Tělocvična v pohodlí domova

Horké letní dny nás zákonitě mohou jednoduše dovést k nicnedělání. Co když ale člověk chce žít aktivně i v létě? Pokud uhodí tropy, příliš možností nám nezbývá. Možnou alternativou pro majitele domů však může být vybudování tělocvičny ve sklepě. V následujícím článku si uvedeme, co takový projekt obnáší.

Ideální je samozřejmě vyšetřit pro sportoviště samostatnou místnost. Výhoda takového prostoru spočívá v jeho využitelnosti po celý rok. Během léta se zde schováte před horkem a nejste-li milovníky zimních sportů, utužíte zde fyzičku i v zimě. A to bez nutnosti pořizování permanentek do posilovny nebo jiných zařízení.

Co vše musíme zařídit?

Malé okno s ventilací (v případě, že to místnost technicky umožňuje) se ve zmíněných horkách rozhodně vyplatí. Stejně důležité jako dostatečné větrání je ale také zateplení. Spoléhat na to, že se při pohybu dostatečně zahřejeme, může být zrádné. Zvláště pak při pocení a hrozbě následného prochladnutí. 


Každý sportovec potvrdí, že alfou i omegou sportování je povrch. Potřebám domácí tělocvičny dobře poslouží kvalitní PVC. (Podlahy jako takové však zaslouží svůj vlastní článek.) Z estetického hlediska pak doporučujeme vymalovat stěny i stropy, abychom se my i naši přátelé cítili v našem sportovišti dobře a útulně. 

Aréna na stolní tenis

Nabízí se otázka, kterým sportům tělocvičnu zasvětit. Přirozeně musíme vycházet z rozměrů místnosti. Uvažujme o místnosti 5x4 metry. Při těchto rozměrech můžeme dát dohromady arénu na stolní tenis. Ping pong je velice oblíbený sport hned z několika důvodů. Jako hlavní uveďme, že ho na určité úrovni může hrát téměř každý s každým nehledě na fyzickou zdatnost. Jednoduše řečeno: „zapinkat“ si může skutečně každý od dětí až po věkově pokročilé. Málokterý sport nabízí možnost zapojit celou rodinu tak jako stolní tenis. Když nás omrzí pouhopouhé pinkání, můžeme uspořádat turnaj pro známé.

Abychom využili výhodu domácího prostředí, i když zrovna nemáme protihráče na trénink, lze využít měnitelné nastavení stolu. Myšlena je tím možnost naklopení jedné poloviny do svislé polohy, čímž se vytvoří stěna, která poslouží při tréninku podání i následného returnu. Stoly s potřebným příslušenstvím bývají v prodeji pro venkovní i vnitřní použití. Vnitřní bývají obvykle dřevěné, venkovní plastové. Plastový stůl lze bez problémů použít uvnitř. O dřevěném venku to však neplatí, a dokonce velmi reálně hrozí jeho deformace.


S arénou zajisté získáme úspěch v rodině i mezi přáteli. Podél stolu tedy umístěme sezení pro diváky nebo případného rozhodčího a botník pro uskladnění sportovní obuvi. Máme-li talentované dítě, vytvořme rovněž polici pro poháry a medaile, které se dají v rozumné cenové relaci pořídit díky specializovaným prodejnám.

Ribstoly – nejpraktičtější náčiní

Do svislé polohy můžeme přetransformovat obě poloviny desky, nejenom jednu. Vytvoří se nám tak prostor pro další náčiní. Kam ale s náčiním, když se hraje ping pong? Ne každému se bude chtít přenášet rotoped za dveře, když se chce věnovat jiné pohybové aktivitě. Nejedná se však o problém, který by nešlo vyřešit. Například břišní svaly můžeme výborně cvičit díky ribstolu. Dřevěná konstrukce, kterou důvěrně známe z hodin tělocviku, se přišroubuje na stěnu a nepřekáží do prostoru. Jejich rozměry se pohybují kolem 220 centimetrů do výšky a 70 do šířky. K následnému cvičení je vhodné pořídit také žíněnku. K dostání jsou v obchodech se sportovními potřebami stejně jako ribstoly či další vybavení pro vaši tělocvičnu. 
16.08.2019 | ms

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444