Stavíme domácí wellness: Jaké máte dnes možnosti?

Domácí wellness centrum je po finanční stránce mnohem dostupnější než dříve, není tedy divu, že zájem o tyto projekty strmě stoupá. S návrhem domácího wellness vám obvykle pomůže projektující firma, přesto je dobré vědět, jak vlastně takové centrum může vypadat a jaké možnosti máte při jeho zařizování.

1. Vodní zóna: bazén, vířivka i protiproud

Jestliže při stavbě domácího wellness nejste omezeni prostorem, určitě chtějte bazén. Plavání je ten nejpřirozenější pohyb pro lidské tělo, který rovnoměrně posiluje svalstvo a ulevuje od bolesti kloubů i svalů. Půlhodinkou plavání denně zlepšíte svou fyzičku a zhubnete.

Do menších wellness, kam by se bazén nevešel, zvolte alternativu v podobě swim spa – malého bazénu s protiproudem – nebo alespoň vířivky. V té už si sice nezaplavete, ale masáž vodními tryskami je pořád velmi příjemná. Nejméně náročnou formu vodního wellness představuje vana s masážními tryskami.

 

2. Tepelná zóna: sauna, infrasauna nebo lázně

Páteří každého wellness centra jsou bezpochyby sauny. Pro domácí účely doporučujeme infrasauny nebo finské sauny, skvělou alternativu pak představují tzv. parní lázně.

Nejnižší nároky na prostor má infrasauna, kterou postavíte prakticky kdekoliv – a to i v bytě. Uvnitř kabiny se teplota pohybuje v rozmezí 30-60 ˚C a strávit v ní můžete i 30 minut. Procedura je skvělá jako předehra před masáží nebo cvičením, ale pomáhá i otužovat a uvolňovat tělo.

Finská sauna už má nároky vyšší, vyžaduje odvětrávání a náročnější technologickou přípravu prostoru. Za odměnu ale nabízí důkladnou detoxikaci a posílení organismu. Teploty ve finské sauně se pohybují v rozmezí 90-100 ˚C.

Parní lázně pracují s nižší teplotou (40-50 ˚C), ale vysokou vlhkostí vzduchu (až 100%). Jsou tedy vhodné pro ty, kterým suchý vzduch v klasické sauně nesvědčí. Do malých bytů doporučujeme parní kabiny, do větších bytů či majitelům rodinných domů samostatnou místnost.
 

3. Relaxační zóna: bez odpočinku to nepůjde

Proceduru ve wellness centru musí vždycky zakončit několik minut odpočinku, proto nezapomeňte na relaxační zónu s lehátky či pohodlnými křesílky, které klidně doplňte o TV nebo Hi-Fi věž.

Zde vaše tělo nabere síly na další procedury, vyrovná vnitřní teplotu a podtrhne pozitivní dopady saunování.


Pro konkrétní návrh domácího wellness kontaktujte např. českou společnost Wellness Vision, která vám navrhne dokonalou odpočívárnu přesně ve vašem oblíbeném stylu. Ať už vyznáváte orientální zdobení nebo skandinávský minimalismus.
28.11.2016 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444