Světlou, nebo tmavou podlahu? Odborník poradí

Když přijde řada na výběr podlahy, většina z nás se zarazí nad širokou nabídkou dekorů a barev. Procházíme katalogy, hledáme ten správný odstín a pečlivě zvažujeme. Zeptali jsme se odborníků ze společnosti Podlahy Řepa, podle čeho bychom barvu a dekor podlahy měli vybírat především.

Že světlá zvětšuje a tmavá zmenšuje, víme. Světlý odstín podlah je v našich končinách mnohem častější, přidává v místnosti na světle a prostor rozjasňuje. Můžete vybírat na škále od teplejších tónů až po ty studené. Mezi výhody podlahy ve světlém dekoru patří její dobrá kombinovatelnost s ostatními barvami. Velmi elegantního efektu například dosáhnete kombinací světlé podlahy a tmavého nábytku. 

Zato tmavá podlaha už tak častá není. Vytváří však se svým okolím efektní kontrastní kombinace. Opticky prostor zmenší a zútulní. Tmavou podlahu je dobré položit tam, kam dopadá dostatek světla. Tmavé odstíny, například odstín wenge, v sobě totiž skrývají krásnou strukturu a paletu dalších odstínů, které ve světle vyniknou. Dávejte si však pozor, abyste to s tmavou nepřehnali a interiér doslova nezahltili. Odborníci z e-shopu Podlahy Řepa radí, s čím tmavou podlahu kombinovat: „Vyhněte se intenzivní bílé a zvolte takový odstín bílé, jako je bělavá nebo bílá se slabým nádechem jiné barvy.“ 

I takový nepatrný detail, jako jsou podlahové lišty, dokáže opticky ovlivnit prostor. „Podlaha se zdá být větší, když lišty mají stejnou barvu jako podlaha. Platí to i opačně. Podlaha vypadá menší, když lišty mají stejnou barvu jako stěny,” radí odborníci z Podlahy Řepa.

Velmi častým problémem je vhodné zkombinování barev podlahy a nábytku. I když ze severského stylu bydlení známe fotografie interiérů, na kterých výrazně převládá bílá barva - na nábytku i podlaze - v zásadě platí, že by podlaha měla být o dva odstíny světlejší nebo mnohem tmavší než nábytek.

Jak potvrzují ze společnosti Podlahy Řepa, občas se bojíme ve výběru odvázat, a proto volíme samé neutrální světlé barvy: „Nábytek ze světlého dřeva ve spojení s bledými stěnami a světlou podlahou vytváří klidné prostředí. Je to bezpečný přístup, ale může to skončit mdlým interiérem. Příliš mnoho stejných odstínů může být monotónní.”

Jaký optický vjem vytvářejí podlahy společně se stěnami? Zásady podle odborníků z e-shopu Podlahy Řepa:

  • Tmavá podlaha se světlými stěnami a stropem místnost rozšiřuje. 
  • Tmavá podlaha s tmavým stropem místnost rozšiřuje a snižuje. 
  • Tmavé stěny se světlou podlahou a stropem zvýrazňují horizontální linie. 
  • Světlá podlaha, strop a zadní stěna: Prostor je užší, hlubší a vyšší. 
  • Tmavá zadní stěna a světlé boční stěny a podlaha snižují hloubku prostoru. 
  • Světlý strop, tmavá podlaha a tmavé stěny vytvářejí suterénní efekt (světlo pouze nad vámi). 
  • Světlá podlaha, světlá zadní stěna, tmavé boční stěny a tmavý strop vytvářejí tunelový efekt.
  • Jestliže mají všechny prostory stejnou tmavou barvu, ztrácejí svůj tvar. 
  • V místnosti se světlou podlahou a světlými stěnami vzniká dojem prostornosti. Příliš mnoho světlých barev ji činí chladnou a neosobní.
Hledáte ten správný odstín? Prohlédněte si nabídku v klidu domova, zjistěte, jaký dekor a barva by vyhovovala přesně vašemu interiéru. Navštivte e-shop Podlahy Řepa, kde najdete vinylové, dřevěné, laminátové i korkové podlahy od prověřených a kvalitních výrobců.

Obraťte se s vašimi požadavky na odborníky, kteří dokážou sehnat všechny v ČR prodávané podlahové krytiny a dodat vám je až do domu. Pokud si vyberete a nakoupíte za více než 9.999,-Kč, automaticky získáte dopravu za 1 Kč.
25.01.2016 | Jana Vaňková

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444