Šťavnatá vepřová roláda s kořenovou zeleninou

Masové rolády jsou sice trrochu pracnější, ale díky většímu počtu ingrediencí jsou velmi chutné a navíc hezky vypadají. Nesmíme jen zapomenout po upečení nechat maso asi 20 minut stát, než začneme krájet, aby se nedrolilo. Nebo můžeme krájet až po vychladnutí - rolády se výborně uplatní i ve studené kuchyni.

Ingredience
600 g vepřové kýty (plát)
1 větší mrkev
1 malý celer
3 vejce uvařená natvrdo
100 g anglické slaniny
2 stroužky česneku
3 lžíce kvalitního oleje neutrální chuti
2 lžíce citronové šťávy
2 lžíce zelené petrželky
sůl
čerstvý nebo i sušený tymián
1 lžíce sádla
Příprava
Aby byla roláda opravdu šťavnatá, připravíme si maso den předem takto: Rozřízneme je na obdélníkový plát, který pečlivě rozklepeme.  Připravíme si marinádu ze soli, utřeného česneku, citronové šťávy a oleje, plát jím z obou stran důkladně potřeme, zabalíme a v míse necháme uležet do příštího dne.  Po uležení plát rozvineme a poklademe slaninou nakrájenou na hranolky. Kořenovou zeleninou nastrouháme na hrubší nudličky, popřípadě na julien, rozprostřeme, nakonec naklademe uvařená a na čtvrtky pokrájená vejce, můžeme přidat i posekanou petrželovou nať. V tomto kroku lze postupovat podle vlastní chuti a fantazie, plát masa můžeme nejprve potřít hořčicí nebo utřenými sardelkami, přidat můžeme i hrst kapar. Nakonec plát sbalíme do rolky, převážeme motouzkem, nejprve prudce osmahneme na rozpáleném tuku, pekáček přikryjeme a pečeme cca 2 hod při 180°C.  Kdo má rád bylinky může přidat několik snítek čerstvého tymiánu - dodá nádhernou vůni i chuť.
Kořenová zelenina výborně chutná i v tomto pokrmu z jednoho pekáče:
Kuřecí paličky pečené s brambory a zeleninou
Další zajímavou kombinaci, tentokrát opět s vepřovým masem, najdete zde:
Vepřový guláš s kořenovou zeleninou a vínem
22.09.2015 | Jaroslava Slavíková

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444