Stufato s krůtím masem a polentou

Podzimní úrodu zeleniny využijte k přípravě této varianty báječného italského stufata. Jste-li vegetariáni, prostě vynechejte maso a slaninu. I z “pouhé” směsi zeleniny, olivového oleje a bylinek připravíte pokrm plný neodolatelných chutí.

Ingredience
1 kg vykostěného krůtího masa nakrájeného na větší kusy
50 g slaniny
1 lžíce olivového oleje

500 g směsi nakrájené zeleniny (můžete použít pórek, řapíkatý celer, cuketu, zelenou papriku, mrkev, hrst zelených fazolek…)
3 - 4 velká vyzrálá oloupaná rajčata
6 - 8 černých vypeckovaných oliv nakrájených na kroužky (možno vynechat)
2 velké cibule, najemno nakrájené
2 stroužky česneku nakrájeného na plátky
2 lžíce rajského protlaku
250 ml červeného vína
cca 150 ml vody

1 lžíce italských bylinek (směs sušené bazalky, rozmarýny, oregana a tymiánu)
1/2 lžíce sušené rozmarýny navíc
1/2 lžičky mleté sladké papriky
trochu černého mletého pepře
1 lžička soli

Na polentu:
1 hrnek kukuřičné krupice (polenty)
2 hrnky vody
2 hrnky mléka
kousek másla
sůl
Příprava
Do kastrolu dáme na kostičky nakrájenou slaninu, olej a chvíli restujeme, až slanina pustí tuk. Přidáme maso, které po krátkém orestování vyndáme a na chvíli dáme stranou. Do tuku dáme cibuli a česnek, orestujeme dozlatova a přidáme zeleninovou směs. Pak vmícháme koření a sůl, přidáme maso, na kousky nakrájená rajčata, protlak, víno a podlejeme ještě malým množstvím vody. Zakryté dusíme při mírné teplotě přibližně hodinu.

Polentu připravíme těsně před podáváním: Směs vody a mléka nalejeme do rendlíku se silným dnem, přivedeme k varu, osolíme a pomalu, za stálého míchání přisypeme kukuřičnou krupici. Nepřestáváme míchat, dokud polenta nezhoustne a nezačne probublávat. Vaříme pak za občasného promíchání ještě cca 30 minut. Nakonec zjemníme máslem a podáváme.

Polentu můžete koupit také v instantní podobě, v tom případě postupujte podle návodu na obalu. Doba přípravy se tím podstatně zkrátí.
25.11.2022 | sm

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444