Ingredience 1 kg vykostěného krůtího masa nakrájeného na větší kusy 50 g slaniny 1 lžíce olivového oleje 500 g směsi nakrájené zeleniny (můžete použít pórek, řapíkatý celer, cuketu, zelenou papriku, mrkev, hrst zelených fazolek…) 3 - 4 velká vyzrálá oloupaná rajčata 6 - 8 černých vypeckovaných oliv nakrájených na kroužky (možno vynechat) 2 velké cibule, najemno nakrájené 2 stroužky česneku nakrájeného na plátky 2 lžíce rajského protlaku 250 ml červeného vína cca 150 ml vody 1 lžíce italských bylinek (směs sušené bazalky, rozmarýny, oregana a tymiánu) 1/2 lžíce sušené rozmarýny navíc 1/2 lžičky mleté sladké papriky trochu černého mletého pepře 1 lžička soli Na polentu: 1 hrnek kukuřičné krupice (polenty) 2 hrnky vody 2 hrnky mléka kousek másla sůl |
Příprava Do kastrolu dáme na kostičky nakrájenou slaninu, olej a chvíli restujeme, až slanina pustí tuk. Přidáme maso, které po krátkém orestování vyndáme a na chvíli dáme stranou. Do tuku dáme cibuli a česnek, orestujeme dozlatova a přidáme zeleninovou směs. Pak vmícháme koření a sůl, přidáme maso, na kousky nakrájená rajčata, protlak, víno a podlejeme ještě malým množstvím vody. Zakryté dusíme při mírné teplotě přibližně hodinu. Polentu připravíme těsně před podáváním: Směs vody a mléka nalejeme do rendlíku se silným dnem, přivedeme k varu, osolíme a pomalu, za stálého míchání přisypeme kukuřičnou krupici. Nepřestáváme míchat, dokud polenta nezhoustne a nezačne probublávat. Vaříme pak za občasného promíchání ještě cca 30 minut. Nakonec zjemníme máslem a podáváme. Polentu můžete koupit také v instantní podobě, v tom případě postupujte podle návodu na obalu. Doba přípravy se tím podstatně zkrátí. |
Stufato s krůtím masem a polentou
Podzimní úrodu zeleniny využijte k přípravě této varianty báječného italského stufata. Jste-li vegetariáni, prostě vynechejte maso a slaninu. I z “pouhé” směsi zeleniny, olivového oleje a bylinek připravíte pokrm plný neodolatelných chutí.