Štípačka na dřevo z bazaru: na co si dát při koupi pozor?

Naštípat dřevo na zimu může být pěkná fuška. Člověka většinou rozbolí záda, jen na to pomyslí. Existuje ale šikovný stroj, který vám může práci značně ulehčit – štípačka na dřevo. Ať už pátráte v inzerátech, nebo se poohlížíte v obchodech a nabídkách e-shopů, měli byste si dát vždy dobrý pozor, abyste vybrali tu správnou. Pokud totiž vyberete špatný typ, práci si akorát tak přiděláte.

Vybírejte jen osvědčené značky

Mnoho kutilů se dnes pouští do vlastnoruční výroby štípačky dřeva. Vám ale rozhodně doporučujeme nikdy takový amatérský stroj nekupovat. Ostatně, na nabídku vlastnoručně vyrobené motorové pily byste také pravděpodobně nekývli. Bez odborné znalostí elektrotechniky a strojírenství je taková výroba velmi riskantní. Nejen že by štípačka dřeva vyrobená nadšeným kutilem nemusela pracovat, jak má, ale navíc by vás mohla i nehezky zranit. A to za těch pár ušetřených korun rozhodně nestojí. 
 

Před koupí si stroj vyzkoušejte

Nejlepší způsob, jak si můžete prověřit kvalitu štípačky dřeva z bazaru či běžného obchodu, je otestovat ji přímo v provozu. Požádejte prodejce, jestli si můžete štípačku dřeva před koupí nejprve vyzkoušet. Pokud bude proti, je to přinejmenším podezřelé.

Pokud svolí s testováním, prohlédněte nejprve všechny části štípačky. Zkontrolujte přívodní kabel, že je dostatečně dlouhý a není nikde zohýbaný, prohlédněte pracovní plochu, píst, štípací klín i odvzdušňovací šroub.

Poté, co zapnete štípačku dřeva a pustíte se do práce, neměli byste cítit příliš velké vibrace a podavač polen by se měl pohybovat rovnoměrně, bez kodrcání. Polínka by se měla naštípat bez problémů, pokud se tak nestane, může to mít hned několik příčin. Buď bylo dřevo špatně vloženo, nebyl dostatečný tlak na jeho rozštípání, nebo byly vybrané špalky na daný stroj příliš tvrdé. Další příčinou je pak tupý štípací klín. Během provozu také ověřte, že nikde nedochází k úniku oleje.
09.11.2015 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444