Studená polévka z červené řepy s kuřecím masem a vejcem

Pokud patříte k lidem, kteří nedají na červenou řepu dopustit, v letních vedrech určitě vyzkoušejte tuto osvěžující studenou polévku známou z polské kuchyně jako “chlodnik”. Recept prý původně pochází z Litevska a existuje, jako všechna jídla národních kuchyní, v různých variantách, většinou se do ní ale vkládají kousky telecí pečínky, kterou jsme my nahradili kuřecím.

Ingredience
1 středně velká červená řepa (asi 300 - 350g)

200 g kuřecích řízků
lžička másla
3 vejce
2 -3 kyselé okurky
1/2 salátové okurky

250 ml kysané smetany
1,2 l vody
vinný ocet

mletý bílý pepř
sůl
pár snítek kopru nebo pažitka
Příprava
Řepu oloupeme, nakrájíme na kousky a do měkka uvaříme v mírně osolené vodě. Máme-li čerstvou řepu i se zelenými listy, můžeme je rovněž vyvařit. Vejce uvaříme natvrdo a oloupeme. Z vývaru odstraníme listy a uvařenou řepu ponorným mixérem rozmixujeme. Přidáme kysanou smetanu, nadrobno nakrájené okurky, podle chuti okyselíme octem, opepříme, popř. přisolíme. Dáme vychladit a mezitím na kousku másla orestujeme na drobné kostičky pokrájené jemně osolené kuřecí maso.

Do každé porce před podáváním dáme lžíci masa, půlku pokrájeného vejce a dochutíme koprem nebo, pokud nemáte po ruce, pažitkou.


Z červené řepy můžete připravit spoustu dalších dobrot:
Červená řepa zapečená s brambory a rozmarýnem
Pečená řepa s ořechy a medem
Salát ze syrové červené řepy
Salát s červenou řepou a sýrem

Zajímavé informace o červené řepě a další recepty najdete také zde:
Červená řepa bez předsudků
24.07.2014 | Svatava Morávková

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444