Stavte aktivně, bydlete pasivně!

Můžeme si místo bytu dovolit dům? Zvládneme pak náklady? Poradíme si s výstavbou sami? Rodinný dům vás přesvědčí, že ano. Pasivní dům ze systému Ytong postavili majitelé svépomocí. Na jeho pořízení jim stačily prostředky z prodeje bytu a chaty. Ročně utratí za provoz necelých dvacet tisíc.

V týdnu městský byt, o víkendu chata a neustálé přejezdy – tak žila čtyřčlenná rodina celá léta. Nápad zrál delší dobu, a když viděli pasivní dům přátel, stavěný svépomocí, bylo rozhodnuto. Přesvědčily je nejen nízké náklady na provoz, ale také rychlá, bezproblémová výstavba a dobré reference na poradenství výrobce stavebního systému Ytong.

Pórobetonové tvárnice majitel domu znal už ze svých dřívějších zkušeností se stavebními úpravami spíše kutilského rázu. Věděl o jejich pozitivech, jako je snadná opracovatelnost či tenkovrstvé zdění pomocí stavebního lepidla bez nutnosti používat míchačku. Další systémové prvky pro něj však byly novinkou. Součástí projektu na jejich dům byly totiž i stropy, střecha a schody od Ytongu.


Celou stavbu včetně stropů, schodů a střechy zvládl majitel se dvěma dalšími pracovníky – zedníkem a jeho pomocníkem, zakládání rohů provedli Ytong mistři. Tato služba je poskytovaná výrobcem materiálu bezplatně. „Výhodou stropu není jenom snadná montáž bez nadbetonávky. Ocenili jsme, že je možné do nich jednoduše umístit elektroinstalace, rozvody vody i tepla. Žádné sekání. Nezdrželo nás to ani při výstavbě patra – stropy byly okamžitě pochozí,“ zmiňuje další pozitiva investor. „Podobné zkušenosti máme i se střechou – odpadají zde tesařské práce a montáž střechy jsme zvládli ve stejném týmu jako celou stavbu,“ dodává.



„Masivní střecha má nezastupitelnou úlohu v celém projektu. Její použití výrazně napomáhá k dosažení potřebných hodnot pro pasivní výstavbu. Stavba musí splňovat požadované normy na těsnost obálky odolat letnímu přehřívání – teplota v budově nesmí přesahovat 25 °C. Masivní střecha se na výsledné neprůvzdušnosti významně podílí a její úloha při splnění požadavků na ochranu proti přehřívání je zásadní. Kromě těchto vlastností, které se vztahují ke splnění hodnot pro pasivní výstavbu, má i další praktické výhody. Je rezistentní proti plísním a škůdcům, tlumí vnější hluk a je bezkonkurenční v ochraně před požárem,“ vysvětluje po odborné stránce Ing. Mareček, technický poradce Ytongu. „V domě bydlíme již třetí rok a mohu potvrdit, že teplota ani v podkroví ani ve dnech s tropickými teplotami nepřesáhne 25 °C,“ dodává majitel domu.

Časový odstup umožňuje majitelům také zhodnotit fungování pasivního domu po provozní stránce. „Náklady na dům jsou přesně dle očekávání – při čtyřech dospělých lidech a spoustě spotřebičů, jako je sušička či dva mrazáky, jsme v loni zaplatili asi 19 500 Kč. Jako alergik také velmi oceňuji stálé vnitřní klima, které zde díky rekuperaci je. V kritickém období jara nasazujeme pylové filtry a výrazně se tak snížily moje zdravotní obtíže“, hodnotí nové bydlení majitel.

Bydlení podle představ i rozpočtu, s ohledem na vaše síly a možnosti, je dosažitelné. Nevěříte? Zkuste se zeptat v Ytongu

19.12.2016 | PR
  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444