTRON spol. s r.o.

    STIEBEL ELTRON patří k technologickým lídrům v oblasti ohřevu vody, vytápění a technologií využívajících obnovitelných zdrojů. Široké portfolio produktů tvoří zásobníkové a průtokové ohřívače vody, akumulační kamna, přímotopné konvektory, osoušeče rukou, tepelná čerpadla, ventilační jednotky a solární zařízení.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444