Stínění se solárním pohonem a dotací místo klimatizace

Stínicí prvky chrání dům či byt před přehříváním bez využití energeticky náročných klimatizací. Se solárními pohony Somfy je můžeme komfortně ovládat i bez elektrické instalace.

O chod se postará denní světlo 

Energii potřebnou k chodu motoru získávají pohony Somfy z přirozeného denního světla, které zachycuje solární panel a v elektrickou energii ho přeměňují solární články. Nakonec se získaná elektřina ukládá v baterii, která zajištuje chod motoru za každého počasí. Z řady motorů Somfy je letošní novinka roletový motor RS 100 io solar nejsilnější a nejtišší. Má vestavěný sluneční senzor, životnost baterie je více než 8 let, panelu více než 20 let.

Ovládá se jednoduše dálkovým ovladačem nebo bezdrátovým tlačítkem nalepeným na zdi. Díky obousměrné radiové komunikaci io-homecontrol je ho možné zapojit do systému Somfy TaHoma switch a ovládat ho na dálku z mobilu či počítače.
 
 

Ušetříte mnohem více 

Úspor nedosáhnete jen tím, že solární motor nespotřebovává elektřinu ze sítě, ale především samotnou stínicí technikou. Stíněním snížíte v létě teplotu v interiéru až o 7 °C, ušetříte tedy na chodu ventilátorů a klimatizace. V zimě snížíte spotřebu energie díky inteligentním venkovním roletám o 10 až 30 %. Zapojením stínicích prvků do systému chytré domácnosti TaHoma switch v kombinaci s inteligentními motorovými pohony rolet od společnosti Somfy optimalizujete tepelný komfort i přísun přirozeného světla do interiéru. Stínicí prvky pak mohou být ovládány automaticky nebo v předem nastavených scénářích na základě využití informací o předpovědi počasí, teplotě, poloze slunce, poloze domu i jednotlivých oken. Dosáhnete tak nejvyšších úspor.
 
 

Byt i dům mohou získat dotaci

Přínos stínicí techniky k úsporám energií je natolik velký a prokazatelný, že stát podporuje její pořízení formou dotací z programu Nová zelená úsporám. O dotaci lze žádat pouze v kombinaci s dotací na zateplení. Podmínkou je, aby byl systém vybaven pohyblivými prvky pro nastavení úrovně zastínění. Pro systémy s ručním ovládáním lze získat 1000 Kč/m2. S inteligentním řízením, tedy s pohonem Somfy RS 100 io solar zapojeným do systému TaHoma, je dotace vyšší – 1500 Kč/m2 plochy výplně otvoru, na kterém je instalován stínicí systém.
 
 

Světový den stínicí techniky 

Na to, že se stínicí technika stává nepostradatelnou ve snaze o dosažení energetických úspor, a tím v boji proti globálnímu oteplování, poukázal první Světový den stínicí techniky, který byl vyhlášen na 21. března 2023 evropskou neziskovou organizací ES-SO, zastřešující profesionální organizace pro stínicí techniku. 

Global Shading Day je výzvou k objevování přínosů stínicí techniky, k přijetí opatření a
kontaktování odborníků. Místní svazy, výrobci a distributoři po celé Evropě týden kolem 21. března pořádají informační akce a jiné aktivity.
 
31.03.2023 | PR
  • SOMFY, spol. s r.o.

    Francouzská společnost Somfy působí na českém trhu od roku 1996, je největším světovým výrobcem pohonů stínicí techniky (rolety, žaluzie, markýzy), ale i motorů pro vrata a brány. To vše můžete ovládat přes svou chytrou domácnost TaHoma, nově i svým hlasem.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444