Stěhování a pracovní volno: chtějte, na co máte nárok ze zákona

Víte, kdy vás zaměstnavatel musí chtě nechtě uvolnit z práce? Pojďme si to společně připomenout. Mnoho lidí totiž neví, že mohou požadovat pracovní volno i v případě stěhování.

Pracovní volno na stěhování

Pokud se stěhujete, zaměstnavatel vás v každém případě musí z práce pustit. Délka volna už je potom na dohodě. Ze zákona máte nárok maximálně na 2 dny, a to jen v případě, že máte vlastní bytové zařízení (tedy nábytek, spotřebiče a další vybavení domácnosti) a stěhujete se z vlastní iniciativy.

Pokud je váš nadřízený vstřícný, můžete si s ním domluvit i delší uvolnění z práce. Jestliže jste se pro stěhování sami rozhodli, nemůžete chtít po zaměstnavateli náhradu mzdy. Tu získáte jen v případě přeřazení na jiné pracoviště, kdy jste nuceni shánět stěhovací služby kvůli jeho záměrům. V takovém případě můžete požadovat náhradu mzdy v plné výši.

Stěhování v době výpovědní

Pokud se stěhujete ve výpovědní lhůtě, můžete přemístit svoji domácnost i během volna na hledání nového zaměstnání. Při standardní výpovědní lhůtě, která trvá 2 měsíce, můžete u zaměstnavatele nárokovat volno k hledání nového zaměstnání v délce 1 půldne v týdnu. Tuto časovou dotaci můžete i sčítat a využít měsíčně až 2 celé dny. Hledání práce i samotné stěhování pak nebude tolik hektické.

Jestliže jste dostali výpověď kvůli překážkám na straně zaměstnavatele, budete mít volno placené, pokud ale odcházíte z vlastní iniciativy, máte nárok jen na neplacené volno. Více informací o podmínkách uvolnění najdete v článku Na volno na stěhování máte ze zákona nárok.

Kdy se vyplatí vzít si na podobné případy spíš dovolenou? 

Pokud se nestěhujete kvůli svému zaměstnavateli, vyplatí se vám z ekonomického hlediska spíše 
čerpat dovolenou. Nebudete tak kvůli stěhování finančně tratit. Úplně nejlepší by bylo vše přestěhovat během víkendu nebo svátků, ale to se podaří asi málokomu. Pokud nevlastníte jen jednu krabici věcí a fíkus k tomu, budete potřebovat na celý přesun alespoň týden.

A dobrá zpráva, pokud nestíháte: dobré stěhovací firmy – jako STĚHOVÁNÍ Praha, spol. s r.o. – vám nabídnou své služby i o víkendu bez příplatku. Rezervujte si svůj termín co nejdříve.
02.04.2015 | PR
  • STĚHOVÁNÍ Praha, spol. s r.o.

    Už více než 10 let provádíme profesionální stěhování bytů a rodinných domů, firem i státních institucí po celé České republice. Díky kvalitě a komplexnosti našich stěhovacích služeb patříme v ČR k předním hráčům v oboru. V roce 2008 jsme získali prestižní certifikát kvality ISO.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444