Stěny

Ať už v pokoji či v pracovně, chceme se cítit dobře. Prostor, vnímáme-li ho, nás má přivést do nálady, jakou si přejeme. A tak je vhodné mít při zařizování interiéru alespoň minimum znalostí o barvách a prostředcích, jimiž lze prostor zvýraznit či potlačit.

Ale pozor, barevnost interiéru nejsou jen stěny a stropy. Nemáme přece jen holé stěny, i zařizovací předměty přispějí k barevné náladě interiéru. A nevládne-li mezi nimi barevná harmonie, působí celek neuspořádaně. Ať uklízíme jak chceme, pořád to není ono. Proto i zde platí: "práce kvapná, málo platná". Krásné prostředí není hned. Interiér je třeba průběžně měnit, zlepšovat až k dokonalosti a harmonii. Teprve pak se budeme uvnitř svých stěn cítit opravdu jak doma. Už filozofové Orientu tvrdili, že bílá odpuzuje infekce, neštěstí i negativní vlivy. A dodnes je na stropech a stěnách nejběžnější. Mnoho lidí ani nenapadne, že by stěny či strop mohly být jiné než bílé. Třeba proto, že tyto otázky nepovažují při malování za nutné, když vymalování bytu je drahou záležitostí, bílá je nejlevnější a pro malíře i nejsnadnější variantou. Další úpravou stěn je tapetování. Zejména v panelových domech bývá tapetování tou nejjednodušší z možností, jak zkrášlit povrch zdí bytu. Na trhu jsou pro tento účel v dostatečném výběru. Tapety mohou být papírové, se vzorem, textilní, omyvatelné, samolepicí, sklovláknité, hrubovláknité, vinylové, pěnové vinylové, s textilními vlákny, plastické, z dřevitého papíru, reliéfní. Další úpravou stěn je obkládání dlaždicemi, dřevěnými či plastovými panely.
23.04.2003 | Ing. Olga Koníčková

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444