Světlovody: Vydejte se po stopách světla

Koupelny, komory, chodby, šatny, haly, pracovny, garáže, schodiště, toalety, vnitřní bazény nebo posilovny. To jsou všechno místa, která často bývají osvětlena pouze pomocí umělého osvětlení. Pokud nechcete svítit nebo nákladně budovat okna, ukazuje se jako ideální řešení světlovod.

Léto je téměř u konce, dny se už pořádně zkrátily a v domácnosti ubylo denního světla. Není třeba se smiřovat s tím, že budeme dříve svítit, anebo že si naše oči jednoduše zvyknou na šero. Přirozené denní světlo je životabudičem, který bychom si měli dopřávat každý den, a to i v interiéru. Samozřejmě, okna přinášejí světlo do pokojů. Ale co když máme „hlubší“ místnosti nebo části interiéru, kde se okna zkrátka nenachází? Pro rostoucí počet bytů a rodinných domů se řešením stává světlovod. A zkušeností je už na rozdávání. 
 
„Konkrétně my jsme realizovali stovky instalací světlovodů. Uživatelé domácností vždycky žasnou, když je práce hotova a v interiéru je najednou tolik světla,“ říká Radomír Kučera, spolumajitel společnosti WT-Windows Tomorrow. Pěkné fotografie z instalací najdete například na webu solatube.cz.

Světlovody se skládají ze tří hlavních součástí. Zevnitř interiéru vidíme takzvaný difuzér, tedy rozptylovač, který „svítí“ přirozené světlo. Tento výstup je napojen na tubus, jenž se většinou proplétá mezi krokvemi a dalšími prvky střešní konstrukce. Obrazně řečeno se vine jako květina, která se touží dostat ke světlu. Tubus s vnitřní vysoce odrazivou vrstvou končí na střeše, kde se zpravidla nachází odolná kopule. Její technické i materiálové provedení, instalace a tvar do značné míry určují, nakolik bude úspěšná „mise světlovodu“. Získat světlo, převést jej tubusem a rozptýlit v interiéru. 


 Nad střechou nemusí vyčnívat kopule

Ačkoliv slovo kopule naznačuje, že půjde o cosi kulatého, světlovody jsou v poslední době stále častěji osazovány „plochými kopulemi“. 
 
„Časem jsme na základě diskusí se zákazníky vypozorovali, že někomu se nelíbí kopule, které příliš vystupují nad úroveň střechy nebo fasády. Proto jsme začali nabízet také ploché zasklení,“ vysvětluje Radomír Kučera. Takto nainstalovaný světlovod si drží všechny pozitivní vlastnosti, které jsou s tímto zařízením spojeny, ale ještě navíc dokáže uspokojit i designové fajnšmekry. Když se podíváte na střechu, vidíte v podstatně výstup, který vypadá jako běžné střešní okno. 
 
Klasické kopule však stále tvoří největší podíl instalací. Na trhu je například kopule Raybender 3000 s reflexním zrcátkem Light Tracker, která využívá technologie prostorově vyklenuté Fresnelovy čočky. Ta dlouhodobě potvrzuje, že se jedná o nejefektivnější způsob zachycení světla. Díky takto konstruované kopuli je možné nabrat sluneční paprsky nejen při pěkném a jasném počasí, ale i rozptýlené světlo, například v podzimních a zimních měsících, jež nás nyní čekají. Kopulové zrcátko zase zachytává zbylé paprsky, které proudí pod nízkým úhlem. 

Světlovody přinesou světlo i na For Arch

Pokud přemýšlíte o pořízení světlovodu, nabízí se nyní velmi dobrá příležitost pro konzultování s odborníky. Na veletrhu For Arch, který se koná ve dnech 17. až 21. září letošního roku v Praze, budou představeny také světlovody. Najdete je například v hale č. 3 a podrobnosti zjistíte na webových stránkách www.forarch.cz.
12.09.2019 | PR
  • WT-WINDOWS TOMORROW s.r.o.

    Firma WT – Windows Tomorrow s.r.o. zastupující světlovody Solatube® v ČR nabízí tři produktové - průměrové řady, kterými lze komplexně řešit denní osvětlení jak komerčních velkoplošných tak residentních maloplošných prostor.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444