Tak trochu jiný vinný sklípek

Opilé sklepy ve Velkých Pavlovicích

Pokud jste letošní dovolenou strávili na kolech na jižní Moravě, určitě jste zavítali do několika vinařských obcí, z nichž nejznámější jsou Velké Pavlovice. Vedle krásné krajiny a vinařských stezek se obec může pochlubit i architektonickou zajímavostí.

Když se řekne vinný sklípek

Představu o vinném sklípku máme asi všichni podobnou. Malý domeček obrostlý vinnou révou, vevnitř příjemný chládek, kamenné nebo cihlové stěny, velké dřevěné sudy a usměvavý vinař. Možná právě proto budí u turistů takové emoce nově postavené domy, které do tradiční vinařské architektury prostě nějak nezapadají.

Opilé sklepy nepřehlédnete

Pokud vyjedete až na samý vrchol obce Velké Pavlovice, na svah Staré Hory, ocitnete se před kolonií patnácti různobarevných domečků, které vás na první pohled ohromí. Pro své nesymetrické tvary a veselé barvy získaly označení „opilé sklepy”. Možná i vám budou připomínat rozpustilou náladu, kterou občas míváme všichni, když si dopřejeme skleničku dobrého vína. Opilé sklepy můžete využít jako prostor pro netradiční ubytování. Každý objekt ve svém podzemí navíc skrývá klenutý archivní vinný sklípek pro degustaci vína.

 

Tahák na turisty, nebo kýč?

Toto moderní pojetí rozděluje turisty a obyvatele Velkých Pavlovic na jeho příznivce a odpůrce, kteří vidí v „opilých sklepech” kýč a neúctu k tradiční architektuře moravských sklípků. Rozporuplné pocity však v minulosti budily i jiné stavby, a možná právě proto se na ně nezapomnělo. A tak, jak se uvádí na oficiálních stránkách opilých sklepů, i „architektura může být pojímána s hravostí, lehkostí a nadhledem – tedy jako ARCHITEKTU(H)RA.”
bydlinek
Otevřené vinné sklepy

Pokud se chystáte opilé sklepy a Velké Pavlovice s jejich krásným okolím navštívit, rozhodně si nenechejte ujít Svatomartinské otevřené sklepy. Tato akce se bude konat v sobotu 16.11. 2013. Ve Velkých Pavlovicích, Rakvicích, Zaječí a dalších jihomoravských obcí se veřejnosti otevřou vinné sklepy, ve kterých budete moci ochutnávat svatomartinské víno, tradiční svatomartinskou husu a zabijačkové speciality co hrdlo ráčí.
11.10.2013 | Jana Vaňková

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444