Stavíme dům ze slámy a hlíny

Stavebnictví, které využívá ryze přírodních materiálů, si získává mezi architekty, realizačními firmami i investory stále větší oblibu. Vedle dřeva, typického pro dřevostavby, zmiňme další přírodní stavebniny, jakými jsou hlína a sláma.

Proč uvažovat o přírodních materiálech?

Většinu času strávíme ve vnitřních prostorách, zdravá kvalita vnitřního ovzduší by tak měla být na prvním místě. Přírodní materiály neobsahují žádné umělé přísady ani emise, které by škodily lidem. Navíc se s těmito materiály chováte zodpovědně k přírodě a ušetříte výdaje za energie. 
 

EcoCocon: Stavte jednoduše a chytře

Slámu, dřevo a hlínu jako zásadní stavební prvek využívá konstrukční systém EcoCocon. Jedná se o modulární stavební systém, který se přizpůsobuje tvůrčím potřebám architekta a usnadňuje život stavitelům. Panely s proměnlivou velikostí mohou být použity v malých i velkých budovách a poskytují plnou tvůrčí svobodu.

Moduly v tloušťce 40 cm lze vyrábět libovolně v šířkách 40-120 cm a výšky 40-300 cm. Systém obsahuje nosné překlady, šikmá zakončení a zavětrovací nárožní moduly. Pokud již máte připravený návrh domu, lze moduly přizpůsobit projektu.

Panely jednoduše a rychle sestavíte a tím minimalizujete práci a náklady. Jedná se o přesně navržený stěnový panelový systém "all in one" se všemi potřebnými certifikáty. Koncept panelu EcoCocon spojuje nosnou i izolační funkci. Nabízejí mimořádně nákladově efektivní řešení pro návrh i stavbu.

 

Proč hlína, sláma, dřevo? 

Odpovědnost vůči přírodě

Během svého růstu sláma a dřevo transformuje CO2 na uložený uhlík – tento proces nazýváme sekvestrace. Každý m2 zdi EcoCocon obsahuje cca 75 kg zachyceného CO2 - malý dům tedy bude skladovat přibližně 10 tun CO2. Váš dům se tak stává podporou, nikoliv zátěží pro naše životní prostředí. Dokonce ani doprava materiálu na stavbu tuto pozitivní skutečnost výrazně nezmění.

Výjimečná izolace v kvalitním pasivním domě dále snižuje uhlíkovou stopu díky snížení energií potřebných na vytápění a chlazení. Typický dům EcoCocon ušetří cca 1 tunu CO2 ročně na spotřebě energií ve srovnání se standardním domem. To znamená, že po celou dobu životnosti budovy dochází k obrovským úsporám CO2 a současně zvyšuje váš obytný komfort. 

 

Ušetříte na energiích

Dobře navržený energeticky pasivní dům se systémem EcoCocon minimalizuje veškeré náklady na vytápění, chlazení a teplou vodu. To znamená desetitisíce korun ušetřených ročně a statisíce v průběhu desetiletí. 

Systém EcoCocon je vyvinut tak, aby zajistil vzduchotěsnost požadovanou standardem pasivního domu a současně udržuje stěnu zcela propustnou pro páry! Vzhledem k tomu, že stěna propouští vodní páru k vnější straně (tzv. "dýchající stěna"), konstrukce je bezpečná. Vzduchotěsný a přitom paropropustný systém přináší zdravé vnitřní klima. Hliněnou omítku jako významný regulátor vlhkosti je možné aplikovat přímo na vnitřní povrch slámy.
 

Získejte nejvyšší kvalitu

Panely EcoCocon byly v posledních deseti letech rozsáhle testovány a prakticky ověřeny v desítkách budov. Na vytvoření dobře otestovaného stavebního systému se všemi potřebnými certifikacemi, které platí v Evropské unii, bylo vynaloženo velké úsilí. Certifikáty od Passivhaus institutu a hodnocení Cradle to Cradle poskytují záruku, že panely a stavební řešení EcoCocon jsou výjimečné i ověřené.  
Kilchberg - Prana House, atelier CamarassyAutor: architekt R. Cemarasa

Jak začít stavět z přírodních materiálů

Stavba s přírodním materiálem nemusí být vždy nejlevnější - je to však volba zdravějšího a kvalitnějšího bydlení. Vyberte si mezi individuálně navrženým domem od svého architekta nebo levnějšími typovými domy (Kit-house, Type-house), který můžete dokončit sami. Architektonické studio DOMA ARCHITEKTI vám pomůžeme najít ten správný projekt, který odpovídá vašemu rozpočtu.

Studio DOMA ARCHITEKTI se díky neustálému vývoji a inovacím snaží o podporu použití přírodních materiálů ve stavebnictví. Studio je součástí Evropské sítě partnerů společnosti EcoCocon a společně s dalšími členy usiluje, aby systém EcoCocon změnili na univerzálně použitelný systém. Vizí architektů ze studia DOMA ARCHITEKTI je zlepšit kvalitu života, přispět k zdravější, ekologičtější a společensky spravedlivější budoucnosti pro všechny. 

16.10.2017 | PR - redakce BYDLENÍ.CZ

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě

  • Schiedel s.r.o. - komínové systémy

    Výrobce a prodejce komínů pro novou i stávající výstavbu - keramické, nerezové, vícevrstvé a kombinované. Komíny pro nízkoenergetický dům, komínové systémy pro speciální použití. Komínové vložky pro vložkování a obnovu stávajících komínů. Systém pro řízené větrání.

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444